Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, 2025 yılı Sayıştay Denetim Raporu’ndaki bazı tespitlere ilişkin sosyal medya paylaşımları üzerine kamuoyunu bilgilendirme açıklaması yaptı.
Sayıştay denetimlerinin, kamu kurumlarının mali ve idari işlemlerinin mevzuata uygunluğunu değerlendiren olağan süreçler olduğu belirtilen açıklamada, ASKİ’nin 2019 yılından bu yana düzenli olarak denetlendiği ifade edildi. Kurum, bugüne kadarki denetimlerde faaliyetlerini ve mali işleyişini aksatacak bir sorun yaşanmadığını bildirdi.
Açıklamada, bulguların teknik ve hukuki nitelikleri dikkate alınmadan usulsüzlük, kamu zararı veya kurum kaynaklarının kaybolması şeklinde sunulmasının gerçeği yansıtmayan değerlendirmelere yol açtığı savunuldu.
Taşınmaz kayıtları: Ada ve parsel değişiklikleri gerekçe gösterildi
ASKİ, 6360 sayılı Kanun kapsamında Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunca kuruma devredilen içme suyu depo ve kuyu alanları ile altyapı hatlarının bulunduğu arazi ve arsaların kurum envanterinde yer aldığını açıkladı.
Kadastro müdürlüklerinin gerçekleştirdiği 22/A kadastro yenileme çalışmaları sonucunda bazı taşınmazların ada ve parsel numaralarının değiştiği belirtildi. Devir yoluyla edinilen bazı taşınmazların ASKİ adına tapu tescil süreçlerinin gecikmesinin de kayıtlar arasında uyumsuzluk oluşturduğu ifade edildi.
Kurum, söz konusu bulgunun taşınmazların fiilen mevcut olmamasından değil, ada ve parsel farklılıkları ile kayıtların eşleştirilmesindeki uyumsuzluklardan kaynaklandığını bildirdi. Düzeltme ve eşleştirme işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.
Banka hesapları: Muhasebe kodları değiştirildi
Açıklamaya göre, su abonelerinden tahsilat yapılması için kullanılan ve tutarların ertesi gün ana banka hesaplarına aktarıldığı hesaplar, muhasebe sisteminde 108 Diğer Hazır Değerler Hesabı üzerinden izlendi. Sayıştay denetiminde ise bu hesapların 102 Banka Hesabı kodunda takip edilmesi gerektiği belirtildi.
ASKİ, banka işlemleri ve tutarların günlük olarak muhasebe sistemine kaydedildiğini, bulgunun hesap bakiyelerindeki bir eksiklik veya tutarsızlıktan değil, kullanılan hesap kodundan kaynaklandığını ifade etti.
Sayıştay’ın tespiti doğrultusunda gerekli kod değişikliklerinin yapıldığı, geçmiş dönemlerde açılan ancak kullanılmayan banka hesaplarının da kapatıldığı bildirildi.
Yatırım hesapları: Aktarımlar yıl içinde yapılacak
Kurumun açıklamasında, geçici kabul işlemleri tamamlanan yatırımlara ait tutarların ilgili maddi duran varlık hesaplarına yıl içinde değil, yıl sonunda toplu olarak aktarılmasının rapora konu olduğu belirtildi.
Bu aktarımların hata oluşmaması amacıyla yıllık envanter incelemeleri tamamlandıktan sonra yapıldığını açıklayan ASKİ, Sayıştay’ın işlemlerin geçici kabulün onaylandığı tarihlerde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirttiğini aktardı.
Açıklamada, burada yatırım tutarlarının kayda alınmaması veya kaybolmasının değil, muhasebe aktarımının zamanlamasının söz konusu olduğu vurgulandı. Bundan sonraki süreçte aktarımların yıl içerisinde yapılacağı bildirildi.
Vergi payları: İlave tahakkuk kaydı için düzeltme yapıldı
ASKİ, İller Bankası A.Ş. tarafından aktarılan vergi paylarının her ayın 10’unda kesinleşerek aynı gün kurum hesaplarına geçtiğini açıkladı. Bu tutarların aktarım gününde 600 ve 800 hesap kodları ile ilgili banka hesapları üzerinden muhasebeleştirildiği belirtildi.
Sayıştay denetiminde, mevcut kayıtlara ek olarak 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabı üzerinden de tahakkuk kaydı yapılması gerektiğinin ifade edildiği aktarıldı.
Kurum, bulgunun gelirlerin kayda alınmaması veya tahsil edilmemesiyle değil, ilave bir hesap kodunun kullanılmasıyla ilgili olduğunu belirterek gerekli düzeltmelerin yapıldığını bildirdi.
“Eksik bilgiye dayanan iddiaları kabul etmiyoruz”
Faaliyetlerini yürürlükteki mevzuat ve kamu yararı doğrultusunda sürdürdüğünü belirten ASKİ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kurumumuzun mali yapısı ve kurumsal işleyişi hakkında eksik bilgiye dayanan, kesin hüküm içeren ve gerçeği yansıtmayan iddiaları kabul etmiyoruz.”
Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmaya devam edileceği vurgulanan açıklamada, kamuoyundan teknik ve idari süreçleri göz ardı eden paylaşımlar yerine konuların bütününü ve resmî bilgileri esas alması istendi.





