AKMİB, 2023 YILINDA DA AKDENİZ’İN İHRACAT LİDERİ

TOROS (Haber Merkezi) - Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, aralık ayında yüzde 67 artışla 528 milyon 310...

AKMİB, 2023 YILINDA DA AKDENİZ’İN İHRACAT LİDERİ
Yayınlama: 16.01.2024
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, aralık ayında yüzde 67 artışla 528 milyon 310 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ve 2023 yılında 4 milyar 818 milyon dolar değere ulaştıklarını açıkladı.

AKMİB’in 2023 yılında da Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında ihracat lideri olmayı sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, en yüksek ihracat değerlerine Hollanda, İspanya ve Romanya pazarlarında ulaştıklarını, ihracat hacminde en güçlü artışları Romanya, Togo ve İtalya pazarlarında yakaladıklarını belirtti.

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimyanın 2023 yılında 30 milyar dolar barajını aştığını kaydeden Başkan Saadettin Çağan, AKMİB olarak bu performansa yüzde 15,8 oranında destek verdiklerini ifade etti. Başkan Saadettin Çağan, “Türk kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü finansmana erişim, yüksek enflasyon, artan enerji maliyetleri ve yakın coğrafyadaki çatışmalar gibi zorlu koşullara rağmen 30 milyar 572 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Petrokimya ürünleri başta olmak üzere plastik, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş bir alana sahip sektörümüz, 2023 yılında da sanayi ve tarımsal üretimin lokomotifi olmayı sürdürdü. Elde ettiğimiz bu performansta emeği geçen üyelerimize ve tüm sektör paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“322 milyar dolar hacimli dev ABD pazarına odaklandık”

Türk kimya sektörünün uluslararası pazarlarda etkinliğini artırması için 2023 yılında da sorumluluk almaya devam ettiklerini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, geçen kasım ayında ABD’de düzenlenen PLMA’s 2023- Private Label Trade Show Fuarı’nda Türkiye’nin milli katılım organizasyonunu 10’uncu kez başarıyla sonuçlandırdıklarını söyledi. ABD’de en çok ithalat yapan 4’üncü eyalet olan Illinois’in Chicago kentinde düzenlenen PLMA’s 2023’de kimya sektörünün yanı sıra gıda ve gıda dışı ürünler ile birçok sektöre yönelik özel markalı ürünlerin sergilendiğini ve verimli iş görüşmeleri yaptıklarını kaydeden Başkan Saadettin Çağan, “ABD’nin kimya sektöründeki yıllık ithalat hacmi 322 milyar doları aşıyor. Bu pazarda sektör olarak 2023 yılındaki ihracat performansımız 1 milyar 151 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi kapsamında kimya sektöründe iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolar seviyelerine çıkarılması öngörülüyor. ABD’deki büyük zincir mağazalarda özel markalı ürünlere yönelik talep yıldan yıla artıyor. Bu ülkede ulusal markalardan daha hızlı büyüyen ve birim satış payı yüzde 25’e ulaşan özel markalı ürünlere yönelik gelişmeleri lehimize çevirmeliyiz.” diye konuştu.

“Romanya pazarında yüzde 222 artış yakaladık”

AKMİB’in 2023 yılı ihracat performansını ürün gruplarına ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Birlik olarak geride bıraktığımız yılda 7 milyon 68 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Bölge ihracatımızın yüzde 89,3’ü üç ürün grubunda kümelendi. Birlik ihracatımızın yüzde 67,5’ini oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlar 3 milyar 253 milyon dolar değerle birinci, plastikler ve mamulleri 654 milyon 337 bin dolar değer ve yüzde 13,6 pay ile ikinci, anorganik kimyasallar 397 milyon 439 bin dolar değer ve yüzde 8,2 pay ile üçüncü sırada yer aldı. Yıllık ihracatımızı ülkelere göre değerlendirdiğimizde yıldız pazarlarımız Hollanda, İspanya ve Romanya oldu. Hollanda’ya 898 milyon 720 bin dolar, İspanya’ya 388 milyon 609 bin dolar ve Romanya’ya 342 milyon 527 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Aynı dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları Romanya, Togo ve İtalya pazarlarında yakaladık. Yüzde 222 oranında artış sağladığımız Romanya’nın ardından yüzde 135 artış ve 140 milyon 380 bin dolar değer ile Togo, yüzde 30 artış ve 308 milyon 700 bin dolar değer ile İtalya geldi.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.