Adana Fen Lisesi mezunları tarihi okul binası için harekete geçti
Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinin eğitim gördüğü Adana Fen Lisesi’nin mezunları, okulun bahçesinde atıl durumda bulunan yaklaşık 120 yıllık tarihi taş binanın restore edilerek yeniden eğitime kazandırılmasını talep etti.
Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinin eğitim gördüğü Adana Fen Lisesi’nin mezunları, okulun bahçesinde atıl durumda bulunan yaklaşık 120 yıllık tarihi taş binanın restore edilerek yeniden eğitime kazandırılmasını talep etti.

1909 yılında dönemin Adana Valisi Cemal Paşa, görevi esnasında babasını kaybeden Ermeni çocuklar için Adana şehir merkezinde bir okul yapılmasına öncülük etti ve Ziyapaşa Mahallesi’nde “Eytamhane”(Yetimler Evi) adıyla okulun yapılması çalışmaları başlatıldı. Okul, bu ismiyle bir süre faaliyet gösterdi ve daha sonra Erkek Öğretmen Okulu, Kız Öğretmen Okulu, Eğitim Enstitüsü ve Adana Anadolu Lisesi isimleri altında eğitim-öğretime devam etti. 2 Eylül 1987 yılından itibaren de Adana Fen Lisesi olan okul, binlerce öğrenci mezun etti. Ancak tarihi bina, aradan geçen yıllar içerisinde atıl bir hale geldi ve eğitim-öğretim yeni yapılan binada devam etti. Bu süreçte tarihi taş bina birçok dizi ve film çekiminde kullanıldı.
Restorasyon çalışması başlatılamadı.
2019 yılında restorasyon projeleri hazırlanan ve aynı yıl Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan bina için henüz herhangi bir restorasyon çalışması başlatılamadı. Bu durum, Adana Fen Lisesi mezunlarını harekete geçirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen mezunlar, okulda bir araya gelerek hem anılarını tazeledi hem de tarihi yapının kurtarılması için çağrıda bulundu.
“Umarım yetkililer uygun tedbirleri alıp burayı restore edeceklerdir”
1993 mezunlarından Elektrik Elektronik Mühendisi Mehmet Erhan Akman, “Bu okulun devletimizin hafızası olarak devlete ve ülkeye değerli katkısı olan birçok mezun yetiştirdiği için korunması gerektiğini düşünüyorum. En kısa zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın burası için restorasyon yapacağına olan inancım sonsuz. Burada kütüphane yapılabilir, kültür-sanat etkinlikleri için kullanılabilir. Bu konuda gerekli girişimleri yaptık. Umarım yetkililer uygun tedbirleri alıp burayı restore edeceklerdir” dedi.
Kaynak: İHA