Antalya’da hortumun yırttığı plastik örtülerin tamir edecek işçi bulunamıyor

(İHA) - Antalya’nın Kumluca ilçesinde Salı günü meydana gelen hortum afetinden 265 dönüm alanda 111 üretici etkilendi. Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir’den edinilen bilgiye göre, Kumluca ilçesinde...

Yayınlama: 08.03.2024
A+
A-

(İHA) – Antalya’nın Kumluca ilçesinde Salı günü meydana gelen hortum afetinden 265 dönüm alanda 111 üretici etkilendi.

Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir’den edinilen bilgiye göre, Kumluca ilçesinde meydana gelen hortum afetinde 6 mahallede etkili olmak üzere toplam 10 mahallede 365 dönüm alanda 111 çiftçi etkilendi. Hortum afetindin ardından yaralarını sarmaya çalışan çiftçiler, seralarını tamir etmeye başladı.

Kumlucalı çiftçiler hortumun yırttığı plastik örtülerin yerine yenisini örtmek için işçi bulamadıklarını belirttiler.

“Komşuluk hatırı bitmiş, her şey para olmuş”

Üretici Recep Özkan (51), “Hortum nedeniyle yırtılan plastik örtülerimizin yerine yenini örttürmek için işçi ekibi bulamıyoruz. Birçok çiftinin serasını yırtıldığı veya yıkıldığı için işçi bulamıyoruz. Bizden önce diğer çiftçiler ekipleri almış. Bizde sıra bekliyoruz. Sıra ile seralarımızın üstünü plastik örtü ile kaplatacağız. Eskiden komşular arasında yardımlaşma vardı şimdi o yok. Artık her şey para. Dönümü 10 ise 20 veriyoruz. Plastik örtüyü çektiriyoruz. Kimse kimseye yardım etmiyor artık” dedi.

Sera sahibi Ramazan Atıcıoğlu ise, “İki gün önce yaşayan fırtınadan zarar gördük. Yaklaşık 12 – 13 dönüm seramız yıkıldı. Cam seralarda kırılmalar var. Tamir etmeye çalışıyoruz ama nafile. Bu seramız 2 dönüm bir yer. Buranın bir dönümü gitti. Bu serayı tamir edeceğiz. Öbür tarafta 9 dönüm bir yer var. Orası yerle bir oldu. Orası bu yıl sezonu bitirdi. Yani yeniye müracaat edeceğiz artık. Seralarımızın bazı yerleri yerle bir oldu. Bazı yerleri yer yer yırtıldı. Ama seralarımızın tamamını söküp yeniden yapacağız. Bu sezon bizim için bitti artık. İnşallah devletimiz bize yardım eder. Kulun yapacağı bir iş yok. Güç yetmez bu seraları yeniden kurmaya. Bu seraların işçiliğini ortaklar yapıyordu. Onlar da ağlıyor” diye konuştu.

“Çiftçiler güncelleme sorunu ile karşı karşıya kaldı”

Üretici Veysel Devecioğlu da, “Seralarımızın Mart ayının sonuna kadar TARSİM sigortası vardı. Birinci ürünümüz sigortalıydı. İkinci ürünümüz güncellenmediği için hak talep edemiyoruz. Ekim ayında bu seramıza salata diktik. Sigorta yaptırdık. Sigortamız Mart ayı sonuna kadar devam ediyordu. Biz öyle biliyorduk. Ama ikinci ürün olarak domates diktiğimizde TARSİM’e söylenecekmiş. Mart ayı sonunda söyleriz dedik ama başımıza böyle bir şey geldi. Bir hak talep edemiyoruz şimdi. Başka geçim kaynağımız yok ortada kaldık” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.