GELECEĞİN GAZETECİLERİ DUAYEN GAZETECİLERLE BULUŞTU
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak - Mersin Nihal Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Cumhuriyet'in 100.Yıl kutlamaları kapsamında “Atatürk ve Basın" konferansı gerçekleştirildi....
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Mersin Nihal Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Cumhuriyet’in 100.Yıl kutlamaları kapsamında “Atatürk ve Basın” konferansı gerçekleştirildi. Konferansa Mersin İnternet Gazetecileri Derneği (MEİGDER) Başkanı A. Vahap Şehitoğlu ile dernek denetim kurulu üyesi Hatice Yardım katıldı.
Mersin İnternet Gazetecileri Derneği (MEİGDER) Başkanı A.Vahap Şehitoğlu ile dernek denetim kurulu üyesi Hatice Yardım’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Gazetecilik bölümünde okuyan öğrenciler ile birlikte dernek yönetim kurulu üyeleri Uğur Özgür, Mustafa İnsan, Hakan Koçman, Ahmet Biracı ve öğretmenler hazır bulundu.
ALKIŞLAR MEİGDER ‘e
Geleceğin gazetecilerine gazeteciliğin duayenleri tarafından son derece önemli bilgiler verildi. İnternet Gazeteciliği ve Dijital Medyanın püf noktaları İnternet Gazetecileri Derneği (MEİGDER) Başkanı A.Vahap Şehitoğlu ile dernek denetim kurulu üyesi Hatice Yardım tarafından anlatıldı. Cumhuriyet’in 100. Yılında Gazetecilik öğrencileriyle bir araya gelen Başkanı A.Vahap Şehitoğlu öğrencilere şu cümleleri ile seslendi; “Cumhuriyetimizin 100. Yılına girmeye günler kala aranızda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.Bu günkü konseptimiz, seçilen konular üzerinde sizleri bilgilendirmek. Sonrasında soru cevap şeklinde sohbetimize devam etmektir. Mesleğimizle ilgili her şeyi rahatlıkla sorabilirsiniz. Bizlerde yanıtlarız.İlk olarak Atatürk, Cumhuriyetimizi bildiğiniz gibi siz gençlere emanet etti. Göreviniz bu emanete ölünceye kadar sahip çıkmaktır ve çıkacağınızdan da eminiz. Atatürk ve Basın diyerek konumuza girecek olursak, Atatürk’ün basına güzel bakışı, onun gazeteciliğinden gelir!Yaptıklarını ve yapacaklarını halka duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk, Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye olmak üzere üç gazete çıkarmıştır. 6 Nisan 1920 yılında da Anadolu Ajansını kurdurmuştur. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır. İşte bu üstün askeri dehaya sahip Atatürk, hayatının her döneminde basına da büyük önem vermiştir.
Basını hep benimseyen ve güç olarak gören Atatürk, Basının doğru ve dürüst bir şekilde yayın yapmasının şart olduğunu söyler. Gazetecilerin gördüklerini ve bildiklerini samimi bir şekilde yazmalarını isterdi” dedi.
Başkan Şehitoğlu’nun ardından Dernek Denetim Kurulu Üyesi Hatice Yardım’da salonda bulunanları şu şekilde bilgilendirdi; “Atatürk zaman zaman yaptığı söylemlerinde Basınla ilgili görüşlerini şöyle ifade ederdi: Basın, milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete gereksindiği fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan ortak doğrultuda yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir ” dedi. 1922 (Atatürk’ün S.D.I, s. 224-225)
“Önce insan olmak zorundasın sonra çok iyi okumak zorundasın”
Şehitoğlu; “İnternet gazeteciliği, çevrimiçi olarak yayınlanan bir gazetecilik türüdür. Geleneksel basılı medya, yayın medyası ve dijital medya dahil olmak üzere tüm haber biçimlerini kapsar. İnternet gazeteciliği, 1995 yılından itibaren, haber endüstrisi üzerinde derin bir etkisi olmuştur. İnternet gazeteciliğinin getirdiği en önemli değişikliklerden biri 24 saatlik haber döngüsüdür. İnternet gazetecileri sürekli güncellemeler ve son dakika haberleriyle kamuoyunu 7/24 bilgilendirebilmektedir. Ayrıca, internet gazeteciliği,haberleri daha etkileşimli ve ilgi çekici hale getirmiştir. Yorum bölümleri ve sosyal medya sayesinde okuyucular gazetecilerle doğrudan sohbet edebiliyor ve haberleştirilen hikayelerle ilgili kendi düşünce ve görüşlerini paylaşabiliyor. İnternet gazeteciliği haberleri daha önce hiç olmadığı kadar erişilebilir hale getirmiştir. İnternet bağlantısı olan herkes dünyanın herhangi bir yerinden ve herhangi bir zamanda haberleri okuyabilir, izleyebilir ya da dinleyebilir. Özetle, internet gazeteciliği, haberleri tüketme biçimimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olan ve hızla gelişen bir gazetecilik biçimidir.sevgili Çocuklar, gelecek dijital medyası da İnternet haberciliği de gazeteciliği de sizlerin iyi bir gazeteci olmanızla daha da iyi şekillenecek ve güzelleşecektir” dedi.
Konferansın sonunda öğrenciler sorularını Mersin İnternet Gazetecileri Derneği (MEİGDER) Başkanı A.Vahap Şehitoğlu ile dernek denetim kurulu üyesi Hatice Yardım ‘a yöneltti.
Nihal Erdem MTAL lisesi Gazetecilik Öğrencisi Meryem Durmaz, ” Genç gazeteci adayları olarak bizlere neler tavsiye edersiniz? ” dedi.
Şehitoğlu, ” Önce insan olmak zorundasın sonra çok iyi okumak zorundasın” diyerek yanıtladı. Konferans alkışlarla son buldu.