Bakan Yumaklı’dan çiftçiye müjde: “TMO alıma hazır, don zararı karşılanacak”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan hasat öncesi net mesaj, “Üreticimizi koruyor, tüketiciyi kolluyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan hasat öncesi net mesaj, “Üreticimizi koruyor, tüketiciyi kolluyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana’da çiftçilerle buluştu, üreticiye net mesaj verdi. Bakan Yumaklı, “Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl arz edilecek tüm ürünleri almak için tam donanımlı bir hazırlık içinde” dedi.
İmamoğlu ilçesindeki Yedigöze Sulama Projesi’nde incelemelerde bulunan Yumaklı, ardından Karataş ilçesinde düzenlenen Sera Organize Tarım Bölgesi temel atma törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada üreticilerin içini rahatlatacak açıklamalarda bulundu.
TMO 600’den fazla noktada alım yapacak
Ürünlerini TMO’ya satmak isteyen çiftçilerin randevulu sistemle alım noktalarına ya da lisanslı depolara ürünlerini bırakabileceklerini belirten Yumaklı, “Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalar uygulamaya devam ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl kendisine arz edilecek tüm ürünleri almak için gerekli alım çalışmalarını yapıyor. 600’ün üzerindeki alım yerinde randevu sistemiyle alımları gerçekleştirecek. TMO alım fiyatları ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ürünlerini TMO’ya satmak için bekleyen çiftçilerimiz, taahhütname karşılığında alım yerlerine ürünlerini getirebilirler. Ya da lisanslı depolara ürünlerini teslim ederek, ELÜS yöntemi ile yine TMO’ya ürünlerini pazarlayabilirler. Hayırlı bir hasat sezonu diliyorum” dedi.
Adana’ya 23 yılda 228 milyar TL’lik tarımsal destek
Bakan Yumaklı, sadece son 23 yılda Adana’ya yapılan tarımsal destek ve yatırımların 228 milyar lirayı aştığını söyleyerek, “Su ve sulama alanında 140 tesisi hizmete aldık. Kırsal kalkınma desteklerimizle Adana’nın tarım ve orman altyapısını güçlendirdik. Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovamızı koruma altına aldık. Bu alanları gıda arz güvenliğimizin teminatı olarak görüyoruz. Adana’ya has 23 ürününün de coğrafi işaret alınmasını sağlayarak markalaşma yolunda büyük bir adım attık. Adana’daki ormanlarımızın yeşiline yeşil katmak için 440 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Kozan ilçemizin önemli bir ihtiyacı olan modern hayvan pazarını hayata geçirdik. Üreticimizin önemli bir sorunu olan Akdeniz Meyve Sineğini, yaptığımız çalışmalar sonucunda yönetilebilir hale getirdik” dedi.
Don zararı ve deprem mağduru üreticiler desteklenecek
Şubat ayında Adana’da yaşanan don olayından etkilenen 16 farklı ürün için çiftçilerin yaptığı masrafların devlet tarafından karşılanacağını açıklayan Yumaklı, “Üreticilerimiz bundan etkilendi. İl Müdürlüğümüz vakit kaybetmeden hasar tespit çalışmalarına hemen başladı. Dondan etkilenen üreticilerimizin mazot-gübre desteklerini, çiftçilerimizin TC kimlik numaralarının son hanesine bakmadan tek seferde yatırdık. Dondan etkilenen 16 ürün ile ilgili de Cumhurbaşkanımızın talimatları ile çiftçimizin yaptığı masrafları ödeyeceğiz. Buna Şubat ayında yaşanan don olayı da dahil. 6 Şubat depremlerinde yıkılan 51 adet ahırın yapımı için gerekli alt yapıyı oluşturduk. İnşaatlara en yakın zamanda başlayacağız. Depremden etkilenen 51 üreticimizin üretime devam etmesini sağlayacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek temel atıldı.
Kaynak: İHA