ADAMOB, “Vergi; yoksuldan alınıp, zengine veriliyor”

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB), “Vergide adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın” çağrısında bulundular.

ADAMOB, “Vergi; yoksuldan alınıp, zengine veriliyor”
Yayınlama: 31.07.2024
A+
A-

Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası, Adana Barosu, Adana Mali Müşavirler Odası ve TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulundan oluşan Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB), Türk Vergi Sisteminin vergiyi yoksuldan alıp, zengine verdiğini gösterdiğini belirterek “Vergide adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın” çağrısında bulundular.

SERVET ÜZERİNDEN ALINAN VERGİ YÜZDE 1,65

Adana Eczacı Odası’nda gerçekleştirilen ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ konu başlıklı açıklamayı ADAMOB Bileşenleri adına okuyan Dönem Sözcüsü Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, “Vergiyi kimler ödüyor? 4,5 Trilyon TL’lik vergi gelirlerinin %32,88’ini gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler oluşturuyor, Servet üzerinden alınan vergiler, toplam vergi gelirlerinin sadece %1,65’ini oluşturuyor, büyük oranda KDV ve ÖTV gibi Harcama üzerinden alınan vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı ise %36,18. Yani en büyük vergi gelirini harcama üzerinden alınan vergiler oluşturuyor. Gelir, kazanç ve servet üzerinden alınan 1 trilyon 554 milyar TL’lik dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı %34,54 seviyesinde. 2023 dönem içerisinde dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı ise %65,24 oranında. Bu tablo vergi adaletsizliğinin tablosudur. Bu tablo kayıt-dışılığın tablosudur. Bu tablo verginin tabana değil, orta ve yoksul kesimlerin tabanına yayıldığının tablosudur. Çünkü vergi de adalet gelir, kazanç ve servet üzerinden alınan vergi gelirlerinin diğer vergi gelirlerine olan oranı ile ölçülür. Yine bu tabloya göre; ülkeyi ayakta tutan üretim değil, tüketimdir. Çünkü devletin vergi gelirini sağlayan harcama / tüketim üzerinden alınan vergilerdir.”

YENİ VERGİ TASLAĞI NE GETİRECEK?

ADAMOB Dönem Sözcüsü Güney Yılmaz, “Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketi ve düşünülen diğer düzenlemeler bu durumu değiştirebilir mi? Buna hayır cevabını verebiliriz. Çünkü yapılan ve düşünülen düzenlemeler yukarıdaki tabloyu esaslı olarak değiştirmekten uzaktır. Yeni paket asgari kurumlar vergisi, hasılat takibi, kaynakta kesinti ve cezalar üzerine kurulmuş durumda. Türkiye’de Kurumlar Vergisi %25 (Banka ve finans şirketlerinde %30) olmasına rağmen, istisnalar ve indirimler nedeniyle ortalama uygulanan oran %15’ler civarında. Birçok devasa holdingin %5’leri bile bulmayan Kurumlar Vergisi ödediğini görüyoruz. Geçmişte “nereden buldun” olarak gündeme getirilen, şimdi ise Özel Gider (Harcama) Bildirimi uygulaması ortadan kayboldu. Bu düzenleme ile; beyan ettiği gelirleri ile yaptığı harcamaları arasında uyumsuzluk olan kesimlerden Özel Gider (Harcama) Bildirimi istenmesi planlanıyordu.”

YOKSUL DAHA YOKSUL, ZENGİN DAHA ZENGİN

Ülkemizdeki vergi sistemi yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapma üzerine kuruludur.

Bunu TÜİK’in her yıl yayınladığı Gelir Dağılımı İstatistiklerinde görmekteyiz. Bu istatistiklere ve evet TÜİK’e göre de yoksul daha da yoksullaşıyor, zengin daha da zenginleşiyor. 2023 yılı verilerine göre Türkiye nüfusunun en yüksek gelirli %20’lik kesimi toplam gelirin %49,8’ini alıyor. Kalan %80’lik nüfus ise gelirin kalan yarısını paylaşıyor. En düşük gelirli %20’lik kesim toplam gelirin sadece %5,9’unu alıyor!!! Bu oranlarla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en kötü durumda. Kişisel gelir dağılımını ölçmek için, yaygın olarak kullanılan bir dağılım ölçüsü olan GİNİ katsayısına göre Türkiye birçok Afrika ülkesinden bile oldukça kötü durumda. GİNİ katsayısı kıyaslaması ile bizi Almanya olmasa da; Cibuti, Malezya, Tanzanya, Kenya ve Çad gibi ülkeler kıskanıyor.”

NE YAPILMALI?

Bu sorunun çözümü vergi adaletini sağlayacak, çok kazananın çok, az kazananın az vergi ödeyeceği yeni bir vergi sistemidir.

Bunun için;

•Vergi ödeme bilinci için adil dağıtım ve bölüşüm uygulanmalı, tasarruf adı altında sadece belirli kesimlerden beklenen tasarruf anlayışından vazgeçilmeli, kaynak israfına son verilmelidir.

•Gelir vergisi tarifesinde yer alan tutarlar arttırılmalı, ücretlilerin vergileri azaltılmalıdır.

•Aşırı yüksek kazanç vergisi getirilmelidir.

•Servet üzerinden alınan vergiler artırılmalı ve gerçek anlamda lüks tüketim vergisi getirilmelidir.

•KDV, ÖTV gibi geniş tüketici kesimlerini doğrudan ilgilendiren dolaylı vergilerin oranı azaltılmalı, Soda’dan bile ÖTV alan anlayıştan vazgeçilmelidir.

•Gelir ve Kazanç üzerinden alınan vergiler için etkin vergi denetimi getirilmelidir.

•Sadece devasa şirketlere uygulanan teşvik, muafiyet ve indirimlerden vazgeçilmelidir.” şeklinde konuştu.

Açıklamada Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Adana Baro Başkan Vekili Av. Miyesser Ersalan Önenli, TMMOB İKK Sekreteri Kerem Şahin ile oda yönetici ve üyeleri hazır bulundu.

Kaynak: ADAMOB / Haber Bülteni

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.