Bakan Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda basınla buluştu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katılımıyla yarın açılışı yapılacak olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda basınla buluştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katılımıyla yarın açılışı yapılacak olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda basınla buluştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi olarak açılışı yapılacak olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda hem basınla buluştu hem de son incelemelerde bulundu.
Bakan Uraloğlu’nun Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda ki basın toplantısına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Adana İl Başkanı Ozan Gülaçtı, çok sayıda bürokrat ve basın mensubu katılım sağladı. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın yarın ki açılışından sonra aktif havalimanı sayısının 58’e ulaşacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, Dünyada ulaşılmadık hiçbir nokta kalmaması hedefiyle hareket ederek Türkiye’yi, en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden birine dönüştürdüklerini söyledi. Uraloğlu, “2002 yılında 34,5 milyon olan iç ve dış hat yolcu sayısının 2023 yılı sonunda 214 milyonu aştı ve Türk semalarından yaklaşık her 15 saniyede bir uçak geçiyor. Bu yıl temmuz sonu itibariyle yani ilk 7 ay içerisinde; havayolu ile seyahat eden yolcu sayımız 129 milyon 738 bin 772’ye ulaştı. Yıl sonunda da 230 milyon üstünde yolcu taşıyacağımızı öngörüyoruz.” dedi.
“ÇUKUROVA BÖLGESİNİN YÖRESEL KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN MİMARİ”
Bakan Uraloğlu, yaptığı basın konuşmasında hava yolu sektörümüzün gücüne güç katacak Çukurova Uluslararası Havalimanı ile sivil havacılık sektörümüzün gelişimi adına yeni bir imza attıklarını ifade ederek, devamında şunları kaydetti; Türk Bayrağının yeni taşıyıcısı, dünyaya açılan yeni kapımız Çukurova Uluslararası Havalimanımız Çukurova Bölgesinin yöresel kültürünü yaşatan bir mimari ile tasarlandı. Ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi, Çukurova’nın en önemli sembolü olan narenciyenin turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk şekliyle ile süslenmiş mimarisiyle yakışan muhteşem bir eser oldu.”
Uraloğlu, yapımı 3 etap olarak projelendirilen havalimanının toplam sabit yatırım bedelinin yaklaşık 244 milyon 515 bin avro olduğunu belirterek, bölge insanını daha fazla bekletmemek için havalimanının altyapı inşaatını öz kaynaklarla bitirdiklerini dile getiren Uraloğlu, Yılda 9 milyon yolcu kapasitesi, 110 bin metrekare terminal alanı ve 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre gövde genişliğine sahip en geniş gövdeli uçaklarında iniş yapabileceği ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacağını anlattı. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın sadece Mersin ve Adana’ya değil, Osmaniye ve Niğde’ye olan yakınlığı, le bu şehirlere de hizmet edeceğini aktaran Uraloğlu, “Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olacaktır. Bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına da katkı sağlayacaktır.” dedi.
“KARA YOLLARI VE DEMİRYOLLARI İLE BAĞLANTILI OLACAK”
Çukurova Uluslararası Havalimanı projesinin büyük bir bölgeye hizmet edeceğinin vurgusunu yapan Uraloğlu, “Çukurova bölgesinin gelişimine büyük katkı sağlayacak. Bölgedeki işletmelerin hava yoluyla daha hızlı ve etkin şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracak. Bu da bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını sağlayacak, uluslararası arenada rekabet gücünü artıracaktır.” dedi.
Yeni havalimanına hem D-400 karayolu ile hem de otoyolda ulaşımın sağlanacağı 15,9 km’lik yolun tamamlandığını aktaran Uraloğlu, proje kapsamında toplamda 348 metre uzunluğuna 8 köprü ve 124 metre uzunluğunda farklı kavşaklar inşa ettiklerini kaydetti. Uraloğlu, “Yapmış olduğumuz yollar sayesinde akaryakıttan 84 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 578 milyon lira tasarruf sağlamış olacağız. Karbon salınımı ise yılda 10 bin 168 ton azaltacağız. Havalimanımızın yapımı devam eden Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Yolu Hattı ile entegre olacak demir yolu bağlantısı üzerinde ise çalışmaları yoğunlaştırdık. Demir yolu bağlantımız tamamlandığında hem Adana hem de Mersin’den trene binen vatandaşlarımız 23 dakikada havalimanına ulaşmış olacak.” şeklinde konuştu
Kaynak: Özel Haber - Melisa Karmış