ADANA’DA KADINLARIN SEÇİMİ BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - Adana’da Kadınların Seçimi Basın Toplantısı gerçekleştirildi. Sosyal İklim Derneği ve Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) Türkiye ortaklığında gerçekleştirilen...
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da Kadınların Seçimi Basın Toplantısı gerçekleştirildi. Sosyal İklim Derneği ve Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) Türkiye ortaklığında gerçekleştirilen Kadınların Seçimi Programı kapsamında Adana’daki genç kadınların yerel siyasetten talepleri ve şikayetleri anlatıldı. Sosyal İklim Merkezinde Adana Mersin Saha Koordinatörü Toprak Sezgin Kadın Seçimi ve diğer projelerinden bahsetti.
“BU SAYEDE GENÇLERİN YÖNETİMDEN NE TALEP ETTİĞİ ORTAYA ÇIKARILDI”
Saha Koordinatörü Toprak Sezgin, “Sosyal İklim Derneği ilk olarak İzmir’de kuruldu. 10 yaşını kutlayan ve Türkiye genelinde çalışan bir dernektir. Tek kapsadığımız alan iklim değil, kadın, gençler, çocuk alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Aslında bu proje ‘Gençliğin Yüzleri’ projesi kapsamında devam etti. Yerelde gençlerin taleplerine ulaşmaya çalışan bir projedir. Bu kapsamda 8 ilden 100 genç seçildi ve o gençlerin oluşturduğu topluluk ile formlar, siyasal formlar yapılarak siyasi partiler davet edildi. Bu sayede gençlerin yönetimden ne talep ettiği ortaya çıkarıldı. Kadınların seçiminde ise yerel seçime odaklı projeye dönüşüldü. Ve yerelde kadınların sorunlarının tespiti için genç kadınlar bir araya getirildi. Ana odağımız iklim krizi çatısı altında farklı alanlarda çalışmalar yapabiliyoruz. 10 Yıl süre boyunca İklim krizi adı altında toplamda 50 bin katılımcı 600’den fazla gönüllü ve 1000’den fazla proje gerçekleştirdik” diyerek ifade etti.
“GENÇLERİN SÖZÜNE KİMSE MÜDAHALE ETMİYOR”
Sezgin Gençliğin Yüzleri Projesine konuşmasında değinerek şu ifadeleri kullandı; “Gençliğin Yüzleri Projesini yürüttüğümüzde birçok siyasi kişileri çağırıp ağırlamıştık. Gençliğin Yüzleri mantığı her ilden 20 tane genç seçip bu gençleri bir araya getirerek forumlar oluşturmaktı. İlk forumlar gençlik formuydu. Gençlik Formunda açık alan teknolojisi kullanıyoruz. Gençler bir araya gelip kendi istedikleri konuları kendi istedikleri şekilde konuşuyorlar. Konuşulan şeyleri politika metni haline getiriyoruz. Şuan politika metinlerini gençler kendileri yazıyor. Yani gençlerin sözüne kimse müdahale etmiyor. Projenin temel mantığında da bu var.”
“GENÇ KADINLARIN SORUNLARINI DİLE GETİREBİLECEKLERİ ATÖLYELER OLUŞTURDUK”
Sezgin Kadın Seçimi projesinden bahsetti; “Yaptığımız toplantılarda toplamada 75 genç kadın katıldı ve sorunlarını dile getirdi. Sorunlarını dile getirebilecekleri atölyeler oluşturduk. Bundan sonraki aşamalarda bizler topluluk formları düzenliyorduk. Bu formlarının işleyiş şekilleri cumartesi, Pazar günü olacak şekildeydi. Cumartesi günü gençlik formu altında genç kadınlar gelip kendi ihtiyaç, taleplerini, sorunlarını konuşuyordular ve çözüm önerileri geliştiriyorlardı. Geliştirdikleri çözüm önerilerini Pazar günü siyasetçileri davet ettik ve onlarla paylaştılar. Ardından bu sorunlar ve çözüm önerileri hakkında politika metni geliştirdik.”
Toprak Sezgin, “Gelen genç kadınların cumartesi günün sonunda bize 3 tane en önemli gördükleri sorunu ya da taleplerini seçmelerini istedik. Seçtikleri sorunlar ise sosyal ve kültürel alanların çoğaltılması, erişebilir olması. Yerel hizmetlerde eşitsizlik ve genç kadınlara karşı ayrımcılık. Kent içi ulaşım güvenliği gibi sorunları ön plana çıkartmayı tercih ettiler. Pazar günü ise siyasi partileri davet ettik. Siyasi partilerden ise çeşitli katılımcılar oldu. 3 Parti gelip panele katıldı. Ak Parti ise Gençlik Kolları Başkanını gönderdi ancak kendisi erkek olduğu için biz sahneye alamadık” dedi.
“GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN ARTTIRILMASINI İSTİYORLAR”
Politika önerilerinden bahseden Sezgin, genç kadınlar taleplerini şu şekilde sıraladı; “7/24 ulaşım imkanı sağlanması istiyorlar. Güvenlik önlemlerinin arttırılması istiyorlar. Abonmanlık sistemi ulaşımın daha erişebilir olması daha güvenli olacağını düşüyorlar. Şehir planlanmasının iyileştirilmesini istiyorlar. Ulaşım araçlarının yenilenmesi ve denetlenmesini istiyorlar. Bilgilendirme levhalarının azlığından şikayetçiler. Engelli genç kadınlar için yaptığımız projede ise şu ön plana çıktı. Belediye otobüsleri değil ama özel halk otobüslerinde engelli kadına ücretsiz kullanabiliyor. Engelli birini gördüğünde o otobüsler durmuyor. Kadınlar özellikle bu sorunun çözülebilmesi için çözüm önerilerinde bulundular. Bir tane çözüm önerisi ise teşvik verilmesiydi. Belediye bir ödenek çıkarsın ve genç kadınların sorunu çözülsün gibi yaklaşımları oldu. Kadınlara özel duraklar Avrupa’da ve Ankara’da sanırım uygulanan bir sistem. Bir genç kadın inmek istediğinde otobüste sadece tuşa basıyor ve o kadın dışında kimse inemiyor. Bu sayede tacizin önüne geçildiği düşünülüyor. Ankara’da saat 7’den sonra uygulanan bir sistem. Genç kadınlar bu uygulamanın Adana’da da uygulanmasını istiyorlar. Yolcu ve şoförlere caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Şoförlere psikolojik destek verilerek onların eğitilmesini isteyen genç kadınlarda var.”