ADANA ADLİYESİNDE 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ İÇİN BASIN AÇILAMASI YAPILDI
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - Adana’da Yeni Adliye’de Adana Barosu Avukatlar Salonunda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için basın açılaması yapıldı.
Basın...
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da Yeni Adliye’de Adana Barosu Avukatlar Salonunda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için basın açılaması yapıldı.
Basın açıklamasında Türkiye Barolar Birliği , Kadın Hukuku Komisyonu Av. Ayça Kara Sığırcı, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Açelya Güneş Can, Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz konuştu. Basın açıklamasının ardından Av. Ülcaz Şahin anısına ödül töreni düzenlendi.
Türkiye Barolar Birliği , Kadın Hukuku Komisyonu Av. Ayça Kara Sığırcı, “8 Mart “eşit işe eşit ücret” isteyen kadınların neredeyse iki yüz yıl öncesinden bugünkü eşitlik ve adalet mücadelemize ışık tuttuğu dayanışmanın ve direnişin adı; tüm dünyada kadının insan hakkı ihlallerine karşı yaşamın her alanında eşitlik ve adalet talep etme kararlılığının, ayrımcılığa ve şiddete karşı duruşun ve örgütlü kadın mücadelesinin sembolüdür” dedi.
Av. Ayça Kara Sığırcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Başta, Cumhuriyetimizin devrim yasalarından olan ve kadın ile erkeği eşit konuma getirmeyi amaçlayan laik Medeni Kanunumuz olmak üzere örgütlü kadın mücadelesi sonucunda yasal güvenceye kavuşturulan kazanımlarımızın daha ileriye taşınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlak surette sağlanmasını, kadına yönelik şiddeti önleyici bütüncül politikaların geliştirilmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını savunurken; İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir biçimde keyfiyetle çıkıldığı, şeriat karşıtı düşüncelerini açıkladığı için meslektaşımızın gözaltına alındığı, bir günde 8 kadının katledildiği, uygulanan cezasızlık politikalarının erkek failleri daha da cesaretlendirdiği bir süreçten geçiyoruz. Bütün bunlara rağmen Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlar sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası arenada elde ettiği başarılarla mücadelemize güç katıyor ve kadınların yıllardır büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü mücadele, demokrasinin temelini oluşturuyor. TÜBAKKOM olarak; uzun yıllar verilen kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından bizi bir nebze dahi geriye götürecek her türlü söylem, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin karşısında olacağımızı bir kez daha vurguluyor; kadının insan haklarının yaşama geçirildiği, kadının hayatın her alanında erkekle eşit konumda ve özgür bir birey olarak var olduğu; ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu, kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya özlemiyle mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”
CAN, “GÜNÜMÜZDE CİNSİYETE DAYALI AYRIMCILIĞIN ORTADAN KALDIRILMASI MÜCADELESİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”
Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Açelya Güneş Can, “167 yıl önce bugün New Yokta tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler ağır çalışma şartlarını protesto etmek ve eşit işe eşit ücret gibi insanca yaşama ve çalışma koşullarına sahip olabilmek adına bir eşitlik mücadelesi başlattılar. 129 dokuma işçisi kadın bu insanca yaşam hakkı ve eşitlik taleplerinin bedelini, atölyelerinde çıkarılan yangında kilitli kapılar ardında can vererek ödediler. Bundan yıllar sonra, “Zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yok, fakat kazanacağınız koca bir dünya var” diyen bir başka kadın CLARA ZETKİN 8 Mart’ın dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasını önererek kadınların mücadelesini tarihin sayfalarına yazdırdı” dedi.
Av. Açelya Güneş Can açıklamasında kadın haklarına şu ifadelere yer verdi; “Görüyoruz ki; kadınların temel hak ve özgürlükler mücadelesinin tarihi, insan hakları mücadelesi tarihidir. İnsanca çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret amacıyla başlayan bu mücadele, daha sonraki yüzyıllarda hatta ve hatta günümüzde cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelesine dönüşmüştür. Ailede, sosyal hayatın içerisinde, siyasette ve iş dünyasında eşitliğin sağlanması, emek sömürüsünün ve cinsiyet ayrımcılığının sonlandırılması ve kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için; hayatın her alanında son nefesimize kadar, tek başımıza kalsak bile bu uğurda mücadele vermiş kadınlardan devraldığımız bayrağı yine bugünde dalgalandırmak için 8 Martları dayanışma ve mücadele günü olarak haykırmaya devam edeceğiz.”
CAN, “8 MARTLARI DAYANIŞMA VE MÜCADELE GÜNÜ OLARAK HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, “Depremde yitirdiğini birçok meslektaşımız gibi yine çok kıymetli bir isim avukat Hatice Can anısına verildi. Hatice Can’ı ben de salonda bulunan birçok meslektaşım gibi tanıma şerifine dahil oldum. Hatice Can olaya sadece bir kadın hareketi, olaya sadece bir insan hakları, olaya sadece emek yoluyla değil bunların her yönüyle gören bir anlayışla ömrünü hem insan haklarına hem emeğin hakkına hem kadın haklarına adayan bir isimdi. Bu anlamda gerek Hatice Can’ın gerek depremde tüm yitirdiğimiz meslektaşlarını, yurttaşları gerekse sevgili eşi, yine bir insan hakları savunucusu insanı buradan saygıyla anıyorum” diyerek ifade etti.