Pekduraner: İmkan tanındığı sürece siyasete damga vuracak çok sayıda kadın var
Pekduraner: Siyasi alanda daha çok kadına yer verilmeli
Yaşamın her alanında olan Mali Müşavir, Yönetici Koçu, İşletme Koçu, Siyaset Koçu, Yaşam Koçu ve Gazeteci Özlem Pekduraner...
Pekduraner: Siyasi alanda daha çok kadına yer verilmeli
Yaşamın her alanında olan Mali Müşavir, Yönetici Koçu, İşletme Koçu, Siyaset Koçu, Yaşam Koçu ve Gazeteci Özlem Pekduraner ile kadının hayatımızdaki rolü, sorumlulukları, mesleki hayatta karşılaştığı sorunlar ve yaşam koçluğu hakkında özel bir röportaj gerçekleştirdik.Zevkle okuyacağınız soruları yönelttiğimiz Özlem Pekduraner’in işte cevapları;
10 YIL ÖĞRETMENLİK YAPTIM
TOROS:Özlem Pekduraner kimdir?
PEKDURANER:3 Şubat 1979 tarihinde Adana’da doğdum. Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldum. Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümünde yüksek lisans yaptım. İkinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünden mezun oldum. 2008 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını aldım. Yaklaşık 10 yıl farklı dershanelerde öğretmenlik yaptım.
Hukuk ve Ticaret Mahkemelerinde bilirkişilik yaptım. 2014- 2019 yılları arasında TVA’nın ana haber spikeri olarak görev aldım. Aynı yıllarda TVA’da “Senkron” adlı iş dünyası ile ilgili program hazırlayıp sundum. Şu an Koza TV’de “ Özlem Pekduraner ile Yaşamın İçinden” adlı programı hazırlayıp sunuyorum. Üniversite yıllarından beri çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif rol aldım. 2013- 2018 yılları arasında Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptım. 2014 yılında Altı Sigma Eğitim Yönetim Danışmanlık Reklam ve Organizasyon Limited Şirketini kurdum.
2014-2019 yılları arasında Akdeniz Fm’de “Özlem ile Geniş Açı”, Radyo Çukurova’da “Özlem ile Geniş Açı”, Radyo Deva’da “Özlem Pekduraner ile Hayata Dair” adlı toplumsal bilinci artırmaya yönelik programlar hazırlayıp sundum.
2016 yılından itibaren TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde, birçok açılışta, STK’ların etkinliklerinde sunuculuk yaptım. 2017 yılından beri 7/24 MEDYA Gazetesinin imtiyaz sahibiyim. Bunlara ek olarak 2021 yılından beri yönetici koçluğu, işletme koçluğu, siyaset koçluğu ve yaşam koçluğu hizmetleri sunuyorum.
KADINLAR TAKDİR EDİLMİYOR
TOROS:Kadınların iş ve aile yaşamında karşılaştığı sorunlar nelerdir?
PEKDURANER:Gerek iş dünyasına adım atan gerekse uzun süreden beri iş dünyasında aktif olarak yer alan kadınlar pek çok sorunla karşılaşıyor. Genel olarak şöyle ifade edebilirim. Kadınlar çalışma hayatında titiz, detaycı ve sorumluluk sahibi olmasına rağmen, onların ortaya koyduğu iyi ve güzel işler fark edilmiyor. Fark edilse dahi takdir edilmiyor.
Kimi zaman anne, eş gibi üstlendiği rollerin sayısının fazla olması iş dünyasında yeterince fırsat verilmemesi için birer sebep olarak öne sürülüyor.
Bazen bankaya iş için müracaat edildiğinde ilk 5 yıl çocuk yapmama ya da evlenmeme şartı konuluyor. İçinde bulunduğumuz kültürel değerler bazı kadınların çalışmasına mani oluyor. Çalışma hayatında sosyal güvenceden yoksun bırakılıyor. Ağır koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. İşverenler, işe alım esnasında cinsiyet ayrımı yapıyor. Erkeklerle aynı iş yapılmasına rağmen onlarla aynı ücret alınmıyor. Mesleki eğitim konusunda yeterli eğitime tabi tutulmuyor. Kayıt dışı işlerde çalıştırılıyor.
İş hayatında psikolojik ve cinsel tacize, aile içinde de fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik şiddete maruz kalıyor. Kendini ilgilendiren konularda söz hakkı tanınmıyor. Çalışan kadının iş ve ev hayatındaki sorumluluğu fazla oluyor. Aile içinde üstlenilen roller doğru bir şekilde yapılmıyor. Mesuliyeti fazla olan kadın, ruhen ve bedenen yıpranıyor.
TÜKENMİŞLİĞİN ÇOK SAYIDA NEDENİ VAR
TOROS:10 ülkeden beş bin kadının katılımıyla gerçekleştirilen ‘İş Hayatında Kadın- 2022 Araştırması’, çalışan kadınların iş hayatında yüksek düzeyde tükenmişlik hissiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.Türkiye’de de iş yaşamında kadınlar tükenmişlik yaşıyor mu?
PEKDURANER:İş hayatındaki çalışma koşullarının ağır olması, özel hayat ve iş hayatı arasında denge kurulamaması, planlama ve çözüm üretme konusunda yeterli beceriye sahip olunamaması, alma- verme dengesine uyulmaması, zamanı doğru bir şekilde yönetememe, aşırı detaycı olma, iş bölümü yapmaktansa her şeyi tek başına yapma isteği, iş yerinde ayrıma tabi tutulma, iş ortamında kendini güvende hissedememe, stresi yönetememe gibi durumlar karşısında çok sayıda kadın tükenmişlik hissiyle karşı karşıya kalabilir.
YAŞAM KOÇLUĞU HAYATI DEĞİŞTİRİYOR
TOROS:Yaşam koçluğu nedir ve kimler yaşam koşu ihtiyacı duyar?
PEKDURANER:Yaşam koçluğu, bireylerin potansiyellerini fark etmesine, performanslarını en üst düzeye çıkarmasına, olumsuz inanç kalıplarını kırmasına, hedeflerini belirlemesine, hedeflerine ulaşmasına yardımcı olma sürecidir.
Kişisel ilişkilerinde, gayesine ulaşmada sıkıntı yaşayan, kendini keşfetmeyi, potansiyelinin farkına varmayı, duygularını kontrol altına almayı isteyen, iletişim yönünden kendini yetersiz hisseden, özel hayatında ya da iş hayatında yeni kararlar almak isteyen, hayatını planlamakta güçlük çeken, stresle baş etmekte zorlanan, hayatındaki bazı şeyleri değiştirmek isteyen kişiler yaşam koçluğu hizmetini alabilir.
SİYASETTE KADIN SAYISI ARTMALI
TOROS:Size göre siyasette kadının adı var mı? TBMM’deki kadın milletvekili sayısı yeterli mi?
PEKDURANER:Yerel ve genel siyasetteki kadın sayısının yeterli olmadığı, kadınlara karar mekanizmalarına katılımda istenilen ve beklenilen ölçüde yer verilmediği kanaatindeyim. Elbette siyasi arenada kadın sayısı artmalı. Sayının artmasının yanında gerekli ve yeterli bilgiye, tecrübeye sahip olunmalı, beşeri ilişkilere özen gösterilmeli, ilgili makam en iyi şekilde temsil edilmeli. Meclis çatısı altında alınan kadın erkek bütün vatandaşları ilgilendiren kararlarda söz sahibi olmak için cinsiyet ayrımı yapılmamalı. Liyakat ve donanım esas alınmalı. Kadınların siyasal yaşamda yer almasına engel olan nedenler bertaraf edilmeli. Siyasi hedefe ulaşma konusunda çaba gösteren kadınların emeği görmezden gelinmemeli.
Siyasi partilerin kadın kolları ve kadın dernekleri kadınların iletişim kurma konusunda yetenekli olması, detaya dikkat etmesi, yapıcı ve ılımlı olması gibi sahip oldukları güzel özellikleri ön plana çıkararak, gücünü kadın adaylara daha çok kucak açma ve onları destekleme yönünde kullanmalı. Kadınlar, farklı siyasi görüşe sahip olsalar bile istikrarlı bir şekilde birlik ve dayanışma içinde olmalı.
DERNEKLER KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ
TOROS:İş yaşamında kadınların birliktelik sağladığı çok sayıda dernek var.Bu dernekler amacına uygun hareket edebiliyor mu veya iş yaşantısına katkı koyabiliyor mu?
PEKDURANER:Derneklerin bir çoğu güzel ve faydalı faaliyetlerde bulunuyor. Dayanışmayı ve yardımlaşmayı esas alarak, toplumun sosyal, ekonomik anlamda kalkınması için emek harcayan her bireyin gösterdiği çabanın takdir edilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Kamu yararına hizmet eden, topluma katma değer sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Ayrıca derneklerin yaptıkları etkinliklerde yerel yönetimlerle, diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak hareket etmeyi tercih etmesinin kamusal alanda daha geniş kitlelere kolay bir şekilde ulaşma imkanını elde edebileceğinin altını çizmek isterim. HABER:İNCİ YILMAZTÜRK