Bursa’nın Gemlik Zeytini’ne AB tescili

TOROS(Haber Merkezi) - Türkiye’den Avrupa Birliği’nin (AB) Menşe Adı (PDO) tescilini kazanan son ürün Gemlik Zeytini oldu. AB tanınırlığı Gemlik Zeytini’nin isminin korunmasına, ürünü ve...

Bursa’nın Gemlik Zeytini’ne AB tescili
Yayınlama: 09.07.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – Türkiye’den Avrupa Birliği’nin (AB) Menşe Adı (PDO) tescilini kazanan son ürün Gemlik Zeytini oldu. AB tanınırlığı Gemlik Zeytini’nin isminin korunmasına, ürünü ve ürünün coğrafi üretim alanı ve geleneksel bilgi birikimiyle bağlantılı benzersiz özelliklerini tanıtmaya yardımcı olacak.

Küçük ve orta boylardaki “Gemlik Zeytini”, ince kabuğu, kalın eti, küçük ve yuvarlak çekirdeğiyle bordodan koyu kahve ve siyaha kadar değişen renklerde sofralık bir zeytindir. Pürüzsüz, nemli ve yüksek aromalı eti, ete sıkıca yapışan kabuğu, yuvarlak meyve şekli, küçük çekirdeği, sert dokusu, yüksek meyvemsi aroması, düşük acılık ve asitli tadı ile Türkiye’de yetiştirilen diğer zeytinlerden farklıdır. Eti, çekirdeğinden kolayca ayrılır. İnce kabuğu ete sımsıkı yapıştığı için yenilirken ağızdaki kabuk hissedilmez. Gemlik Zeytini yüksek yağ oranına sahiptir.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Tüketiciler coğrafi işaret logosunu gördüklerinde orijinal bir ürün aldıklarını anlarlar. AB tarafından tescil edilme, ürünlerin ve üreticilerinin Türkiye’nin ötesinde daha geniş bir şekilde tanınmasını sağlar. Dolayısıyla bu tescil Gemlik Zeytini’ni, üreticisini ve tüketicisini koruyacak; zeytinin Türkiye ve Avrupa’da bilinirliğini artıracaktır.”

Bursa’nın Gemlik ve Mudanya ilçeleri eski çağlardan beri zeytincilik ve işleme konusunda bir üne sahip. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu sofralık siyah zeytinin mükemmel tadı ve kalitesi nedeniyle Gemlik ve Mudanya ilçelerinin yanı sıra İznik ve Orhangazi’de donanma ve saray için zeytin üretiliyordu.

İşlenme yöntemi ile de ünlü bu zeytinden salamura elde etmek için kullanılan tekniğin adı ise “Gemlik usulü işlem.” Osmozun daha hızlı gerçekleştiği bu yöntemle zeytin, havuzlarda ağır taşlar altında baskı uygulanarak su ve deniz tuzu ile ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan fermente ediliyor. Böylece yumuşamanın önüne geçiliyor ve zeytinin dokusu sertleşiyor. “Gemlik usulü işleme”ye ek olarak zeytin, önce tuzlanıp “sele” adındaki suyunun tamamına yakını dışarı atıldıktan sonra paketlenen “Sele” usulü ile de işleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.