ADANA’DA ORTA VE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 6 BİNE ULAŞTI..

TOROS( Haber Merkezi) - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketlerinin ardından Adana’da orta ve ağır hasarlı bina sayısının 6 bine dayandığını ve konut...

ADANA’DA ORTA VE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 6 BİNE ULAŞTI..
Yayınlama: 13.04.2023
A+
A-

TOROS( Haber Merkezi) – 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketlerinin ardından Adana’da orta ve ağır hasarlı bina sayısının 6 bine dayandığını ve konut piyasasında arz talep dengesinin ciddi anlamda bozulduğunu dile getiren Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, “Belediyelerimize bu süreçte büyük görevler düşmektedir. Mevcut yapı stokları talebi karşılayamadığı için fiyatlar yukarı yönde hareket ediyor. Zaten arzın talebi karşılayamadığı bir süreçten geçerken, art arda gerçekleşen depremle talep daha da arttı. Yeni yaşam alanlarının oluşturulması için belediyelerimizin, planlı alanlardaki kapamaları ve plansız alanları hızlı bir şekilde imara açması Adana için büyük önem arz etmektedir” dedi.

ADANA’DA ORTA VE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 6 BİNE ULAŞTI

Konuyla ilgili açıklama yapan Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, “Bu konut sıkıntısı aslında pandemi döneminden başladı. Yüksek konut fiyatlarını ve kira bedellerini bu süreçle konuşmaya başlamıştık. Ardından ekonomik koşulların ağırlaşmasına bağlı olarak inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar fiyatları bir kez daha yukarı taşımış ve buna bağlı olarak sağlıklı konutlara erişim güçleşmişti. Son olarak art arda yaşadığımız depremler, konut sorununun daha da derinleşmesine neden oldu. Deprem felaketi sonrasında çok fazla insan başka şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Nispeten daha güvenli olduğu belirtilen şehirlere göç artarken, büyükşehirlerde konut talebi daha da yoğunlaştı. Adana’da 6 bine yakın binanın orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilmesine ek olarak, ağır hasar yaşanan deprem bölgelerindeki illerden göçle gelenler de buna eklenince binlerce kişi bir anda ev arayışına girişti. Doğal olarak piyasa bu talebe bir anda cevap veremeyince bu defa hem satılık hem de kiralık konutta fiyatlar aşırı yükseldi. Bu sorunların çözümü;  ancak ve ancak yeni arazilerin imara açılması, kentsel dönüşüme hız verilmesi ve bu alanlarda depreme dayanıklı yeni konutların üretilmesiyle mümkün olacaktır. Bununla birlikte insanlar oturdukları evlerine olan güvenlerini kaybettikleri için yeni ev arayışında. Bu da fiyatlara yansıyor. Bu sebepten; orta hasarlı ve hatta hasarsız olan binaların güçlendirilmesine yönelik yeni düzenlemelere ihtiyaç var. İlgili kurumların bu konuyu ivedilikle masaya yatırması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

YENİ YERLEŞİM ALANLARI OLUŞTURMALIYIZ

ATO Başkanı Bayram, “İleride deprem nedeniyle oluşacak felaketleri yaşamamak adına, güvenli alanlarda, şehrimize yakışır, standartlara uygun, her anlamda sağlıklı ve sağlam konutlara ihtiyacımız var. Durumun aciliyeti de göz önüne alındığında, planlamaların ivedi bir şekilde yapılarak; konut üretimi için uygun, yeni imar alanlarının açılmasını ve planlı alanlardaki kapamaların kaldırılmasını belediyelerimizden bekliyoruz. Depremden son derece olumsuz etkilenen şehrimizin yeniden yapılanması ve olumsuzluklardan bir an önce kurtulması için bu şart. Biz de Oda olarak diğer STK’larla birlikte yerel yönetimlerimize destek olmak için hazırız.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.