Çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkıyorsunuz ?

Günün sonunda temiz ve düzenli yatak odanızda yeni yıkanmış çarşaflarla uyumak, basit yaşam zevkleri listesinde oldukça üst sıralarda yer almalıdır.

Çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkıyorsunuz ?
Yayınlama: 30.06.2024
A+
A-

Ancak, yatak çarşaflarınızı (belki de yorganınızı) yıkamak, kurutmak ve katlamak gibi saatler süren (ve çok sıkıcı) eylem. O kadar da değil, bu da bu ev işini ertelemeyi çok kolaylaştırıyor. Bu yüzden yeni bir çalışmanın çarşaflarınızı olması gerektiği kadar sık ​​yıkamadığınızı doğrulaması şaşırtıcı değil

Pek çok insan yataklarının kiri hapsedebilecek yerler olduğunu düşünmüyor; sonuçta çoğunlukla yatakta uyuyorsunuz ki bu da oldukça düşük yoğunluklu bir aktivitedir. Ancak çarşaflar ciddi şekilde kirlenebilir ve çoğu insan çarşaflarını yeterince yıkamaz.

Taze kokmayan çarşaflar en az endişe edeceğiniz şeydir . Uyurken çarşaflarınız terinizi, yağınızı, cilt hücrelerinizi, sebumunuzu ve cildinizde veya saçınızda hala bulunan diğer kirleri (yani makyaj veya saç şekillendirme ürünleri) emer. Çarşaflarınızı yıkamak için ne kadar uzun beklerseniz, yatak takımlarınızda mikroplar o kadar uzun süre üreyebilir ve cildinizi tahriş edebilir. Ortaya çıkan bakteriler, toz akarları ve küf, iltihaplanmaya, kaşıntıya ve sivilcelere ve ayrıca egzamaya neden olabilir.

Peki, çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız? Kişiye göre değişebilir. Örneğin, evcil hayvan besleyen, yatakta yemek yiyen, hassas cilde ve alerjilere sahip olan veya nemli iklimlerde yaşayan kişiler çarşaflarını tipik önerilerden daha sık yıkamak isteyebilir.

Ancak, genel bir kural olarak, yatak takımlarınızı ve diğer yatak odası örtülerinizi haftada bir kez yıkamalısınız ; sadece çarşaflarınızı değil. Yorgan kılıfınız, düzenli olarak kullandığınız battaniyeleriniz ve yastık kılıflarınız da haftada bir yıkanmalıdır. Yastıklarınızı yılda iki kez, dekoratif yastıklarınızı ise ayda bir yıkamalısınız. Uzmanlar, yorganınızı da yılda birkaç kez veya ayda bir kez yıkamanız gerektiğini söyledi .

Daha sıcak aylar yaklaşırken, bu hatırlatmaya bile ihtiyacınız olmayabilir; yaz aylarında insanlar genellikle daha fazla terler ve yatak takımlarını daha temiz tutmak isteyebilirler. Ancak bunların hepsi sizin için yeni bir haberse, bunu “çarşaflarınızı çıkarıp temiz olanlarla değiştirmeyi” her hafta yapılacaklar listenizin en başına koymanız gerektiği hatırlatması olarak düşünün; kendi faydanız için!

 

 

Kaynak: Özel Haber - Serdar Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.