Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sürdürülebilir üretim ve Yeşil OSB hedefleri doğrultusunda yeni bir çevre yatırımına hazırlanıyor.

Sanayi tesislerinde oluşan uygun nitelikteki atıkların Atıktan Türetilmiş Yakıt’a (ATY) dönüştürülerek ekonomiye yeniden kazandırılması amacıyla kurulması planlanan tesis için fizibilite çalışmalarına başlandı.

Kozan yangınına 12 ilden gelen orman ekipleri görev yerlerine uğurlandı
Kozan yangınına 12 ilden gelen orman ekipleri görev yerlerine uğurlandı
İçeriği Görüntüle

Atıklar alternatif yakıta dönüştürülecek

Döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği ve endüstriyel simbiyoz anlayışıyla planlanan tesiste, sanayi kuruluşlarından çıkan uygun nitelikteki atıkların alternatif yakıt ve enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.

Projenin hayata geçirilmesiyle bertarafa gönderilen atık miktarının ve sanayicilerin atık yönetimi maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Ekonomik değeri bulunan atıkların yeniden üretim döngüsüne kazandırılması da projenin temel hedefleri arasında yer alıyor.

Tesisin, bir işletmenin üretim sürecinde ortaya çıkan atıkların başka süreçlerde kaynak olarak kullanılmasına imkân sağlayarak bölgede daha verimli ve sürdürülebilir bir sanayi ekosistemi oluşturması bekleniyor.

Aosb’de Seçimi Bekir Sütcü Kazandı 503 Oy Kullanıldı, 30 Oy Fark

Sütcü: Atığı ekonomik bir kaynak olarak görüyoruz

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, sürdürülebilirliğin bölgenin yatırım ve hizmet politikalarının önemli başlıklarından biri olduğunu söyledi.

Yeni projeyle çevresel kazanımların yanı sıra sanayicilere ekonomik fayda sağlamayı hedeflediklerini belirten Sütcü, şöyle konuştu:

“Bölgemizde sürdürülebilir üretimi güçlendiren, kaynakları daha verimli kullanan ve sanayicimizin rekabet gücüne katkı sağlayan projeleri önemsiyoruz. Atığı yalnızca bertaraf edilmesi gereken bir unsur olarak değil, doğru yöntemlerle yeniden ekonomik değere dönüştürülebilecek bir kaynak olarak değerlendiriyoruz. Planladığımız Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi ile uygun nitelikteki atıkları alternatif yakıt ve enerji kaynağına dönüştürerek hem çevresel yükü hem de sanayicimizin atık yönetim maliyetlerini azaltmayı hedefliyoruz.”

Yeşil OSB vizyonuna katkı sağlayacak

Projenin AOSB’nin Yeşil OSB vizyonunun önemli parçalarından biri olacağını ifade eden Sütcü, endüstriyel simbiyozun kaynak verimliliği açısından giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çekti.

Sütcü, “Bir taraftan üretirken diğer taraftan ortaya çıkan atığı yeniden ekonomiye kazandırabilen bir sanayi modeli oluşturmak istiyoruz. Döngüsel ekonomiyi bölgemizde güçlendirecek, kaynak kullanımında verimliliği artıracak ve sanayicimizin sürdürülebilir dönüşümüne katkı sunacak adımlar atıyoruz. Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi projemizi de bu bütüncül yaklaşımın önemli parçalarından biri olarak görüyoruz” dedi.

481691F4 Ad9C 4Eb9 9975 1931B7Ab46B5

Atık envanteri hazırlanacak

Tesisin kapasitesi ve teknik altyapısının bölgenin ihtiyaçlarına göre belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir atık envanteri çalışması da başlatıldı.

AOSB’de faaliyet gösteren işletmelerden atık kodu, atık türü, fiziksel form, kalorifik değer, nem oranı, ambalajlama biçimi ve aylık atık miktarı gibi bilgileri “Atık Beyan Bilgi Formu” aracılığıyla Bölge Müdürlüğüne iletmeleri istendi.

Toplanacak verilerle ATY üretimine uygun atıkların tür ve miktarları belirlenecek. Bu bilgiler doğrultusunda tesisin kapasitesi ile projenin teknik ve ekonomik fizibilitesi oluşturulacak.

“Yatırım doğru ölçeklendirilecek”

Atık envanteri çalışmasının projenin en önemli aşamalarından biri olduğunu vurgulayan Sütcü, şunları kaydetti:

“Sanayicilerimizden elde edeceğimiz veriler, yalnızca kurulmasını planladığımız tesisin kapasitesinin belirlenmesine değil, bölgemizin gelecekteki atık yönetimi politikalarının şekillenmesine de katkı sağlayacak. Katılımcılarımızla birlikte çevresel sorumluluğu ekonomik değerle buluşturan, kaynaklarını daha verimli kullanan ve sürdürülebilirliği üretim kültürünün bir parçası hâline getiren bir sanayi ekosistemini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

Kaynak: AOSB