Adana Tabip Odası “Sağlıkta Çeteleşme” paneli düzenledi

Adana Tabip Odası 14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri dolayısıyla “Sağlıkta Dönüşümden Sağlıkta Çeteleşmeye” paneli düzenledi.

Adana Tabip Odası “Sağlıkta Çeteleşme” paneli düzenledi
Yayınlama: 13.03.2025
Düzenleme: 13.03.2025 15:52
A+
A-

Adana Tabip Odası’nda 14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri kapsamında, “Sağlıkta Dönüşümden Sağlıkta Çeteleşmeye” paneli gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Uzm. Dr. Fatma Menteş’in yaptığı Panele konuşmacı olarak TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve TTB eski Başkan Vekili Doç. Dr. Ali İhsan Ökten katıldı. Panelde sağlık sistemindeki çöküş ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı.

Uzm. Dr. Polatöz: “Sağlığın bir hak olduğuna inanıyor ve bu hakka sahip çıkmak için mücadele ediyoruz”

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün burada, sağlık sistemimizin geçmişten bugüne geçirdiği değişimleri ve karşı karşıya olduğumuz sorunları ele almak için toplandık. Sağlık sistemindeki dönüşüm, ne yazık ki meslektaşlarımızın tükenmesine, hastalarımızın ise nitelikli sağlık hizmetine erişimde zorlanmasına yol açtı. Sağlık hizmetlerinin piyasa koşullarına teslim edilmesi, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının üzerindeki yükü artırdı, özlük haklarını tehdit etti ve ne yazık ki şiddeti de beraberinde getirdi. Bizler, hekimler ve sağlık emekçileri olarak, sağlığın bir hak olduğuna inanıyor ve bu hakka sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. Bugün Moderatörümüz Uzm. Dr. Fatma Menteş’in yönetiminde, kıymetli panelistlerimiz Dr. Hilmi Önder Okay, Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve Dr. Ali İhsan Ökten’in değerli görüşleriyle bu kritik konuları enine boyuna tartışacağız. Değerli bilgilerini bizlerle paylaşacakları için kendilerine, geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, büyük bir özveriyle çalışan, insan sağlığı için gece gündüz demeden mücadele eden tüm meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, hepinize verimli bir panel diliyorum” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Menteş: “Birçok soruna yol açmış durumda”

Panelin Moderatörlüğünü yapan Uzm. Fatma Menteş, “Sağlık sistemimizde yıllardır süregelen dönüşüm politikalarının, sağlık emekçileri ve toplum üzerindeki etkilerini tartışıyoruz. Başlangıçta sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi hedefiyle yola çıkan reform süreçleri, bugün sağlık çalışanlarının güvencesizleştirilmesi, ticarileşme ve sağlıkta şiddetin artışı gibi birçok soruna yol açmış durumda. Geldiğimiz noktada, sadece sağlık emekçilerinin değil, toplumun tamamının sağlık hizmetlerine erişimi de ciddi riskler taşıyor. Hastanelerde yaşanan şiddet olaylarından, liyakatten uzak yönetim anlayışına ve sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılmasına kadar birçok başlıkta önemli sorunlarla karşı karşıyayız” dedi.

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu: “sistemsel sorunlar çözülmeli”

Sağlıktaki aksaklıkların toplumda hep tartışıldığını, ortaya çıkan olayların kamuoyunda büyük bir infial uyandırdığını belirten İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Bir Savcının tehdit edilmesi görüntülerinin basına yansımasının çete olarak adlandırılan yapının ortay çıkması kamuoyunun dikkatini çekti. Bebek ölümleriyle gündeme gelen Yenidoğan Çetesi. Maddi çıkar karşılığında bebeklerin ölümüne göz yumulması veya ölümüne sebep olunması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dolandırılması, İlaçların ikinci bir pazarda karaborsa da satılması gibi konuları hep biz konuşuyoruz. Olumsuz sonuçlara yol açan sistemsel sorunlar var. bu sorunlar acilen çözülmelidir” dedi.

Doç. Dr. Ökten: “Beyin göçü yaşandı”

TTB eski Başkan Vekili Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ‘Neo-Liberal Politikalardan Sağlıkta Ticarileşmeye, Sağlıkta Dönüşümden Çeteleşmeye’ konu başlığıyla sunum yaparak, bu duruma nasıl gelindi? Sorusuyla Dünya ve Türkiye perspektifine şu cümleleriyle açıklık getirdi, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sistem çöktü. Sağlıkta özelleştirme ve taşeronlaştırma ölüm getirdi. SGK’nın kaynakları özel hastanelere aktarıldı. Yenidoğan çetesi dünya literatürüne girdi. Hastalar Açısından; Aylar, yıllar sonraya verilen muayene, tetkik, ameliyat randevuları. Sağlığın paralı hale gelmesi. İlaç bulamama veya alamama. Hekimler ve Sağlık Emekçileri Açısından: Şiddet, Çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi. Malpraktis davalarının artması. Ekonomik ve özlük hakların kaybı. Acil ve polikliniklerde aşırı hasta yığılması. Yurt dışına beyin göçü ve Tükenmişlik Sendromu ile baş başa kalındı” Şeklinde konuştu.

Prof.Dr. Okay, TTB’nin görüşlerini aktardı

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay, Türk Tabipleri Birliği’nin 1988 yılından itibaren sağlık politikaları konusunda görüşlerini ifade ederek, sadece Sağlıkta Dönüşüm Projesinin değil, sağlığın tüm alanlarına dair toplum, hekim ve sağlık çalışanları lehine dair görüşlerini açıkladığını ve geldiğimiz noktada sağlıkta yaşanan tahribat ve çöküşün her aşamasında haklı çıktıklarını belirtti.

Panelin sonunda Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz ve YK Üyeleri panelistlere teşekkür ederek plaket verdi.

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.