ÇKHD: Erkeklerle Öfke Kontrolünü Konuştu
Toros (Haber Merkezi)- Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği başkanı Çiğdem Akça Şakirpaşa Cem evi başkanı Cemal Yağmur ile planladıkları, özellikle erkeklerin katılması için Pazar...
Toros (Haber Merkezi)- Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği başkanı Çiğdem Akça Şakirpaşa Cem evi başkanı Cemal Yağmur ile planladıkları, özellikle erkeklerin katılması için Pazar günü düzenledikleri toplantı da Psikolog Senem Aybacı ile Sağlıklı ilişkiler için Bilinçli Duygusal Yönetimin gerekliliği üzerinde durarak, öfke kontrolü ve stres yönetimi üzerinde konuştuklarını belirtti.
Program Kapsamında; Aile Danışmanı Çiğdem Akça “Ailede Güçlü Bağlar Sağlıklı İletişim ile Başlar”, Psikolog Senem Aybacı “Öfke ve Stresin Psikolojisi – Bilinçli Duygusal Yönetim” konularına değindi. Soruları cevapladı. Şakirpaşa Başkanı Cemal Yağmur toplumu oluşturan ailelere yönelik karma toplantılarımızın faydalı olacağını vurgulayarak teşekkür etti. Şakirpaşa Temsilcimiz Aysel Emek de toplantıda hazır bulundu. Katılımcı kadınları ayrıca Temsilcilik binamızda açılan kurslara davet etti. Aile Danışmanlığı, Hukuki, Psikolojik ve Sosyal Destek için bilgilendirme yapıldı.
NEDEN ERKEKLERLE KONUŞMALIYIZ
Çiğdem Akça ” Toplumun kanayan yarası şiddet ve kadın cinayetlerinin bitirile bilmesi için sahada olmayı özellikle tercih ediyoruz. Toplumsal kabulle şiddetin biteceğine inanarak, erkeklerle bir araya gelmeyi sürdüreceğiz. Biz dernek olarak uyguladığı şiddet sonrası evden uzaklaştırılan erkeğin ve geride kalan kadın ve çocukların hemen Psikolojik tedavi edilmesi üzerinde duruyoruz.
DEVLETİN PSİKOLOJİK DESTEĞİ NASIL OLMALI
*Erkek aileden (evden) uzaklaştırıldığı süre müddetince devlet tarafından bir misafirhanede konaklama sorunu çözülüp, derhal psikolojik destek alması sağlanacak.
*Aynı psikolojik destek evde kalan kadın ve çocuklara da sağlanacak. Gerekiyorsa süre uzatılıp, tedavi devam edecek. Aile bir araya gelebilecek duruma geldiğinde, erkek eve geldiğinde aile olarak terapiler gerekli olduğu sürece devam edecek.
* Eğer erkek veya kadın hasta ve evlilik birliği devamı mümkün değilse, boşanma sağlanıp hasta tarafların tedavisi devam ettirilerek, çocukların devlet desteği ile ailedeki en uygun kişilerin himayesinde eğitimlerine devam etmesi sağlanacak.
KORUMA – ÖNLEME NASIL OLMALI
Bu sorunların bitirilebilmesi için atılacak nihai adım koruma ve önleme çalışmalarıdır. Hükümet yıllardır aldığı tedbirler ve yasal düzenlemelerle, aileye ve kadına yönelik adım ve çalışmalarla, pek çok önemli çalışmaya imza attı. Bu adımlarla özellikle aile içi şiddetle mücadeleyi bir devlet politikası haline getirdi. Mağdur kadın ve çocuklara yönelik ŞÖNİM gb, Rehabilitasyon merkezleri gibi önemli adımlar attı. ALO 183 ü kurdu, konukevlerini çoğalttı. Kamu spotları ile topluma mesajlar veriliyor. Bunlar çok önemli adımlardı ve top yekûn mücadelenin olmazsa olmazıydı. Biz de bir STK olarak, 10 yıldır aileye dönük koruma ve önleme çalışmaları ile sahada çalışırken, bir yandan da şiddet ve istismara uğrayan kadın ve çocukların birebir yanında olmayı başardık. Bu arada ilimizin ASP Müdürlüğü ve yerel yönetimleri ile işbirliği içinde olarak, kişi odaklı başarılı çalışmalara imza attık, kadın ve çocukları yaşadıkları şiddet ve istismardan kurtardık.
Birkaç yıl önce ASP nin bağlı olduğu Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya 2018 yılında Adana’ ya geldiğinde, biz konu ile ilgili STK ları Adana Valiliğinde topladı. Ama kalabalığı görünce yuvarlak masa toplantısı istediğini belirtti. Burada amacı bizlerden bilgi alabilmekti. Hatta arkadaşlar biz “zihniyet değişikliği ile savaşıyoruz “ dedi. Benim ”koruma-önleme çalışmaları “ önerimi hemen not aldı ve il müdürüne bizi ayda bir ŞÖNİM Müdürü öncülüğünde toplayarak, bilgilerin kendisiyle paylaşılması emrini verdi. Ama dönemin ilgili müdürü bu emri dikkate almadı. Bugün geldiğimiz nokta da boşanmalar arttı. Özellikle kadın cinayetleri korkunç boyutlara ulaştı.
TOPLUMU MÜCADELEYE DÂHİL ETME
Başarı için DEVLET- BELEDİYELER- STK- BASIN işbirliği sağlanmalı, ortak mücadele yapılmalıdır.
Ortak Akıl ve Yürek Birliği ile toplumsal destek sağlanmalıdır. Eğer toplum kabul ederse çok kısa zamanda şiddet biter.
Tabi ki sosyal ve ekonomik etkenler, hayat pahalılığının düzelmesi de olmazsa olmaz şiddeti tetikleyen nedenlerdir. Çözümü şarttır.