Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı bir televizyon programında Kurban Bayramı süreci ve Türkiye'nin tarımsal üretim gücüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, Kurban Bayramı'nda kurbanlık temininde herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayarak, “Türkiye'de 830 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildi. Böylece toplamda 3 milyon 330 bin hayvan kurban edildi” dedi.
Bakanlık söz verdi: Hem üretici hem tüketici rahatladı
Bu yıl, geçen yıla kıyasla yüzde 50 daha fazla kurbanlık arzı sağlandığını belirten Yumaklı, üreticilerin bu sürece hazırlıklı olduğunu söyledi. "Kesilemeyen kurbanlık olursa Et ve Süt Kurumu olarak biz alacağız dedik" diyen Yumaklı, bu yaklaşımın hem üreticiyi hem tüketiciyi rahatlattığını belirtti.
Türkiye’nin tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunun altını çizen Yumaklı, 2024 yılı sonunda 186 ülkeye 2 bin 218 ürün ihraç edilerek 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Yumaklı, "Tarım bittiyse bu rakamlar ne o zaman? Bu veriler uluslararası kuruluşlardan geliyor" dedi.
Hayvansal üretim verilerine de değinen Bakan Yumaklı, Türkiye’nin süt üretiminde dünyada 10’uncu, kırmızı ette büyükbaşta 9’uncu, küçükbaşta 5’inci, beyaz ette dünyada 9’uncu ve Avrupa’da 1’inci sırada olduğunu ifade etti.