ENMUTLU: ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN HAMİLELİĞİ DE SORUNLU GEÇER
Doktor Ayşecan Enmutlu, Çukurova Tıp Fakültesi mezunu ihtisasını da burada yapmış Jinekolog yani Kadın Doğum uzmanı. Marsa Doğum evinden emekli olduktan sonra kendi muayenehanesini açmış...
Doktor Ayşecan Enmutlu, Çukurova Tıp Fakültesi mezunu ihtisasını da burada yapmış Jinekolog yani Kadın Doğum uzmanı. Marsa Doğum evinden emekli olduktan sonra kendi muayenehanesini açmış … Doğma büyüme Adana doğumlu. Her ikisi de rahmetli olan Bercis Enmutlu ve Elektronik Mühendisi Ercihan Enmutlunun tek kızı… İtalyada Tıp okuyan Atahan’ın annesi… Benim de Çocukluk ve genç kızlık arkadaşım.
Onunla günümüzün en çok konuşulan konularından başlıcası olan genital organ, yani vajen estetiği ve diğer kadın hastalıkları konusunda toplumda merak edilenleri konuştuk.
-Adana’da Vajen estetiği konusunda uzman olan tanınmış doktorlardansınız son bir kaç yıldan beri gelişen bu tıp dalı konusunda eğitim aldınız mı ? Genelde vajen estetiğini kimlere yapıyorsunuz? Bu konuda bir yaş sınırınız var mı ?
Tabii bu konuda uzun yıllar eğitim aldım. Vajen estetiğini kadınlarda genel olarak kişinin doğal olarak kendi yapısındaki yapı bozukluklarında, çok veya sorunlu gebelik sonucu olan yırtıklarda, mesela iri bebeklerin travmatik doğumlarında kullanıyoruz. Genç yaşlarda genital bölgelerin daha toparlayıcı olacağı varsayımıyla vajen estetiğini daha çok ileri yaşlarda yapıyoruz. Çünkü yaşlandıkça hastanın problemleri daha da büyüyebiliyor.
-Çocuk gelinler ve hamilelikleri konusunda ne düşünüyorsunuz ?
Çocuk yaşta evlendirilen kızların hamilelikleri genel olarak sorunlu geçer. Çünkü yaşın küçük olmasıyla hamileliğe ve doğum sırasında ıkınmaya bile hazır değillerdir . Hem kafa hem ruh olarak anne olmak onları öncelikle şaşırtır. Yaşıtları farklı yaşarlarken bir bebeğin sorumluluğunu küçük yaşta almak kolay değildir. Ayrıca küçük yaşta yapılan doğumlarda anne ve bebek ölümleri azımsanılmayacak kadar fazladır.
-Kürtajlar da Devletin sınırı nedir ?
Devletimizin sınırı 10 haftalığa kadardır… Evlilerde bir kadının kürtaj olması için mutlaka kocanın onayı gereklidir. Kadın bekarsa hamileliğini sonlandırmada kendi karar verebilir.
-Kadınlarda ideal doğum yaşı nedir ?
20 li yaşlardır. Eskiden kadınlarda üst yaş sınırı olarak hep 35 yaş derdik. Ama şimdiki kadınların üniversite yaşamı, kariyer yaşamı derken üst yaş sınırı daha yukarılara çekildi. Ama yine de çok ileri yaşlarda yapılan hamileliklerde anne ve bebek ölümleri daha fazla olduğundan ileri yaşlarda yapılan doğumlar sağlık açısından önemli riskleri taşıyor.
-Hamilelikte devamlı doktor kontrolü gerekli mi ? Ve hamileliklerde diyetisyen gerekli mi ?
Hamile bir kadının en az ayda bir defa doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Bu hem anne hem bebeğin sağlığı açısından önemlidir .Yalnız bazı hamile hastalarımızda aşırı zayıflık ya da obezite olduğu zaman diyetisyene gerek duyuyoruz.
-Annenin Şeker hastası olduğu hamilelikler nasıl geçiyor?
Şeker hastası hamileliklerinde kesin diyet ve egzersiz gerekiyor. Şekeri kontrol altına alıyoruz ve gerektiğinde hastaya insülin kullandırıyoruz. Artık diyabet geri çevrilebilir hastalık olarak kabul ediliyor. Kişi diyetini ve egzersizini düzenli yaparsa ilaç kullanması bile gerekmiyor.
-Şimdiki tıbbi teknoloji büyük ilerlemeler kaydetti. Bazı sorunlu hamileliklerde ana karnındaki bebeklerin genetik hastalıkları , mongol oluşu ,beyinsel veya vücutsal sakatlıklar kolaylıkla tespit edile biliniyor ve yasalarımız bu tür bebeklerin 10 haftalığa kadar kürtajla alınabilmesi olanağının tanıyor Bu konuda neler yapıyorsunuz?
Öncelikle anne ve babayla bu sorunu konuşuyoruz. Doğacak bebeğin nasıl olacağını ebeveynlere anlatıyoruz. O bebekleri öyle kabul edip etmemeleri ya da 10 haftayı doldurmadan hamileliği sonlandırmaları onların inisiyatifinde…
-Gebeliğin engellenmesi amacıyla takılan rahim içi araçlar konusunda öneriniz nedir ?
Kişi cinsel aktif yaşamda tek eşliyse spiral takılabilinir .Çok eşliyse enfeksiyon riski yaratabilir .Genelde rahim boyu standarttır.Spiraller çeşitli boyutlarda üretilirler. Rahim boyu daha küçük olanlar için daha küçük spiraller takılabilir.
-Günümüzde en fazla rastladığımız kadın hastalığı Rahim ağzı kanseri bu konu ve rahim ağzı kanseri aşısı bakımından neleri önerebilirsiniz?
Düzenli kontrol çok önemli… Dünyada her iki kadından biri rahim ağzı kanserinden ölüyor .Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor .Önceleri rahim ağzı kanserlerinde smir testi yetiyordu…Ve smir testi her yıl yapılıyordu. Şimdi aralık 5 yıla kadar çıktı. Rahim ağzı kanserinin ana sebebi Human Papilloma Virus yani HPV diyoruz.
Erkek bu mikrobu bir kadından alınca hem genital siğil geçirebilir hem de olası diğer partnerine bulaştırabilir…Buna çok dikkat etmek gerekir. Kız ve erkek çocuklarına 11 veya 12 yaşlarda ilk cinsel deneyimini yapmadan bu aşıların yapılması sağlık açısından çok önemli. Ve bu aşı 43 yaşına kadar koruyor…İleriki yaşlarda genç yaşlara oranla çok tehlike oluşturmuyor.
Rahim ağzı kanseri aşısını erkekler de yaptırıyor…Mesela ben Tıp Fakültesinde okuyan oğluma Rahim ağzı kanseri aşısı yaptırdım…
-Aaa ilginç… Ama mantıken çok da doğru .Bunu ben de Üniversitede okuyan oğluma önereyim.
Yaseminciğim Oğluna yaptırmanı öneririm …
-Gelelim kadınların toptan sorunu Menopoza…
Menopoz aslında büyütüldüğü kadar büyük bir sorun değildir. Östrojen hormonu aslında kadın için bir mucizedir. Egzersizine ve diyetine menopoz döneminde her zamankinden fazla dikkat etmek gerekir. Çünkü kişi yediğidir… Menopoz sürecinden kadınlar hep korkarlar… Hayatı dolu dolu yaşayan ,Kendi ile barışık ,Neşeli olan ,hoby leri olan kadınlarda menopoz sorunu pek olmaz. Psikolojik denge ve dengesizlik genelde Menopozu olumlu ya da olumsuz etkiler.
ÖZEL HABER:YASEMİN GÜÇ