Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir canlı yayında doğal gaz ve elektrik faturalarında uygulanacak yeni düzenlemeleri açıkladı. Bakan Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre, doğal gazda artık tüketim esaslı ve kademeli bir modele geçilecek. Bu da faturaların sadece hane halkının ne kadar tükettiğine göre değil, aynı zamanda hangi şehirde ve hangi ayda tüketim yaptığına göre de değişeceği anlamına geliyor.

Türkiye’de uzun süredir tartışılan “kademeli tarife” uygulaması böylece doğal gazda da hayata geçmiş olacak. Adana gibi kış aylarını daha ılıman geçiren şehirlerde yaşayan vatandaşlar için bu sistem önemli bir avantaj sağlayacak çünkü tüketimin düşük olduğu illerde faturalara daha düşük yansıyacak bir hesaplama yapılacak.

YENİ LİMİT BELİRLENECEK
Bakan Bayraktar, geçtiğimiz yıl 5 bin kWh sınırının üzerinde tüketim yapan 1,2 milyon abonenin devlet desteğinden çıkarıldığını hatırlattı. Bu yıl için yeni bir limit üzerinde çalışıldığını ifade eden Bayraktar, ekim ayının sonuna kadar yeni sınırın netleşeceğini söyledi. Bu düzenleme özellikle orta ve alt gelir grubu için kritik bir adım olacak. Çünkü yeni limit, hangi hanelerin destekten yararlanabileceğini doğrudan etkileyecek. Yeni sistemde sanayi kuruluşları ve yüksek tüketim yapan aboneler için daha yüksek faturalandırma söz konusu olacak. Böylece, tasarruf yapan hanelerin korunması hedeflenecek.

ADANALILAR İÇİN KIŞ FATURALARI DAHA HAFİF OLABİLİR
Türkiye’nin farklı bölgelerinde kış ayları sert geçerken, Adana gibi ılıman iklime sahip illerde doğal gaz tüketimi çok daha düşük oluyor. Kademeli sistemle birlikte Adanalıların faturalarında ciddi bir avantaj ortaya çıkabilir. Çünkü yeni düzenleme tüketim yoğunluğu düşük bölgelerdeki aboneleri görece daha düşük fatura yüküyle karşı karşıya bırakacak.

Uzmanlara göre, bu uygulama hem tasarrufu teşvik edecek hem de iklim avantajı olan şehirlerde yaşayan vatandaşların bütçesine olumlu yansıyacak. Özellikle 2025 kışında Adana’daki hanelerin, Ankara veya Erzurum gibi soğuk şehirlerde yaşayanlara kıyasla çok daha düşük faturalarla karşılaşması bekleniyor.

KADEMELİ TARİFE NEDİR, NASIL İŞLEYECEK?
Kademeli tarife, tüketicilerin kullandıkları enerji miktarına göre farklı faturalandırma yapılması anlamına geliyor. Elektrikte olduğu gibi doğal gazda da düşük tüketim yapan haneler daha uygun tarifeden yararlanırken, yüksek tüketim yapanlar için fiyatlar daha yüksek olacak.

2024 itibarıyla yıllık 5 bin kWh tüketimi aşan aboneler devlet desteğinden yararlanamıyor. EPDK’nın hesaplamalarına göre bu sınır aylık 240 kWh, yani günlük 8 kWh üzerinden belirleniyor. Yeni dönemde bu sınır yeniden düzenlenecek. Böylece daha adil bir dağılım sağlanması hedefleniyor. Bu modelin temel amacının, enerji israfını önlemek, tasarrufu teşvik etmek ve farklı şehirlerde yaşayan vatandaşların iklim koşullarına göre adil bir şekilde faturalandırılmasını sağlamak olduğu görülüyor.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA ZAM GELECEK Mİ?
Bayraktar, “Elektrik ve doğal gaza yeni zam gelecek mi?” sorusuna da yanıt verdi. 2026 yılı için fiyatlamaların enflasyon beklentilerine göre yapılacağını söyleyen Bakan Bayraktar, kısa vadede ekstra bir zam planı olmadığını belirtti. Yani önümüzdeki birkaç ay için tüketicilerin faturalarında yalnızca tüketim yoğunluğu ve iklime bağlı değişiklikler yaşanacak.




