Adanalı emlakçılara sektördeki yenilikler anlatıldı
Adana Emlakçılar Odası meslektaşlarına yönelik, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’, ‘Emlak Sektöründe Dijital Pazarlama’, ‘EİDS’de Son Gelişmeler’ ve ‘MLS Sistemi’ konularında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Adana Emlakçılar Odası meslektaşlarına yönelik, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’, ‘Emlak Sektöründe Dijital Pazarlama’, ‘EİDS’de Son Gelişmeler’ ve ‘MLS Sistemi’ konularında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Adana Emlakçılar Odası meslektaşlarına yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Son olarak; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Reos Genel Müdürü Hüseyin Öztürk ve İnan OSGB sahibi Orkide İnan’ın katılımıyla sektör temsilcileri, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’, ‘Emlak Sektöründe Dijital Pazarlama’, ‘EİDS’de Son Gelişmeler’ ve ‘MLS Siste’ konularında bilgilendirildi.
Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen Portföy Havuzu Bilgilendirme Toplantısı’na konuşmacı olarak, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Reos Genel Müdürü Hüseyin Öztürk ve İnan OSGB sahibi Orkide İnan katıldı. Oda Başkanı Rabia Ülkü Uçar, açılış konuşmasında benzer toplantıların devam edeceğini söyledi. Toplantıda şu bilgiler aktarıldı;
EİDS (ELEKTRONİK İLAN DOGRULAMA SİSTEMİ)
Yetki doğrulaması uygulaması ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecektir. Yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacaktır. Bu sistem ile birlikte ilan platformlarında yer alan sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Taşınmaz sahibinin emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmesi E-Devlet Kapısında oluşturulan bir yetkilendirme ekranından yapılacak olup vatandaşlarımız bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve yetki süresini belirleyerek yetkilendirme işlemini kolayca tamamlayabilecektir. Bu yetki sadece emlak işletmesince ilan platformunda ilanın verilmesine ilişkin bir yetki olup emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacaktır. EİDS üzerinden verilecek ilan verme yetkisi emlak işletmelerinin Yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek olup emlak işletmelerinin Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam etmektedir.
İLANLAR NASIL VERİLECEK?
Bireysel ilanlar sadece taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımları (annesi, babası, çocuğu, büyükannesi, büyükbabası, torunu ve kardeşi) tarafından verilebilecektir. Sistem, bu kişiler dışında ilan girişine izin vermeyecektir. Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilanı veren yukarıda sayılan kişilerden biri ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır. Vatandaşlarımız sahibi oldukları taşınmazların taşınmaz numarasına e-Devlette yer alan “Tapu Bilgileri Sorgulama” hizmetini kullanarak ulaşabilirler. Bu hizmette taşınmaz listesinden ilgili taşınmaz için “Taşınmaz Bilgileri” butonuna tıklanarak taşınmaz numarası bilgisine ulaşılabilir. Ayrıca yeni tip tapu senetlerinde de taşınmaz numarası bilgisi yer almaktadır.
KURUMSAL İLANLARIN VERİLMESİ (EMLAK İŞLETMESİ İLANLARI)
Taşınmaz sahibi emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için e-Devletten “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” hizmetine giriş yapmalıdır. Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan “Yetkilendirme İşlemleri” butonuna tıklanmalıdır. Bu aşamada kişinin maliki olduğu taşınmazlar listelenecektir. Buradan ilan konusunda yetki verilmek istenen taşınmaz seçilmeli ve “Devam Et” butonuna tıklanmalıdır. Açılacak sayfada “yetki belgesi numarası” bölümüne yetkilendirilmek istenen emlak işletmesinin yetki belgesi numarası girilmelidir. Yetki belgesi numarası emlak işletmesinden öğrenilebileceği gibi https://ttbs.gtb.gov.tr/Home/BelgeSorgula linkinden de emlak işletmesi bilgileriyle sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Son olarak “Yetki Bitiş Tarihi” seçilmeli (Yetki süresi 3 aydan kısa olamayacaktır.) ve “Kaydet” butonuna tıklanarak işlem tamamlanmalıdır. Emlakçılık yapılabilmesi için Bakanlığımızdan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan işletmeler ilan verilmesi konusunda yetkilendirilemeyecek ve bu işletmelerce ilan girişi yapılamayacaktır.
EMLAK İŞLETMESİNCE İLANIN GİRİLMESİ
Emlak işletmeleri sadece taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildikleri taşınmazlara ilişkin ilan girişi yapabilecektir. İlan girişinde ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır. Emlak işletmelerinin taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden temin etmeleri gerekmektedir.
MLS NEDİR?
Özellikle Amerika’da olmak üzere yurtdışında lisanslı emlak broker ve danışmanlarının üye olduğu bir sistemdir. Multiple Listing Service kelimelerinin kısaltmasıdır. Listing kelimesi, yurtdışında emlak danışmanının satmak veya kiralamak üzere piyasaya sunduğu gayrimenkulleri, yani portföyünü ifade eder. Multiple Listing, MLS ise farklı danışmanların portföylerinin, diğer danışmanlara da açık olarak listelendiği bir portföy paylaşım havuzunu ifade etmektedir. Türkiye özelinde yerelleştirmek açısından değerlendirdiğimizde MLS’i Mülk Listeleme Servisi veya MLS Mülk Lisanslama Servisi olarak da adlandırabilir ve REOS MLS Mülk Listeleme Servisi şeklinde tarif edebiliriz. Diğer yandan söz konusu sistemi, PPS Portföy Paylaşım Sistemi olarak da tarif etmek mümkündür. MLS, yani Portföy Paylaşım Sistemi içinde, gayrimenkul broker ve danışmanları, kiralık veya satılık gayrimenkuller, konut, ticari, arsa (arazi) kırılımında ve tüm detay bilgileriyle listelenmektedir. Portföyün pazara çıktığı ilk tarih, satış fiyatı, daha önceki alım satımların tarihçe bilgileri, kat planları, fotoğraf ve video, 360 sanal tur vb gibi görselleri, tüm detay bilgileri sistemde yer alır. Aynı şekilde danışmanların müşterilerinin gayrimenkul arayışları, yani “Talep” bilgileri sistem üzerinde yer almaktadır. Müşterinizin ihtiyaç duyduğu lokasyon, fiyat, büyüklük, niteliklerin, tıpkı bir portföy gibi CRM sisteminde kayıt altına alınıp, havuz sisteminde paylaşım yapılır. Bu sayede sistemde olan tüm sözleşmeli emlak portföyü içinde, uygun kriterdeki gayrimenkuller ile talep bilgilerinin otomatik eşleşmesi sağlanır. Sizin yerine çalışan MLS Asistan’ı, 7/24 portföy ve talepleri inceler, uygun olanları, danışmanlarına haber verir. Kimse, diğer tarafın müşteri bilgilerini göremez. Sadece eşleşen talep ve portföyler hakkında bildirim alır.
PORTFÖY & TALEP HAVUZU SİSTEMİ
Porföy & Talep Havuzu ile gayrimenkul portföylerinizi ve müşterilerinizin gayrimenkul taleplerini, diğer gayrimenkul profesyonellerinin içinde bulunduğu «Portföy & Talep Havuzu» sistemi içinde paylaşabilirsiniz. Otomatik olarak eşleştirip daha hızlı ve kolay şekilde kazanç elde etmenize yarar. Bu sistem sayesinde danışmanlar birbirleriyle rakip olmak yerine işbirliği yapabilirler. Birbirlerinin portföyüne müşteri yönlendirebilir veya portföylerine müşteri yönlendirmesi (referral) alırlar. Daha çok işlem yapıp, daha çok kazanma potansiyeli oluşur. Amerika’da başarılı her 100 satışın yarıdan fazlası, danışmanların kendi aralarında yaptıkları işlemler sayesinde sonuçlanmaktadır.
Kaynak: Özel Haber / Yener Ekinci