OTİZMLİ MERT MÜHENDİS OLACAK

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak - Birçok otizmli bireye ve ailelerine örnek olan Mert Ünsal ve annesi Jülide Güzel çıktıkları bu yolda durmadan...

OTİZMLİ MERT MÜHENDİS OLACAK
Yayınlama: 15.07.2023
Düzenleme: 18.07.2023 16:05
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Birçok otizmli bireye ve ailelerine örnek olan Mert Ünsal ve annesi Jülide Güzel çıktıkları bu yolda durmadan hedefe doğru el ele yürüdü. Mersin de yaşayan Toros Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünü okuyan mert, hedefi için azmini bırakmadı.

Otizmli genç annesi Jülide Güzel, oğlunun eğitimine küçüklüğünden beri son derece önem verdiğini, şu cümleleriyle ifade etti “ Mert otizmli genç olarak mersinde Fen lisesi mezunu şuan da ise Toros üniversitesi Yazılım Mühendisliğinde Eğitim görmekte olan nadir otizmli bireylerdendir. Bu serüven içerisinde bir anne olarak , annelerin çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri ve diğer yaşıtlarından farklı davrandığını anlayabilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu süreç içerisinde benim gördüğüm en önemli tedavi yöntemi eğitimdir” dedi.

“Mert ilkokulda kroki çizmeye başladı”

Yazılım Mühendisliği okuyan otizmli gencin annesi Mert’i küçük yaşlarında gözlemlemesi üzerine, gerekli tetkikleri yaptırarak otizmli bir birey olacağını anladı. Otizmli Mert’in gelişim sürecine odaklanan anne Jülide Güzel tüm hayatını ona adadı. Otizmli Mert’in çizim yeteneğini keşfeden anne Güzel şu cümleleriyle anlattı. “ Mert’in oyuncaklar ile oynama şekillerinden, benim sesime odaklanıp odaklanmamasından, göz teması kurup kurmasından her şeyine odaklı bir şekilde hareket ediyordum. Seslere karşı hassasiyetine kadar başkalarının ona dokunmamasını istemesi de dahil. Gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra bazı şeyler netleşmişti artık. Mert otizmli bir çocuktu. Onunla birlikle bu yolda nasıl yürüyeceğimize odaklanmıştık, birlikle büyüdük oğlumla birlikte öğrenip geliştik. Gün gün, hafta hafta, ay ay tarih tuttum defterler doldu taştı, neler yaptığımıza dair bana sarılabilmesini, yatakta zıplamalarımızı, kalemi tutabilme zamanına kadar her şeyi yazdım. Onu geliştirebilicek en önemli şey eğitimdi bunun farkına varmıştım. Zeka oyunları oynamasından kroki çizimlerine kadar gelişiminde ortak oldum. Onun azmini gördükçe ben daha çok çabaladım. İlkokulda kroki çizebilmeye başladı. Lisede bunu perspektif kroki cizim yeteneği ile geliştirdi. Şimdi ise üniversite okuyor ve mühendislik yolunda ilerliyor benim oğlum” dedi.

“MAALESEFKİ TOPLUMUMUZ BU KONUDA ÇOK DUYARSIZ”

Yaşamız olduğumuz toplumun otizme yaklaşımının nasıl olduğunu anlatan Jülide Güzel şu cümleleriyle ifade etti. “Maalesef maalesef ki toplumumuz bu konuda çok duyarsız sadece otizm değil tüm engel grupları için bunu söyleyebiliriz. Biyolojik engeli olan için de zihinsel engeli olan için de aynı şey geçerli. Toplumumuzu bilinçlendirmek için, bunların hepsini yaşamış bir anne olarak kendi kaderdaşlarıma bunları anlatmaya çalışıyorum otobüste olun dışarıda olun parkta olun restoranda olun nerede olursanız olun o çocuğa herkes saygı göstermek zorunda. Çünkü hepimiz aynı haklara sahibiz hatta bizim özel gereksinimli çocuklarımız çok daha fazla haklara sahip kaldı ki bu hak meselesi de değil aslında insanlık meselesi bunu onlardan bekleyebiliriz, aman çocuğumdan rahatsız oldu deyip çocuğumuzu kaçıracağımıza o insanlara anlayışlı olmalarını gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Bundan üşenmememiz ve utanmamamız gerekiyor, gerekirse gittiğimiz yerlerde mekanlarda onlardan rica edip onlardan da destek alabiliriz lütfen ben çocuğumla buraya geliyorum biraz anlayışlı olabilirler mi diyebiliriz veya otobüs şoföründen yardım isteyebiliriz veya orada parkta oynatırken çocuğumuzu diğer bir çocuğun annesinden yardım isteyebiliriz böylelikle aslında çocukların da birbirlerini kabul etme annelerin de çocukları kabul etme süreci çok daha hızlı olur ve aslında şunu da gördüğüm için söylüyorum çocuklar birbirini itmiyor çocuklar birbirini ötekileştirmiyor bunu büyükler olarak biz yapıyoruz büyükler anormal baktığı zaman çocuklar da öyle bakıyor maalesef ki bu böyle aslında anneyi babayı eğitmemiz lazım çocukları değil”  şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.