Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Bilal Bilici, Türkiye'deki adalet, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü alanlarında yaşanan gerilemeyi sert sözlerle eleştirdi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Bilici, uluslararası endekslerdeki verilere dikkat çekerek, mevcut tablonun ülkeye ve millete yakışmadığını vurguladı.
"Adalet mülkün temelidir ama temelden çatıya sallanıyoruz"
Adalet sistemindeki yapısal sorunlara değinen CHP Adana Milletvekili Bilal Bilici, "Adalet mülkün temelidir ama bugün temelden çatı katına kadar sallanıyoruz! Hukuk, adalet ve özgürlük demektir ama bugün temeller çatır çatır sallanıyor. 2026 Demokrasi Algısı Endeksi'ne bakacak olursak bu grafikte de kısacası yerimiz net bir şekilde görülmekte" ifadelerini kullandı. Bilici; Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve İsviçre gibi ülkelerin hukuku baş tacı ederek dünyanın ilk onunda yer aldığını hatırlattı.
"Hukukun üstünlüğünde Ekvador ve Venezuela arasındayız"
Türkiye'nin uluslararası hukuk endekslerindeki konumunun kaygı verici olduğunu belirten Bilici, ülkenin hak ettiği yerde olmadığını savundu. Türkiye'nin adaletin ve özgürlüğün can çekiştiği en alt sıralarda yer aldığını ileri süren Bilici, "Hukukun üstünlüğü algısında ülkemiz 93'üncü sırada; üstümüzde iç çatışmalarla boğuşan Ekvador, altımızda ise iflasın eşiğine gelmiş Venezuela yer almakta" diyerek tepki gösteri.
"İfade özgürlüğünde Pakistan ve Lübnan'ın altındayız"
Açıklamasında ifade özgürlüğü verilerine de yer veren CHP'li Bilal Bilici, bu alandaki tablonun çok daha vahim bir boyutta olduğunu iddia etti. Türkiye'nin ifade özgürlüğü sıralamasında gerilerde kaldığına vurgu yapan Bilici, "İfade özgürlüğüne gelince durum daha da vahim. Orada 97. sıradayız. Pakistan ve Lübnan gibi ülkeler bizim üstümüzde. Bu da ülkemize ve milletimize yakışmamaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.




