Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda gerçekleşen programda Federasyon Başkanı Ahmet Bozan, amatör sporun bugünkü durumuna ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Bozan, amatör spor camiasını bir aile olarak gördüklerini vurgulayarak, bu ailenin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
Konuşmasına Toros ailesine ve basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Bozan, Adana amatör sporunun yalnızca kulüplerden ibaret olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Biz Adana amatörü dediğimizde sadece federasyonu değil; hakem derneklerini, saha komiserlerini, antrenörleri, sağlıkçıları, basını, TSYD’yi ve tüm paydaşları kapsayan büyük bir aileden söz ediyoruz. Elimizden geldiği kadar gençliğimize ve çocuklarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz.”
“Amatör sporun en büyük sorunu tesisleşmedir”
Amatör sporun temel sorunlarına değinen Bozan, maddi imkânsızlıkların sık dile getirildiğini ancak büyük fotoğrafa bakıldığında asıl problemin tesis eksikliği olduğunu vurguladı. Bozan, “Amatör sporda para olmamalı. Burası tamamen gönüllülük esasına dayalı bir alan. Ama tesis olmazsa hiçbir şey olmaz. Son 20 yılda Türkiye genelinde ciddi yatırımlar yapıldı, Adana’da da yapıldı ancak yeterli değil. Özellikle futbol sahaları ve salonlar noktasında büyük eksikliklerimiz var” şeklinde konuştu.
Bozan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün bu konuda destek verdiğini belirterek, yıl sonuna kadar önemli adımlar atılacağına inandığını söyledi.
“Amatör spor parayla değil, emekle ayakta kalır”
Maddi destek konusuna da değinen Bozan, amatör sporun profesyonel mantıkla yönetilmemesi gerektiğini vurguladı. Bozan, “Forma, şort, malzeme gibi ihtiyaçlar var ama burası amatör. Herkes elini taşın altına koymalı. Büyük paralar işin içine girerse amatörlük ruhu kaybolur” dedi.
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun ülke genelindeki gücüne dikkat çeken Bozan, amatör sporun Türkiye’nin en ücra noktalarına kadar ulaştığını ifade etti.
Ahmet Bozan, “Hakkari’nin bir köyünde de Edirne’nin bir köyünde de spor yapan çocuklarımız var. Türkiye’nin her yerinde amatör spor var. Bu yapı, çocuklarımızı ve gençlerimizi sporla buluşturan en güçlü mekanizmadır” ifadelerini kullandı.
“Her çocuk sporcu olmayabilir ama iyi bir insan olur”
Ailelere de çağrıda bulunan Bozan, sporun temel amacının profesyonel sporcu yetiştirmekten önce iyi bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi ve şu ifadelere yer verdi:
“Her çocuk futbolcu, basketbolcu olacak diye bir şey yok. Ama spor yapan çocuk disiplinli olur, ahlaklı olur, vatanına milletine faydalı olur. Sporun en büyük kazanımı budur.”
Yerel yönetimlere ve iş dünyasına çağrı
Amatör kulüplerin ayakta kalabilmesi için yerel yönetimlerin desteğinin hayati olduğunu belirten Bozan, özellikle tesis ve malzeme desteğinin önemine dikkat çekti. Bozan “Tesis varsa amatör kulübün sırtı yere gelmez. Belediyelerimizin kendi ilçelerindeki kulüplere yılda en az iki kez malzeme desteği vermesi gerekiyor. Bu büyük paralar değil. Çorbada bir kaşık tuz misali ama çok değerlidir” şeklinde konuştu.
“Amatörün olduğu yerde düzen ve gelecek vardır”
Belediye başkanlarına ve meclis üyelerine seslenen Bozan, “Amatör sporun olduğu her yerde düzen vardır, birlik vardır, çocuklarımızın ve Türkiye’nin geleceği vardır. Lütfen kulüplerimize destek olun” dedi.
“En büyük hedefimiz daha fazla çocuğa ulaşmak”
Gelecek hedeflerine ilişkin de konuşan Ahmet Bozan, önceliklerinin çocukları erken yaşta sporla buluşturmak olduğunu söyledi. Bozan, “Her çocuğun mutlaka bir amatör spor kulübüyle tanışması gerekiyor. Devletin yaptığı yetenek taramaları çok önemli. Çocuklarımız yeteneklerine göre doğru branşlara yönlendirilmeli” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bozan, tesisleşme sorunu çözülmeden bu hedeflere ulaşmanın zor olduğunu vurgulayarak, yeni tesis yatırımlarının şart olduğunu ifade etti.





