Bugün (28 Mart Cumartesi) itibarıyla kent semalarını kaplamaya başlayan yağışlı hava sisteminin, asıl gücünü yarın göstereceği ve Pazar gününü Adanalılar için oldukça ıslak, rüzgarlı ve zorlu bir tatil gününe çevireceği açıklandı. Hafta başına kadar etkisini sürdürmesi beklenen şiddetli ve gök gürültülü sağanak yağışlar nedeniyle yetkililer, "Sel, su baskını ve yıldırım riskine karşı teyakkuzdayız" mesajı verdi.
PAZAR GÜNÜ ŞEMSİYELER AÇILACAK, SALI GÜNÜ GÜNEŞ KISA BİR MOLA VERECEK
Meteorolojik verilerin detaylı analizine göre, Adana ve çevresini etkisi altına alan bu yeni yağış dalgası, 29 Mart Pazar günü zirve noktasına ulaşacak. Kentin birçok noktasında gök gürültülü ve kuvvetli sağanak şeklinde kendini gösterecek olan yağışların, 30 Mart Pazartesi günü de hız kesmeden mesaisine devam etmesi öngörülüyor. Sadece 31 Mart Salı günü bulutların arasından kısa süreliğine yüzünü gösterecek olan güneşin ardından, Nisan ayının ilk günü (Çarşamba) itibarıyla yağmur bulutları Çukurova'yı yeniden esir alacak.

İLÇE İLÇE SICAKLIK VE YAĞIŞ HARİTASI
İl genelinde hava sıcaklıklarının gündüz 22 derece, gece ise 9 derece bandında seyretmesi beklenirken, yağmurla birlikte hissedilen sıcaklıklarda belirgin bir düşüş yaşanacak. Adana'nın geniş coğrafyasında ilçelere göre hava durumu şöyle şekillenecek:
- Sahil ve Ova Kesimi: Ceyhan, Karataş ve Yumurtalık hattında denizden gelen etkiyle birleşecek olan gök gürültülü sağanak yağışlar oldukça sert geçecek.
- Merkeze Yakın İlçeler: Kozan, İmamoğlu ve Karaisalı üçgeninde de kuvvetli yağmur geçişleri beklenirken, bu bölgelerde termometreler 20 derece civarında tutunmaya çalışacak.
- Yüksek ve Dağlık Kesimler: İşin asıl soğuk yüzü Pozantı, Tufanbeyli, Aladağ ve Saimbeyli gibi Torosların eteklerindeki ilçelerde hissedilecek. Bu bölgelerde yoğun yağışın yanı sıra, özellikle Tufanbeyli ve Pozantı'da gece sıcaklıklarının sıfır (0) dereceye kadar çakılması ve buzlanma riski uyarısı yapılıyor.
"ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN" ÇAĞRISI
Hafta sonu planı yapan Adanalıları yakından ilgilendiren raporda, olası afet senaryolarına karşı da ciddi uyarılar yer aldı. Uzmanlar, Pazar günkü kuvvetli sağanak yağışın; altyapısı yetersiz bölgelerde ani sel ve su baskınlarına, açık alanlarda yıldırım düşmesine ve hatta yerel çaplı dolu yağışına neden olabileceğini belirtti.
Özellikle yola çıkacak sürücülerin su birikintileri ve aniden düşecek görüş mesafesine karşı takip mesafelerini korumaları gerektiği hatırlatılırken; eğimli arazilerde ve kırsal yollarda toprak kayması (heyelan) riskinin de göz ardı edilmemesi istendi. Yetkililer, "Vatandaşlarımız güncel uyarıları anlık olarak takip etmeli, özellikle Pazar günü şiddetli yağış anlarında zorunlu olmadıkça güvenli alanlardan ayrılmamalıdır" diyerek tedbiri elden bırakmama çağrısında bulundu.





