Çocuklar 23 Nisan’ı yumak haline dönüşen sorunlarla karşılıyor

TOROS(Özel Haber) Songül Bulut-İnsanca Yaşam Platformu Başkanı Cihan Katar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.Başkan Katar mesajında şu görüşlere yer...

Çocuklar 23 Nisan’ı yumak haline dönüşen sorunlarla karşılıyor
Yayınlama: 20.04.2023
A+
A-

TOROS(Özel Haber) Songül Bulut-İnsanca Yaşam Platformu Başkanı Cihan Katar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.Başkan Katar mesajında şu görüşlere yer verdi; Yoksulluk, artan şiddet en çok çocukları vurdu. Pandemide eğitimden uzaklaşan çocuklar işçileşti. Bu süreçte fiziksel ve zihinsel gelişim yavaşladı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Türkiye’nin dört bir yanında törenler düzenlenecek. Başta Cumhurbaşkanlığı, bütün koltuklar çocuklara bırakılacak. Çocuklarımızın “yarınlarımız” olduğu üzerine konuşmalar yapılacak, onlara ne kadar, nasıl değer verdiğimiz anlatılacak.

Ancak çocuklar 23 Nisan’ı açlık, güvencesizlik gibi önemli dertler ve sorunları ile karşılıyor. Eğitime erişimde fırsat eşitsizliği derinleşiyor, çocuk işçiliği artıyor. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri Avrupalı yaşıtlarına göre geriliyor.

SORUNLAR MÜNFERİT DEĞİL TOPLUMSAL

TÜİK’e göre 2022’de ‘ciddi maddi yoksunluk içinde olan’ çocukların oranı yüzde 34’e çıktı. 16 yaş altı 6 milyon 500 bin çocuk şiddetli yoksulluk yaşıyor. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip 2 ülkeden biri.

İlkokul ve ortaokulda okuyan 9,8 milyon öğrencinin 2,1 milyonu ekonomik yardım alarak okula gidebiliyor.

Geçen yıl aile hekimlerinin yaptığı araştırmaya göre 4 çocuktan biri zayıf. Kız çocuklarının yüzde 85,2’si; erkek çocuklarının yüzde 68,6’sı kansızlık sorunu yaşıyor.

Kronik açlık nedeniyle Doğu Anadolu’da çocukların yüzde 3,5’i, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 5,4’ü bodur.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı raporuna göre yoksul çocuklar okul ortamında arkadaş edinmede zorluk çekiyor, sosyalleşme problemi yaşıyor.

Yine bakanlık verilerine göre yoksulluk nedeniyle korunmaya, yardıma ve bakıma muhtaç çocuk sayısı 2002’de 12 bin 75’ken 2019’da 198 bin 97’ye yükseldi.

Pandemide çocuklu hanelerin yüzde 19,3’ünde çocuklar şiddete maruz kaldı.

Geçen yıl en az 34 çocuk erkekler tarafından öldürüldü, 208 çocuk istismar edildi.12-18 yaş arasında 1066’ı tutuklu, 518’i hükümlü olmak üzere toplamda 1584 çocuk cezaevinde bulunuyor. Annelerinin yargılamaları dolayısıyla 0-6 yaş arasında cezaevinde bulunan çocuk sayısı ise 345.

Geçen yıl en az 128 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.