Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, 2025 yılı ihracat performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKMİB’in 2025 yılında 4,95 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Çağan, küresel ölçekte yaşanan zorluklara rağmen liderliğin korunduğunu söyledi. 2025 yılında jeopolitik riskler, enerji maliyetleri ve finansmana erişim koşullarının ihracatçılar açısından belirleyici olduğunu ifade eden Çağan, “Zorlayıcı şartlara rağmen AKMİB olarak yüksek hacimli ve sürdürülebilir pazarlardaki varlığımızı koruduk. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne bağlı 8 Birlik arasında liderliğimizi sürdürdük” dedi.
Yıl genelinde ürün gruplarının performansının sektörün dayanıklılığını ve dönüşüm kapasitesini ortaya koyduğunu belirten Çağan, katma değeri yüksek ve ihracat çeşitliliğini artıran ürünlerin payında artış yaşandığını vurguladı. Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerinin 2,74 milyar dolarlık ihracatla toplam ihracatın yüzde 62,9’unu oluşturduğunu aktaran Çağan, küresel enerji fiyatlarındaki normalleşmeye paralel olarak bu grupta değer bazında yüzde 17’lik gerileme yaşandığını, buna rağmen grubun ihracatın ana taşıyıcısı olmayı sürdürdüğünü kaydetti.
Plastikler ve mamullerinin 669 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 15,3 pay ile ikinci sırada yer aldığını belirten Çağan, bu grupta miktar bazında yüzde 15, değer bazında ise yüzde 4 artış sağlanmasının katma değerli ürünlere yönelimin göstergesi olduğunu ifade etti. Anorganik kimyasalların ise 361 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 8,3 pay ile üçüncü sıradaki yerini koruduğunu söyledi.

"Adana Ceyhan Kimya Endüstri Bölgesi ilan edilmesinden memnunuz"
Sabun ve yıkama müstahzarları, boya, vernik, mürekkep ve muhtelif kimyasal maddelerde kaydedilen çift haneli artışlara da dikkat çeken Çağan, sabun ve yıkama müstahzarlarında 109,3 milyon dolarlık ihracata ulaşıldığını ve yüzde 47’lik değer artışı yaşandığını belirtti. Boya ve vernik grubunda ise 128,7 milyon dolarlık ihracatla yüzde 11’lik artış kaydedildiğini aktardı.
Ülke bazında ihracat verilerini de paylaşan Çağan, 2025 yılında en fazla ihracat yapılan ülkenin 475,6 milyon dolar ve yüzde 10,9 pay ile İtalya olduğunu söyledi. Hollanda’nın 473,3 milyon dolar ve yüzde 10,9 pay ile ikinci, Slovenya’nın ise 320,7 milyon dolar ve yüzde 7,4 pay ile üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Belçika pazarında yüzde 90 artışla 152,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Çağan, Slovenya ve Romanya’da da yüksek oranlı artışlar yaşandığını ifade etti. AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, Cumhurbaşkanı kararıyla Adana’nın Ceyhan ve Yumurtalık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 2 bin 927,5 hektarlık alanın Adana Ceyhan Kimya Endüstri Bölgesi ilan edilmesinden duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Bu kararın Doğu Akdeniz’i entegre kimya sanayi yatırımları açısından önemli bir merkez haline getireceğini vurgulayan Çağan, söz konusu yatırımların üretim, ihracat ve istihdama katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.





