ADEO, “Rahim Ağzı Kanseri” Söyleşisi düzenledi

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Adana Eczacı Odası (ADEO) Kadın Eczacı Çalışma Grubu önlenebilir kanserlerden olan ‘Rahim Ağzı Kanseri’ne dikkat çekmek için “Rahim Ağzı Kanseri (HPV ve AIDS HIV)”...

ADEO, “Rahim Ağzı Kanseri” Söyleşisi düzenledi
Yayınlama: 21.05.2022
A+
A-

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Adana Eczacı Odası (ADEO) Kadın Eczacı Çalışma Grubu önlenebilir kanserlerden olan ‘Rahim Ağzı Kanseri’ne dikkat çekmek için “Rahim Ağzı Kanseri (HPV ve AIDS HIV)” konulu söyleşi düzenledi.

Söyleşiye konuşmacı olarak Çukurova Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Behice Kurtaran katıldı.

ECZ. ELEKARIŞMAZ, “AŞI, ÖLÜMCÜL OLAN BU HASTALIĞI %99 ÖNLÜYOR”

Önlenebilen Rahim Ağzı Kanserinin aşı ücretinin devlet tarafından ödenmesinin fayda sağlayacağını söyleyen Adana Eczacı Odası Saymanı Ecz. Ezgi Elekarışmaz, yaptığı açılış konuşmasında “Kadınların başının belası olarak nitelendirdiğimiz bu kanser hastalığı çok masraflı ve ızdıraplı olmadan aşı ile önlenebilmektedir. Bulaş olduktan sonraki ömür boyu süren tedavi süreci devlet tarafından karşılanabiliyorken bu kadar çok masrafı ve bulaşı önleyebilecek aşı ücretinin ödenmemesini anlamış değiliz. HPV Aşısı 87 ülkede Ulusal Aşılama Programına dahildir. Hastalığın ölümcül olduğu düşünülünce yüzde 99 oranında koruyuculuğu olan bu aşının ülkemizde de Ulusal Aşılama Takvimine alınması gerekmektedir. Çünkü önlenebilir bir hastalığa sebep olmak  suçtur. Önlenebilen hastalıklar hiç olmamalıdır.” diye konuşan Ecz. Elekarışmaz, Aşının Ulusal Aşılama Programına dahil ülkelerde 9-12 yaşında 2 doz, 12 yaşından sonra ise 3 doz uygulandığını, aşılanma sonucu dünyada en çok görülen kanser riskinden birisinin artış ve ölüm oranının azalacağının kaçınılmaz olduğunu dile getirerek korunmada eğitimin önemine değindi.

PROF. DR. KURTARAN, “SİĞİLLER UZMANLARCA TAKİP EDİLMELİDİR”

HPV’nin yalnızca insanları enfekte eden ve başta genital bölge olmak üzere, anal, oral bölgelerde de siğillere neden olan bir virüs olduğunu ifade eden Çukurova Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Behice Kurtaran, yaptığı sunumda “ Tüm dünyada, anogenital HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon olarak kabul edilmektedir. Neredeyse tüm serviks (rahim ağzı) kanseri vakaları HPV enfeksiyonuna atfedilebilir. HPV tip 16 en yaygın görülen ve kansere ilerleme riski en yüksek olan tipidir. HPV tip 16 serviks kanseri vakalarının yaklaşık % 50‘sini, HPV tip 18 % 20’sini oluşturur.  Serviks kanseri dışında erkekte penis kanseri, kadında vulva ve vajina kanseri ile her iki cinsiyette anal kanserlere de sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her iki cinsiyette ve tüm yaşlarda en sık görülen kanserler arasında serviks kanserini 5. en sık kanser olarak bildirmiştir. Ülkemizde de ilk 10 kanser içinde yer almaktadır. Bu nedenle genital, anal ve oral bölgelerde çıkan siğiller daima önemsenmeli ve varlığında doktora başvurularak tedavi ettirilmeli ve kanser açısından izlenmelidir. HPV aşıları HPV’nin neden olduğu genital siğil, kanser öncüsü genital lezyonlar ve serviks kanserini önlemeye yönelik olarak geliştirilen oldukça etkin aşılardır. Serviks kanserine en sık yol açan HPV serotiplerine karşı koruyucu etki sağlayan bu aşılar, serviks kanserini %70-80, genital siğilleri %90 oranında engeller. HPV 16 ve 18’in meydana getirdiği servikal kanserlerin önlenmesinde %100 etkilidirler.”

ERKEN TANI İLE TEDAVİYE BAŞLAMAK HAYAT KURTARICI GİRİŞİMLERDİR

HIV bulaşının şüpheli durumlarda alınması gereken önlemler ile bulaşın önüne geçilebildiğini de hatırlatan Prof. Dr. Kurtaran, “Bulaş riski yüksek olan bireyler, ilişkinin durumuna göre ilişki periyodunda veya sürekli olarak virüs ilaçlarını önleyici tedavi olarak kullanabilmekte veya şüpheli bir bulaş riski sonrasında hızla (en geç 2 gün içinde) tedaviye başlayarak virüsün vücuda girmesi ve çoğalmasının önüne geçebilmektedir. Bu durumlarda çaresiz olunmadığının bilinmesi büyük önem arz etmektedir. HIV enfeksiyonunu önlemek, önleyemesek de erken tanı ile tedaviye başlamak hayat kurtarıcı girişimlerdir.” diye konuştu.

Katılımcı eczacıların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından ADEO Saymanı Ecz. Ezgi Elekarışmaz, Prof. Dr. Behice Kurtaran’a teşekkür ederek çiçek verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.