Dante…
İnanma insanların samimiyetine,
Menfaatleri için gelirler dize,
Vaad etmemiş olsaydı Tanrı cenneti bize,
Ona da etmezlerdi secde…
Ölümünün 701. Yılında onu sevgiyle anmak geldi içimden , bu güzel dizeleri yazanı DANTE yi…1265 yılında İtalyada Floransada doğan Ortaçağ ın bu ünlü edebiyatçısı Siyaset , iktidar ve din adamlarını eleştirileri yüzünden ömür boyu sürgün yaşamıştır.
Pek çok yazar gibi aslında DANTE de tek kitaplı bir yazardır.İLAHİ KOMEDYA dışındaki diğer yapıtları onun ününe bir katkıda bulunmamıştır.
İlahi Komedya 1555 yılında ilk kez Venedikte yayımlanmıştır.Ayrıca yapıt Latince değil halk dili ile yazılmış ilk başyapıt olma özelliğini de taşır.İlahi Komedyanın esin kaynağı Dantenin kendi öz yaşamı,yapıtın malzemesi insanlığın bir baştan bir başa tüm yaşamıdır.
Çok koyu bir Katolik olan DANTE nin yapıtındaki baş kahramanı BEATRİCE dir. Bu bağlamda DANTE öteki dünyaya yolculuğunu baştan başa simgelerle anlatmıştır.İLAHİ KOMEDYA, bir peri masalı değil büyük bir Alegoridir, ayrıca komedyada anlatılan kahramanlar gerçek kişilerden seçilmiştir.
Dante şiirine yaşam vermek ve iletisinin herkese ulaşmasını sağlamak için o dönem moda olan yolculuk, anlatı türünü seçmiştir.Tıpkı Homeros un ODYSEUS anlatısında olduğu gibi Dante bir öğrenme ve bir yol gösterici süreci anlatır.Onun yolculuk süreci yeryüzünden gökyüzüne gitmeyi amaçlar.
Dante bu yolculukta üç dünya boyunca gerçek yaşamdaki kişileri sahneye koyarak bu türde önemli bir yenilik yapmıştır. Bu kişilere kendilerini ifade etme olanağı vererek onların acılarını,tutkularını pişmanlıklarını ya da mutluluklarını ortaya koyar…
Tarihin temsilcilerini ve çağdaşlarının ölümsüzlüğü seçme hakkını kabullenerek söylensel kahramanları , ünlü kişileri, kısacası hiç kimseyi esirgemez.Karşısındakilerin acılarını dinler.Onları anlamaya çalışır ya da yargılar.Açıkcası Dante, İlahi Komedyayla bir toplumu betimlemeyi başarmıştır.
Yapıt dünya içinde bir dünyadır. İster tanıklık ister suçlama olsun,İlahi Komedya evrenbilimsel (kozmolojik) tarihsel ve bilimsel düzlemde dönemin bilgilerini bir araya getiren entelektüel bir bütünlüktür.
Ayrıca bir şairin içindeki tüm umutları barındıran tutkulu bir yapıttır.
Kendi geçmişi ve geleceği içindeki insan yaşamının bir yansımasıdır.
Dante, dünyanın nasıl olduğunu görüp nasıl olmaması gerektiğini anlamış ve anlatmış bir aydın ,dünyadaki bütün bayağılık ve alçaklıklardan ,bütün kötülük ve cinayetlerden nefret etmiş,güzelin ,iyinin,doğrunun özlemini çeke çeke yaşamış ve bu uğurda savaşmış ,acı çekmiş bir idealisttir…