ADANA’DA ENGELLİLER HAFTASI ÇOŞKUYLA KUTLANDI

Adana’da Atatürk Parkında  Engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek ve taleplerine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede kutlanan, 10-16 Mayıs...

ADANA’DA ENGELLİLER HAFTASI ÇOŞKUYLA KUTLANDI
Yayınlama: 13.05.2024
A+
A-

Adana’da Atatürk Parkında  Engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek ve taleplerine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede kutlanan, 10-16 Mayıs “Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Düzenlenen etkinlik kapsamında çelenk koyma, saygı duruşu, istiklal marşı, Yedi Pınar Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi öğrencilerinin  gösterileri ve çiçek dağıtımı gerçekleştirildi.

NİLGÜN TAŞKIN, “ENGELLİLERİN NORMAL BİR HAYAT SÜRMELERİ ANCAK TOPLUMSAL DUYARLILIĞIN OLUŞTURULMASIYLA MÜMKÜNDÜR”

Adana Down Sendromu Derneği Başkanı Nilgün Taşkın, “Her yıl olduğu gibi 10-16 Mayıs engelliler haftasını farklı etkinliklerle ele alıyoruz. Engelliler için kurulmuş dernekler, federasyonlar bu günler çerçevesinde toplumu bilgilendirme çalışmaları yapmaktadır. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesinin esas alınmalıdır. Bu nedenle engelli hizmetlerin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Değiştiremeyeceğimiz engellilik karşısında bireyleri daha çocuk yaştan başlayarak eğitmeli onlara engelliliğin nedenlerini en iyi şekilde anlatmalıyız. Bu sorunların üstesinden gelmek için her daim Adana Valimiz Yavuz Selim Köşger, Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Mustafa Gökbağ, Adana Büyükşehir Belediyesi Engelliler Hizmetler Müdürümüz Evrim Evren Özdemir hepinize teşekkür ediyorum” diyerek ifade etti.

Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Gökbağ, “Sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının değerli temsilcileri, sevgili çocuklarımız; 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Resmi Törenimize Hoş Geldiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek ve taleplerine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs “Dünya Engelliler Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu sayede, engelli vatandaşların önündeki engellerin kaldırılması ve yasam kalitelerinin artırılması amaçlanmaktadır” diyerek konuşmasına başladı.

GÖKBAĞ “ENGELLİLER HAFTASININ ÜLKEMİZDEKİ VE TÜM DÜNYADAKİ ENGELLİLER İÇİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYOR”

Mustafa Gökbağ konuşmasında engelli vatandaş için hazırlanan kanuna değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Engellilik; ekonomik ve sosyal statüsü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir olgudur. 2005 yılında yayımlanan Engelliler Hakkında Kanun’la birlikte ülkemizde 1.500 maddelik engelliler hukuku oluşmuştur. Bu çerçevede “engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek doğuştan sahip oldukları onura, saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması” ulusal politikamız olarak benimsenmiştir. Yine 2010 yılında Anayasada yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılık anayasal güvence altına alınmıştır. Nüfusumuzun yaklaşık %7’sini oluşturan engelli bireyler ve ailelerinin yasam koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak politika ve hizmetlerin geliştirilmesine ilişkin çalışmalar topyekûn devam ettirilmektedir. Engelli kardeşlerimiz, hiçbir engel tanımaksızın pek çok sanat dalında özveri ve gayretle çalışarak eserler vermektedirler. Ayrıca, yine birçok sportif faaliyetlerde bulunarak, bu alanlarda üstün başarılara imza attıklarını onur ve gururla görmekteyiz. Bizler engelli kardeşlerimizin sosyal hayatta daha çok yer almaları, huzur ve refahlarının artması için durmaksızın çalışmaya, onların gören gözü, işiten kulağı, tutan eli olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle; Engelliler Haftasının ülkemizdeki ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

Kaynak: Özel Haber - Meryem Ünal/ Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.