23 Nisan Çocuk bayramının önemi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin dağıtılmasının 105. yıl dönümünün “şenlik” havasında kutlanması tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da çeşitli etkinliklerle yapılmaya başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram, Türkiye’de 1921’den itibaren “23 Nisan Millî Bayramı” adıyla kutlanmaya başlanmıştır. İlk başta yasal adı “Çocuk Bayramı” olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti‘ne gelir yaratma amacıyla 1927’den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Bayramın adı 1935’te “Hâkimiyet-i Milliye Bayramı”, 1981 yılında ise “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olmuştur. UNESCO‘nun 1979’u “Çocuk Yılı” olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu‘nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği‘ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır.
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. 23 Nisan 1920 günü Cumhuriyet yolunda atılmış en büyük adımdır.Devletimizin yönetim sisteminde bu tarihle başlayan büyük değişim, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanarak, Türk milletinin ufku açılmıştır.
23 Nisan neden çocuklara armağan edildi?
Atatürk’ün, çocuklara duyduğu sevgi ve güvenin bir ifadesi olarak, bu özel günü 1929 yılında dünya çocuklarına armağan etmiştir. Böylece Türkiye, dünya genelinde çocuklara bayram hediye eden ilk ülke olmuştur. Bu jest, Atatürk’ün çocukları geleceğin teminatı olarak gördüğünün ve onlara olan inancının bir göstergesidir.
“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler” sözü ne anlatıyor?
Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz” seslenmiştir. Bu sözler, Atatürk’ün çocukları nasıl sevdiğinin, ne kadar güvendiğinin kanıtıdır.