Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan Murat Sönmez, 7 yıl önce oğluna yaptığı bir ahşap oyuncakla başladığı üretim serüvenini profesyonel bir işe dönüştürdü.
Evinin alt katına kurduğu atölyede oğlu ile birlikte çalışan Sönmez, el emeğiyle ürettiği doğal ahşap oyuncakları 3 gün boyunca Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kadın Emeği Pazarı’nda ziyaretçilerle buluşturuyor.
Tarsuslu baba Murat Sönmez’in oğlu için yaptığı ilk ahşap oyuncak, bugün yüzlerce çocuğun elinde mutluluğa dönüşüyor.
"Yurt dışında bir atölye açtık Zaman zaman oraya gidiyoruz"
Murat Sönmez, "Bizim köyümüzde oğlumla birlikte bu işe başlayalı yedi yıl oldu. Amatörce başlamıştık. Daha önce evde bunları yapıyorduk. Fakat evde taş toz olduğu için köyümüzde atölye oluşturduk. Bunları yaptıkça da internetten satışını yapıyoruz. Okullarda etkinliklere katılıyoruz. Yurt dışında bir atölye açtık Zaman zaman oraya gidiyoruz. Üç ayda orada yapıyoruz Hollanda'da, yazın da Çamlıyayla'yı bilir misiniz? Orada bir atölyemiz var. Yazın orada, kışın burada yılbaşında Hollanda'da böyle bir kendimiz böyle bir dünya kurduk. Bunlar tamamen ahşaptan daha önce geri dönüşümle kullanıyorduk. İşte ne bileyim sandıklar, atık sandıklar palet tahtalarından filan ama daha da bazı modellerde artık yeni malzemeler de almaya başladık ama yine geri dönüşüm malzeme kullanıyoruz" diye ifade etti.
"Ahşapla mekaniği buluşturmaya çalıştık"
Baba Sönmez, "Bunları biz ahşapla mekaniği buluşturmaya çalıştık. Hepsinde küçük bir basit bir mekanik olayı var. Yani ahşap ve mekanik. Biz burada tamamen doğal şeyler kullanmaya çalıştık. Bir de bu bizim çocukluğumuzun figürlerine yani mesela şirinleri bilirsiniz. Çocukluğumuzda çok önemliydi. Şirinler figürümüzü kullandık ahşaplarımızda. Daha sonra Adana'yla ilgili ilk aklınıza ne geliyor? Kebap gelir değil mi onu kullandık figürlerimiz olarak. Çok talep olunca çoğalmaya başladı ürünlerimiz. Haftada 11 tane yapabiliyoruz. Böylelikle oğlumun el becerisi de gelişiyor bir çivi çakması bile benim için çok değerli boyayla uğraşıyor internetten uzaklaşıyor" dedi.




