Çetin: Sağlığınız için evde böcek olmamasına dikkat edin
Yurt Mahallesi Muhtarı Çetin, “Apartman bodrumlarının yanı sıra tüm rögarlar, yeşil alanlar ve çöp konteynırlarımız Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 7/24 ilaçlanıyor” dedi
Yurt Mahallesi Muhtarı Arif...
Yurt Mahallesi Muhtarı Çetin, “Apartman bodrumlarının yanı sıra tüm rögarlar, yeşil alanlar ve çöp konteynırlarımız Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 7/24 ilaçlanıyor” dedi
Yurt Mahallesi Muhtarı Arif Çetin, hizmetleri kapsamında halk sağlığına büyük önem verdiklerini belirterek, Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na bağlı ilaçlama birimlerinin 7/24 çalıştığını söyledi.
Çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığına Bağlı İlaçlama Birimi Bölge Mühendisi Hacı Ali Aslan ve ekiplerine teşekkür eden Muhtar Çetin, “Mahallemizde bulunan tüm rögarlar, apartman bodrumları, yeşil alanlar, çöp konteynırları Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na bağlı ilaçlama birimleri tarafından sivrisinek ve karasinek larvalarını bertaraf etmek için sürekli çalışıyor.
Tabii ilaçlama ile bitmiyor bu işler. Bu konuda vatandaşlarımızın dikkat edeceği konular var. Sivrisinekle mücadele ekipleri bu konuda yardımcı olacak ve gereken önlemleri almak için vatandaşların neler yapabileceğinizi anlatacak.” dedi.
SEMT PAZARI MÜJDESİ VERDİ
Muhtarlığın arka kısmındaki yere semt pazarı yapılacağını müjdeleyen Arif Çetin, “Seçildiğim günden bu yana Yurt mahallesinin sorunlarını çözmek için çalışmalarıma devam ediyorum. Sinekle mücadele ederken bir yandan muhtarlığımızın arka kısmında kalan semt pazarı yerimizin de en kısa süre içinde yapılacağının müjdesini de vermek istiyorum. Bu konuda gerekli çalışmalarımız Çukurova Belediye Başkanımız Soner Çetin ile devam ediyor. Semt sakinlerimiz artık uzak pazarlara gitmeyecek” şeklinde konuştu.
ASLAN’DAN BÖCEK UYARISI
Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığına Bağlı İlaçlama Birimi Bölge Mühendisi Hacı Ali Aslan ise böceklerle ilgili bazı ipuçları verdi.
Aslan, “Semtlerde bulanan rögarlar, apartman bodrumları, yeşil alanlar, çöp konteynerlerini ilaçlamak yetmiyor. Buralardan kaçan sinekler evinize yerleşebiliyor. Evde önlem almak gerekiyor. Yiyecek ve barınak arayan birçok böcek, yaşamak için mükemmel bir yer bulabildikleri için evinize yerleşmeyi seçer. Ne yazık ki, bu hoş olmayan ziyaretçiler size ve evinize beklemediğiniz zararlar verebilir. Bazıları odun, kumaş ve bitki yerken, diğerleri gıda zehirlenmesine ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, evinizde özellikle nelerden kurtulmanız gerektiğini veya nelerden hoşlanmadıklarını bilmek önemlidir. Böceklerden kurtulabilmek için ihtiyacınız olan bu ipuçları sayesinde tüm sorunu kökten çözebilirsiniz. Sağlığınız için birçok zararlı etkiyi de beraberinde getiren böcekleri ortadan kaldırmak için tek yolunuz ilaçlama değil. Aynı zamanda yaşadığınız ortamda yapacağınız değişiklikler de bu sorunu çözüyor” dedi.
ESKİ KİTAPLAR BÖCEKLERİ ÇEKEBİLİR
Mühendis Aslan, “Herhangi eskimiş kağıt birikintisi böcekleri çekebilir. Buna eski kitaplar, gazete yığınları, mektuplar dahildir. Gümüş balığı ve hamamböceği gibi bazı böcekler selülozla beslenir, bu nedenle masanızda, raflarda ve hatta çekmecede hiçbir şey bırakmamak daha iyidir. O eski kitap ve mektuplardan kurtulmak istemiyorsanız, onları sıkıca kapatılabilen plastik bir kaba koyulmasını tavsiye ediyorum. Akşam 19.00’dan sonra Adana geneli mahallelerde dört güne bir ulv ile uçkun mücadelesi yapılıyor. Parlak beyaz ve mavimsi ışık, böcekler için en çekici olanıdır. Buna karşılık, sarı, pembe ve turuncu ışıklar böcekler için o kadar ilgi çekici değildir. Çoğu LED ampul, evinizde bulundurmak için iyi bir fikirdir. Çünkü ürettikleri beyaz ışık aslında beyaz değil, çeşitli ışık renklerinin bir karışımıdır. Ancak bazı istisnalar vardır ve bazı LED ışıklar böcekleri çeker. Bu nedenle, onları daha sıcak renkler yayan ampullerle değiştirebilirsiniz” ifadesini kullandı.
BEYAZ PENCERE VE KAPI ÇERÇEVELERİ
Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığına Bağlı İlaçlama Birimi Bölge Mühendisi Hacı Ali Aslan şu açıklamalarda bulundu: “Evinizin dışı beyaza boyanırsa böcekleri de çekebilir. Bu nedenle, onlarla bir sorununuz varsa, böcekler için daha az çekici oldukları için bunun yerine yeşil ve mavi gibi renkleri seçmek daha iyidir. Bununla birlikte, sorununuz sivrisineklerse, beyaz boyayı korumak daha iyi bir fikirdir. Sivrisinekler, koyu renklere karşı daha ilgili canlılardır.
YÜKSEK NEM
Haşereler, yaşamaları ve gelişmeleri için mükemmel koşullar olduğu için nemli ve sıcak yerleri severler. Özellikle bu canlıları, bodrumda, banyoda veya mutfakta lavabonun çevresinde bulabilirsiniz. Nemi kontrol etmek için drenaj sisteminizin doğru çalıştığından ve sızıntı olmadığından emin olun. Ayrıca nem seviyelerini kontrol etmek için bir nemlendirici satın alabilir veya bir fazla nemi çeken bir sistem kurabilirsiniz.
BİTKİLER
Ev bitkileri, böcekleri evinize çeken başka bir şeydir. Bu durum bitkilere düzgün bakmadığınız için olabilir. Örneğin, onları fazla sularsanız veya fincan tabağında durgun su varsa, böceklerin yaşaması için mükemmel nemli koşulları yaratır. Ayrıca, odada yeterli hava hareketi olduğundan emin olmak önemlidir. Bu, yüksek nemi önleyecek, toprağın kurumasına yardımcı olacak ve bitkinizi böcekler için daha az çekici hale getirecek olan mantar gelişimini azaltacaktır.
YİYECEK VE İÇECEKLER
Aşırı olgunlaşmış meyve veya sebzeleriniz varsa, onları atın veya ağzı sıkıca kapatılmış bir kaba koyun, çünkü sinekler tüm bu artıkları yemekten çok hoşlanır. Ayrıca gazlı içecek, şurup veya sirke gibi tatlı veya fermente sıvılara da dikkat edin. Dökülenleri silin ve tenekeleri ve şişeleri açık bırakmayın. Bunları çöpe atmadan önce de durulayabilirsiniz.”