Hatay’ın bereketli toprakları Amik Ovası’nda erkenci kayısı hasadı yüzleri güldürdü. Don olayından büyük ölçüde etkilenmeyen ürünler, üreticiyi sevindirdi.
Antakya’nın Demirköprü Mahallesi’nde 5 bin kayısı ağacının bulunduğu 60 dönümlük arazide hasat devam ediyor. Bahçeden 30-35 TL arasında alıcı bulan kayısı, market raflarında 60-70 TL’den satılıyor.
22 yaşındaki genç çiftçi Adnan Abay, 5 bin kayısı ağacından yaklaşık 100 tonluk rekolte beklediklerini söyledi. 3 yıldır kayısı üretimi yaptığını belirten Abay, “Toprağa verdiğin emeğin karşılığını almak güzel. Bu yıl dona rağmen verimden memnunuz. Orta erkenci Flopria cinsi kayısılarda hasat iyi gidiyor,” dedi.
“Hasadımız güzel gidiyor”
Erkenci çeşitlerimizi don vurduğunu belirten Abay, “Erkenci çeşitlerimizi don vurdu. Orta erkencide çok bir sıkıntı yaşamadık. Şu an hasadımıza iki üç gündür devam ediyoruz. Bugün üçüncü günümüz. Meyvelerimiz kızardıkça meyvelerimizi topluyoruz. Geçen yıla göre hasadımız biraz daha iyi durumda. Ağaçlarımız gelişti ve büyüdü. Dona rağmen yine ağaçlarımızda çiçek dökülmelerimiz oldu ama çok şükür hasadımız ve verimimiz iyi duruma geldi. Kaliteli meyve yetiştirmenin derdindeyiz. Elimizden geldiğince de güzel meyve yetiştirmeye çalışıyoruz. Şu an kayısının bahçeden çıktığı fiyat 30 ila 35 TL arasında oynuyor. Meyvenin kalitesine göre değişiyor. Kayısı pazarlarda 60 ila 70 TL arasında fiyatlar değişiyor. Hasadımız bir haftaya kadar sürmeye devam edecektir. Meyve kızardıkça meyvelerimizi alıyoruz ve topluyoruz. Burası 60 dönüm ve 5 bin ağacımız var. Biz ortalama buradan 80 ila 100 ton kayısı toplamayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.