“Ben Küba”, 60. yılına özel gösterimle Adana Altın Koza’da

Sovyet Film Yönetmeni Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı başyapıtı “Ben Küba” (I Am Cuba), 60. yılına özel gösterimi ile 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde.

“Ben Küba”, 60. yılına özel gösterimle Adana Altın Koza’da
Yayınlama: 05.09.2024
A+
A-

1959daki Küba Devrimi öncesinde geçen dört farklı hikâye üzerinden bir ulusun halk devrimine giden coşkulu yolculuğuna tanıklık eden film, Carlos Fariñas’ın etkileyici müzikleri ve Sergei Urusevskynin sinemanın teknik sınırlarını zorlayan devrimci kamerasıyla da efsanevi sayılıyor. 90larda ABDli yönetmenler Martin Scorsese ve Francis Ford Coppolanın girişimleriyle sinema tarihinin en büyük keşiflerinden birine dönüşen film, festivalde 4K kalitesindeki restore kopyasıyla gösterilecek.

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinin Dünya Sineması programının filmlerinden biri de, Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozovun 1964 yapımı kült filmi Ben Küba (I Am Cuba) olacak. Hem politik hem de sanatsal bir başyapıt sayılan film, 60. yılına özel bir gösterimle ve 4K kalitesinde restore kopyayla Adanalı seyircisiyle buluşacak.

Castro öncesi Küba

Altın Palmiye ödüllü “The Cranes Are Flying” (1957) filmiyle tanınan Mikhail Kalatozovun yönettiği ve senaryosunu Rus şair Yevgeny Yevtushenko ile Pineda Barnetin birlikte yazdığı “Ben Küba, Avrupa’nın en eski film stüdyolarından Mosfilmin yapımcılığında ve Sovyetler Birliği ile Kübanın desteğiyle çekildi.

 1959daki Küba devrimi öncesinde geçen ve bir ulusun halk devrimine giden coşkulu yolculuğunun tanıklığını yapan film, dört farklı hikâye üzerinden toplumsal ve kültürel çatışmaları anlatıyor. Kendini Küba’ olarak tanıtan bir kadının ağzından dinlediğimiz bu dört hikâye, Havanadaki lüks gece kulüplerinden şehrin yoksul gecekondu bölgelerine, caddelerde acımasızca bastırılan öğrenci protestolarından kırsaldaki devrimcilerin hareketine uzanan benzersiz bir Castro öncesi Küba panoraması sunuyor.

Sinemada estetiği yeniden tanımladı

Carlos Fariñas’ın etkileyici müzikleri ve muazzam tek plan sekanslarıyla birçok yönetmene ilhâm kaynağı olan Ben Küba, görüntü yönetmeni Sergei Urusevskynin sinemanın teknik sınırlarını zorlayan kamerasıyla da efsanevi sayılıyor. Geniş açılı lensler, halüsinatif ve akrobatik kamera hareketleri ve yerçekimine meydan okuyan imkansız açılarıyla film, sinema dilini yeniden tanımlayan bir estetik anlayış sunuyor.

Scorsese ve Coppola sunar

1964te beklediği ilgiyi göremeyip uzun süre raflarda kaybolan Ben Küba, 1992de ABDli yönetmenler Martin Scorsesenin keşfi ve Francis Ford Coppolanıçabalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılmıştı. 1993te San Francisco Uluslararası Film Festivalinde gösterildiğinde dakikalarca ayakta alkışlanan filmin, ses ve görüntü olarak kusursuz bulunan 4K restorasyon kopyası ise 2019 yılında tamamlandı.

Kaynak: Adana Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu- Haber Bülteni

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.