Gündoğdu:Belediye şirket işçileri de kadroya geçirilmelidir

TOROS(Haber Merkezi) - DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Adana Şube Başkanı H.Yaşar Gündoğdu belediye işçileriyle birlikte yaptığı açıklamada, tüm belediye işçilerinin de ücretlerinin...

Gündoğdu:Belediye şirket işçileri de kadroya geçirilmelidir
Yayınlama: 11.07.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Adana Şube Başkanı H.Yaşar Gündoğdu belediye işçileriyle birlikte yaptığı açıklamada, tüm belediye işçilerinin de ücretlerinin derhal iyileştirilmesini belirtti.Belediye şirket işçilerinin bazı haklardan mahrum bırakıldığını belirten Gündoğdu’nun açıklamasına belediye çalışanlarının yanısıra DİSK eski baş temsilcisi Mehmet Çalışkan da katıldı.Belediye şirket işçilerine ayrımcılık uygulandığını belirten Gündoğdu açıklamasında şu görüşlere yer verdi; Ülkemizdeki ekonomik kriz derinleşerek devam ediyor. İşçilerin ve emekçilerin geçim sorunları ise buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüyor.

“Dövizi kontrol altına aldık”, “Enflasyon düşüyor” söylemlerinin boş bir laftan ibaret olduğunu hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Çarşıda, pazarda, markette ise zamlar hız kesmeden devam ediyor. Hayat pahalılığı artıyor, alım gücümüz her geçen gün düşüyor. İşçiler ve emekçiler sebebi olmadıkları bir krizin tüm yükünü çekmeye mecbur bırakılıyor.

İktidar, ekonomi yönetiminde “rasyonel politikalara” dönmek adına yine finans ve sermaye çevrelerini önceleyen bir politikayı hayata geçirmeye koyuluyor. İşçi sınıfı ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımdaki adaletinin sağlanması, vergide adaletin gerçekleşmesi, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor.

Ücretlerdeki erime ise her geçen gün artıyor. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen ücret artışları, artan hayat pahalılığı karşısında zaman içinde eriyor. İşverenler bu sefer de ekonomik ve siyasal belirsizlikleri ileri sürerek toplu sözleşmelerde işçi ücretlerini baskılamaya çalışıyor. Ülke genelinde sendikalı ve toplu iş sözleşmeli işçi sayısının %10’u bulmadığı bir ortam içerisinde ücretler yasal asgari ücret düzeyine sıkışıyor. Tüm sektörlerde yaygın temel ücret haline dönen yasal asgari ücret sendikalı işyerlerini de kuşatıyor.

Geçmiş yıllarda yasal asgari ücretin birkaç katı ücret alan belediyelerin kadrolu işçileri bile bugün yasal asgari ücret civarına yaklaşmış durumdadır. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler için ise durum çok daha vahim bir hale dönmüştür. Belediye şirketlerinin büyük bir bölümünde ücretler yasal asgari ücret düzeyindedir. Toplu sözleşmeler ile kazanılan sosyal haklar dışında bırakıldığında belediyelerdeki tüm işçilerin ücretleri asgari ücret düzeyine sıkışmaktadır.

Merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında en düşük işçi ücretinin net 20 bin TL’nin üzerine çıktığı, en düşük memur maaşının ise net 22 bin TL seviyesine geldiği bir ortamda tüm belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması artık kaçınılmazdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.