Asla Bozulmayan Yiyecekler

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Uygun koşullarda sakladığımız sürece tarihi geçmeyen veya zamanla bozulmayan bazı yiyecekler vardır. Bu yazıda size bunların ne olduğunu anlatacağız. Tüm...

Asla Bozulmayan Yiyecekler
Yayınlama: 12.08.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Uygun koşullarda sakladığımız sürece tarihi geçmeyen veya zamanla bozulmayan bazı yiyecekler vardır. Bu yazıda size bunların ne olduğunu anlatacağız.

Tüm bozulabilir gıdaların bir son kullanma tarihi olmalıdır, ancak çok az ürün bu tarihi aşar. Hiçbir yiyecek sonsuza kadar dayanmasa da, uygun şekilde saklanırsa raf ömürleri oldukça uzun olan bazı yiyecek türleri vardır. Bu yiyecekler, yüzyıllardır el üstünde tutuldu, zamanın testinden sağ çıktı ve hem kıtlık hem de bolluk zamanlarında rızık sağladı.

-Bal

Düşük nem içeriği ve asidik ph değeri nedeniyle balın süresiz bir raf ömrü vardır. Arkeologlar, eski Mısır mezarlarında 3.000 yıldan daha eski ve hala tamamen yenilebilir bal kapları bile buldular.

-Pirinç

Beyaz pirinç, hava geçirmez kaplarda serin ve kuru bir yerde saklandığında onlarca yıl dayanabilir. Kahverengi pirinç, yüksek yağ içeriği nedeniyle daha kısa raf ömrüne sahiptir. 2006 yılında Çin’de 2.000 yıllık bir pirinç tanesi bulundu ve bilim adamları onu başarılı bir şekilde çimlendirerek yeni bir bitki doğurdu. Bu temel gıda maddesinin dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü gösterir.

-Tuz

Tuz, bakteri veya diğer mikroorganizmaların büyümesini desteklemeyen bir mineraldir. Kuru tutulduğu sürece sonsuza kadar dayanır. Tuz, tarih boyunca değerli bir meta olmuştur. Antik Roma’da askerlere ve işçilere genellikle tuzla ödeme yapılırdı, bu da “maaş” teriminin Latince “tuzlu para” anlamına gelen “salarium” kelimesinden türetilmesine yol açtı.

-Şeker

Tuz gibi, toz şeker de serin ve kuru bir ortamda saklandığında sınırsız bir raf ömrüne sahiptir. Şekerin yiyecekleri koruma yeteneği, tatlı isteğimizi tatmin etmenin ötesine geçer. Eski zamanlarda şeker lüks bir madde olarak kabul edildi ve doğal bir koruyucu olarak kullanıldı. Meyve, reçel ve jölelerin muhafazasında kullanımı yüzyıllardır uygulanmaktadır.

-Sirke

Asidik yapısı nedeniyle sirkenin raf ömrü uzundur. Damıtılmış beyaz sirke, elma sirkesi ve diğer sirke türleri, uygun şekilde saklanırsa süresiz olarak kullanılabilir. “Sirke” kelimesi, “ekşi şarap” anlamına gelen Fransızca “vin aigre” kelimesinden gelir. Bu ekşi sıvı, çok çeşitli mutfak ve ev uygulamalarına sahiptir.

-Kuru Fasulye

Barbunya, siyah fasulye ve mercimek gibi uygun şekilde kurutulmuş ve saklanmış fasulyeler yıllarca dayanabilir. Ancak, yaşlandıkça daha uzun pişirme süreleri gerektirebilirler. Eski Amerika’da fasulye, birlikte simbiyotik olarak yetiştirildikleri için mısır ve kabak ile birlikte “Üç Kız Kardeş” ten biri olarak kabul edildi.

-Kahve

Hazır kahve kristalleri uzun bir raf ömrüne sahiptir ve serin ve kuru bir yerde kapalı bir kapta tutulursa uzun süre kullanılabilir. Hazır kahvenin keşif gezileri ve savaşlarla dikkate değer bir tarihsel bağlantısı vardır. Dünya Savaşı sırasında askerlerin karnelerine dahil edildiğinde popülerlik kazandı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.