Açıkta sulama kanalı kalmayacak

Adana’da yüzlerce kilometre uzunluğundaki su kanallarında her yıl 120 civarında insan hayatını kaybediyor.

Açıkta sulama kanalı kalmayacak
Yayınlama: 07.11.2024
A+
A-

Adana’yı örümcek ağı gibi saran yüzlerce kilometre uzunluğundaki su kanalları, 1957 yılından bu yana tarım arazilerinin sulanmasına katkı sağlıyor; ancak beraberinde birçok soruna da sürüklüyor. Özellikle, yaz aylarının kavurucu sıcaklarından etkilenip serinlemek için yüzmeye giren binlerce kişinin boğulmasına neden olan kanallar, direksiyon hakimiyetini kaybedip aracıyla düşenler için de maddi hasara, ciddi yaralanmalara ve hatta ölümlere sebep oluyor. Sulama kanallarının varlığı yüzünden, her yıl 120 civarında insan hayatını kaybediyor.

SİVRİSİNEKLER BURALARDA ÜREYİP BÜYÜYOR

Can ve mal kayıplarının yanı sıra insan sağlığını da tehdit eden kanallarda, yumurtadan çıkan sivrisinek yavruları (larva ve pupa), büyüme evreleri için buraları mesken ediniyor. Ayrıca, atılan çöplerin yaydığı koku ile farelerin cirit atması da cabası… Kent estetiğine de bozarak görsel kirliliğe neden olan kanallar, Adana’ya gerçek anlamda hiç ama hiç yakışmıyor.

 

GEÇİCİ DEĞİL KALICI ÇÖZÜM ÜRETECEK PROJE

Yaklaşık bir yıl önce göreve geldiğinde, bütün bu sorunların farkına varan Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürü Celal Tokalak, uzun yıllardır etrafı tellerle çevrilmesi istenen kanallar için köklü bir çözüm getirmek için kolları sıvadı. Bu yönde, sulama kanallarının üzerini kapatacak orta vadeli bir projenin temeli atıldı.

5 VEYA 6 YIL İÇİNDE KAPANMADIK KANAL KALMAYACAK

Şehrin içinden geçen ve boğulma vakalarıyla her yıl onlarca cana mal olan sulama kanallarının tamamının üzerinin kapatılacağı öğrenilirken, kanalların vazifesini aynı güzergahlar üzerine döşenecek devasa borular görecek. Üzeri kapanan kanalların yol, yeşil alan veya işletme olarak değerlendirilmesi için belediyelere devredebileceği belirtilirken, bütün kanalların kapanmasının 5-6 yıl sürecek bir çalışmayla mümkün olacağı kaydedildi.

‘’TOPLAM 75 MİLYAR LİRAYA MAL OLACAK’’

Edinilen bilgilere göre; yaklaşık 1 milyon 700 bin hektarlık tarımsal alan, basınçlı-borulu sulama sistemine kavuşturulacak. Bu sayede, sulama suyundan tasarruf sağlanması, sulama alanlarının arttırılması, yöre çiftçisine ve milli ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor. Rehabilitasyon proje çalışmalarının toplam maliyetinin 75 milyar TL olduğu ve projeleri tamamlanan kısımlarda peyderpey inşaat ihalelerinin yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: Özel Haber - Yener Ekinci

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.