ÇEVREYİ KORUMAK DOĞAMIZDAN GELİR

Yayınlama: 06.06.2024
A+
A-

Bugün sizlerle hepimiz açısından çok önemli bir günü konuşacağım. Dünya Çevre Gününü gelin hep birlikte öğrenelim nasıl ortaya çıkmış nelere dikkat etmeliyiz neler yapmalıyız; “Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır.
2018 Dünya Çevre Gününün sloganı “Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et (Beat Plastic Pollution)” olarak belirlenmiştir. Plastik atıkların doğa ve yaban hayatı ile insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması doğrultusunda insanların günlük hayatlarında değişiklikler yapması çağrısında bulunulmaktadır.
Dünyada bir dakikada 1 milyon plastik su şişesi satın alınmakta ve her yıl 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketilmektedir. Kullandığımız plastik ürünlerin %50’sini tek kullanımlık ürünler oluşturmaktadır. Okyanuslarda bir yılda biriken plastik dünyanın etrafını dört kez dönebilecek miktarda olup, tamamen çözülene dek 1000 yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Plastikler insan bedenine de doğrudan zarar vermekte olup, olumsuz etkiler mikro plastikler aracılığıyla insanların su ve gıdalarına kadar ulaşabilmektedir.
Avrupa Birliği’nin kaynak verimliliği konusunda uzun vadeli planlarından birini oluşturan Döngüsel Ekonomi Paketi kapsamında, 2018 yılında “Döngüsel Ekonomide AB Plastik Stratejisi” kabul edilmiştir. Strateji AB’deki tüm plastik ambalajların 2030 yılına kadar geri dönüştürülebilir hale getirilmesini, tek kullanımlık plastiklerin azaltılmasını ve toplama ve ayıklama sistemlerinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır.” Dış İşleri Bakanlığı’nın Web sitesinde bulunan bu önemli gün ile ilgili yazıyı size aktarmak istedim. Şimdi gelelim çevremizle ilgili neler yapmalıyıza;

Dünyanın en önemli sorunları içinde yer alan çevre kirliliği, her geçen gün daha fazla artıyor ne yazık ki, hava kirliliğinden tutun iklim krizine hatta yoğun sıcaklıkların artışından tutun meyvelerin yetişme sezonlarındaki farklılıklarına kadar kendisini belli ediyor. Doğal kaynakların yanlış kullanımı, günlük hayatta kullanılan ürünler ve sanayi atıkları çevre kirliliğini artırırken küresel ısınma sebebiyle yaşanan orman yangınları ve doğal felaketler bu kirliliğin hızla yayılmasına neden oluyor. Nasıl çevremizi koruyabiliriz peki, karbondioksitleri azaltabilir fabrika bacalarına filtre takabilir, su israf edilmeyebilir, ormanlık alanlarımız kesilmeyebilir, çöplere geri dönüşüm konusunda daha da dikkat edilebilir.
Kaynak; DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI WEB SİTESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.