ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ FESTİVALİNE HAZIRLANIYOR
Her yerin mis gibi portakal çiçeği kokmasıyla, herkesi festival heyecanı sardı. Adananın gelmiş geçmiş en iyi festivallerinden biri olan Portakal Çiçeği Festivalı her yıl Nisan ayında şehirde çoşkuyla kutlanır. Portakal Çiçeği Festivali nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, gelin hep birlikte tarihe yolculuk yapalım. Türkiye’de halkın hazırlayıp sahip çıktığı ilk sokak karnavalıdır. Kimisi kapalı, kimileri açık alanda gerçekleşen konser, sergi, ve gösterileri içeren karnavalın en önemli etkinliği, katılımcıların renkli kostümler giydiği kortej yürüyüşüdür. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, ünlüler ve özel sektörün ortak çabası ile gerçekleştirilir. Adana halkının yanısıra yerli ve yabancı turistlerin de katıldığı ve şehre turizm geliri yaratan bir etkinliktir.
Karnaval fikrinin öncüsü, Adanalı iş insanı Ali Haydar Bozkurt’ tur. Sloganı “Nisan’da Adana’da”‘dır.
Yıllara göre Portakal Çiçeği Festivali:
*
* 1. karnaval: 12-14 Nisan 2013’te düzenlendi. Korteje 15 bin kişi katıldı.
* 2. karnaval: 11-14 Nisan 2014’te 3 gün süreli düzenlendi. Karnavalın ruhunu yansıtacak bir şarkı belirlemek üzere düzenlenen yarışmada Ezgi Özbay’ın besteleyip seslendirdiği ‘Nisan’da Adana’da Dökülün Sokaklara’ adlı şarkı birinci oldu.
* 3. karnaval: 1-5 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşti. Kostümlü korteje yaklaşık 90 bin kişi katıldı.
* 4. karnaval: 7-10 Nisan 2016 tarihinde yapıldı. Yakın zamanda gerçekleşen Mart 2016 Ankara saldırısından dolayı karnavalın açılış töreni, ve konserler, gösteriler gibi birçok etkinliğiyle birlikte kortej de iptal edildi. Bunun yerine daha kısıtlı alanlarda daha kısıtlı etkinlikler düzenlendi ancak katılım yine de yoğun oldu.
* 5. karnaval: 7-9 Nisan 2017 tarihlerinde arasında gerçekleştirildi. 100 bini Adana dışından olmak üzere yaklaşık 1,5 milyon kişi katıldı.
* 6. karnaval: 4-8 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.. Yaklaşık 1,5 milyon kişi katıldı.
* 7. karnaval: 3-7 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
* 8. karnaval:2020 yılında bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle iptal edilmiştir.
* 9. karnaval: Covid-19 pandemisinin devam etmesinden dolayı, 1-4 Nisan 2021 tarihleri arasında, çevrimiçi ortamda canlı olarak gerçekleştirilmiştir.
* 10. karnaval: 23 – 27 Mart 2022 tarihleri arasında yurt içinden ve yurt dışından binlerce katılımla gerçekleşti.[16]
* 11. karnaval: Türkiye’de gerçekleşen 2023 Kahramanmaraş depremleri ve depremin hemen ardından gerçekleşen Sel Felaketi nedeniyle Kültür Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve festival komitesinin ortak kararıyla iptal edildi. Bu yıl 12. si düzenlenecek olan festivale yurdun dört bir yanından hatta yurt dışından herkes beklenmektedir.
KAYNAK: wikipedia