Sözen: Türkiye’nin sigorta kültürüne ihtiyacı var
Adana Sigorta Acenteleri Derneği (ADSAD) Başkan Yardımcısı, Modüler Sigorta Genel Müdürü ve Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Sözen, Toros TV ekranlarında her salı yayımlanan ‘Güvencemiz Sigorta’ programına konuk oldu. Sözen, ‘’Avrupa’da kişi başına düşen poliçelere baktığınız zaman 5-6 bandındayken, Türkiye’de 1 bile değil. Hatta zorunlu poliçeleri çıkaracak olursak, çok daha vahim bir tabloyla karşılaşabiliriz. Acilen sigorta kültürünü oluşturmalıyız’’ dedi.
Adana Sigorta Acenteleri Derneği (ADSAD) Başkan Yardımcısı, Modüler Sigorta Genel Müdürü ve Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Sözen, Toros TV ekranlarında her salı yayımlanan ‘Güvencemiz Sigorta’ programına konuk oldu. Sözen, ‘’Avrupa’da kişi başına düşen poliçelere baktığınız zaman 5-6 bandındayken, Türkiye’de 1 bile değil. Hatta zorunlu poliçeleri çıkaracak olursak, çok daha vahim bir tabloyla karşılaşabiliriz. Acilen sigorta kültürünü oluşturmalıyız’’ dedi.
![Sözen: Türkiye’nin sigorta kültürüne ihtiyacı var](https://adanatorosgazetesi.net/wp-content/uploads/2024/12/SozenTurkiyenin-sigorta-kulturune-ihtiyaci-var-scaled.jpg)
Toros TV ekranlarında her salı yayımlanan ‘Güvencemiz Sigorta’ programının bu haftaki konuğu, Adana Sigorta Acenteleri Derneği (ADSAD) Başkan Yardımcısı, Modüler Sigorta Genel Müdürü ve Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Sözen oldu. İşte, Sözen’in moderatörümüz Yener Ekinci’nin bazı sorularına verdiği cevaplar…
Sohbetimize şahsınızı ve Modüler Sigorta’yı tanımakla başlayabilir miyiz?
Mesleğime, büyük bir sigorta şirketinin Bölge Müdürlüğü bünyesinde, 2000 yılında stajyer olarak başladım. Daha sonra ki yıllarda, sırayla satış temsilciliği, acente temsilciliği ve satış yöneticiliği görevlerinde bulundum. 2015 yılında ise aynı şirkette beraber çalıştığım Halim Kandemir ile ortak olup Modüler Sigorta Acenteliği’ni kurduk. 5 sigorta şirketiyle çalışıyoruz ve yıllık 15 milyon liranın üzerinde bir prim hacmine sahibiz. Sürdürülebilir büyümeye önem veriyoruz. Bu anlamda da, her yıl bir önce ki yıla göre büyüme gerçekleştiriyoruz.
Hedeflerinize ve beklentilerinize ulaşabiliyor musunuz?
Bizim adımıza her şey beklediğimizden bir tık öte gelişti. Bu biraz da, geçmişten gelen tecrübemizden kaynaklandı diyebilirim. Tabi, Halim bey ile benim de genç oluşumuzun da avantajları oldu. Saha da daha aktif ve enerjik çalışmalar sağladık. Sigorta şirketleri, sıfırdan kurulan yeni acentelere ciddi anlamda soğuk bakıyorlar. Acentelerin ayakta kalması için trafik dışı branşlarda karlılığı yüksek olan poliçeler satmaları gerekiyor. Ne yazı ki bölgemiz de artık eskisi gibi bir sanayi bölgesi değil. Üretimden ziyade tüketime yönelik bir topluma sahibiz. Bu nedenle farklı poliçeler satabilmek çok güç. Ofis kirası ve çalışan maliyeti de yüksek olunca, haliyle yeni açılan acenteler ayakta kalamıyorlar.
Farklı brançlarda ki poliçelerden bahsettiniz. Yelpazede hayatımızı kolaylaştıracak ve her türlü riske karşı tedbirler alabileceğimiz düşük ödemeli seçenekler var. Bunlardan bahsedebilir miyiz? Ve size göre toplumda sigorta bilinci neden trafik poliçeleriyle sınırlı kalıyor?
Geçmişte sigorta acenteleri, sadece zorunlu poliçeleri satmak, zaman zaman da insanların ihtiyaçları doğrultusunda kasko poliçeleri hakkında teklif verme yoluna gitmişler. Avrupa’da kişi başına düşen poliçelere baktığınız zaman 5-6 bandındayken, Türkiye’de 1 bile değil. Hatta zorunlu poliçeleri çıkaracak olursak, çok daha vahim bir tabloyla karşılaşabiliriz. Bu, zamanla oluşacak kültürle alakalı bir durum. ‘Evime bir şey olmaz’, ‘Bana bir şey olmaz’ mantığıyla hareket ediyorlar. Oysa çok uygun prim ödemeleriyle, dolu dolu teminatlı poliçeler satın alabilirler. Bundan bilgileri yok.
Avantajlı bir poliçeye örnek verebilir misiniz?
Sağlık Sigortası’na değinebiliriz. Sağlık, yaşam kalitenizi doğrudan etkileyen temel bir faktördür. Buna bağlı olarak, beklenmedik sorunlarla karşılaştığınızda kendinizi güvende hissetmek için bazı önlemler almanız gerekebilir. Tam da bu noktada özel sağlık sigortasına dair ayrıntıları bilmek önem kazanır. Özel sağlık sigortası, kişinin beklenmedik harcamalarını karşılamak amacıyla satın aldığı bir koruma hizmetidir. Özel sağlık sigortasına sahip olmak için izlemeniz gereken bazı adımlar vardır. Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir. Ardından, kişisel bilgileriniz ve sağlık geçmişinizle başvurunuzu yaparak uygun bir poliçe seçebilirsiniz. Özel sağlık sigortaları denildiğinde sıklıkla dile getirilen bir diğer seçenek tamamlayıcı sağlık sigortasıdır. Tamamlayıcı sağlık sigortası, uygun prim ödemeleri ile anlaşmalı hastanelerden hizmet almanızı sağlayan bir üründür. Özel sağlık sigortasında SGK’lı olma şartı aranmazken tamamlayıcı sigortada SGK’lı olmanız gerekir. Tamamlayıcı sigortayla SGK anlaşmalı özel hastanelerden SGK katılım payı ödeyerek hizmet alabilirsiniz. Ayakta ya da yatan hasta hizmetlerine yönelik masraflar poliçeniz tarafından karşılanır. Muayene, ameliyat, küçük müdahale, uygulanacak ilaçlar ve farklı birçok tıbbi durum için özel sağlık sigortasından yararlanmak mümkün olabilir. Laboratuvar testleri ve görüntülenme tetkikleri gibi sağlık kontrolleri sigorta tarafından karşılanabilir. Acil durumlar da poliçelerin kapsamında yer alır. Acil servis masrafları, ambulans hizmetleri ve ilk yardım maliyetleri genellikle sigorta poliçesinin içerdiği maddelerdir. Bazı poliçe gruplarında diş muayeneleri de kapsam dâhilindedir. Bu noktada, diş protezleri gibi işlemlerin masrafları sigorta poliçeniz dâhilinde ödenebilir. Gebelik, doğum ve doğum sonrasında oluşabilecek bakım masrafları da kapsamda yer alabilir. Ruh sağlığı hizmetleri, psikoterapi seansları ve ilaç tedavileri de poliçe detaylarına bağlı olarak özel sağlık sigortaları tarafından desteklenebilir. Kaza sonrası rehabilitasyon ya da kronik oluşan rahatsızlıklar için fizik tedavi masrafları da kapsama alınabilir. Bazı poliçelerde genellikle yılda bir kez check-up hizmeti gibi detaylı sağlık muayeneleri sigorta kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilebilir.
Sigorta, hasarın ne kadarını karşılar?
Tamamını karşılar. Yaptırılacak olan sigortada hangi zararların hangi koşullarda karşılanacağı ve bunun limitleri, şirketlere göre farklılık gösterir. Zorunlu Trafik Sigortası ile Zorunlu Deprem Sigortası için belirlenen teminatlar değişiklik göstermezken isteğe bağlı olarak yaptırılacak olan diğer sigorta çeşitleri için poliçede yer alan teminat detaylarındaki kapsamlar değişebilir. Bazı şirketler, ihtiyaca yönelik olarak ek teminatlar da ekleyebilir.
Sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?
Dikkat edilmesi gereken temel nokta poliçe kapsamıdır. İhtiyacınıza en uygun sigortaya sahip olmak için sigorta şirketinin sunduğu poliçede yer alan teminat detaylarını özenle okuyarak değerlendirmeniz gerekir. Bu sayede hangi şartlar altında zararınızın ne kadarının karşılanacağını önceden bilerek anlaşma sağlayabilir, bunun sonucunda beklentinize uygun bir şekilde faydalanabilirsiniz. Poliçede yer alan teminatlara hakim olmanız, ileride sorun yaşama ihtimalinizi azaltır. Poliçeleri hem gereksinimlerinize hem de bütçenize göre değerlendirdikten sonra size en uygun olanını tercih edebilirsiniz.
Sigorta poliçeleri, vatandaşın yaptırmamakla kar sayacağı kadar pahalı mı?
Elbette değil. Her bütçeye uygun seçenekler mevcut. Şu ortamda, Avrupa ülkelerinden bile daha ucuz. Mesela, Adana’dan İstanbul’a taşındığınızı ve nakliyat sigortası yaptırdığınızı düşünelim. Ödeyeceğiniz rakam 3 bin ila 5 bin lira arasındadır. Yolda kamyon kaza yapar da devrilirse, uçuruma yuvarlanırsa veya farklı şeyler başına gelirse, sigorta şirketinin ödeyeceği para 500-700 bin lira arasındadır. Bu paraya evinizi yeniden kurarsınız. Bir ülkede sigortalı sayısı ne kadar artarsa, ülkenin refah seviyesi de o kadar artar.
Sizce toplumda sigorta bilincinin gelişmesi için neler yapılmalı?
Sigortacılık sektörünün ekonomi içinde önemli bir yeri olması nedeniyle, sigortacılık alanında uzmanlaşmış insanlara da ihtiyaç vardır. Finansal piyasalar içinde özellikle ülkemizdeki refah seviyesinin artışına bağlı olarak sigorta bilinci yükselmek zorundadır. Küreselleşme, finansal araçlardaki çeşitlilik ve finansal piyasaların birbirleri ile entegrasyonu, sigortacılık alanında eğitim almış, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Sigortacılık, ülke ekonomisinin gelişimini gösteren önemli bir göstergedir. Bu nedenledir ki Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gibi dallarda ciddi çalışmalar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra, sigortanın önemi televizyon ve radyolarda yayımlanacak kamu spotlarıyla desteklenirse daha faydalı olacaktır. Ayrıca, Avrupa’da olduğu gibi haftanın belirli saatlerinde okullarda öğrencilere sigorta dersi verilmeli. Bildiğiniz gibi her şey eğitimden geçiyor.
Kaynak: Özel Haber - Yener Ekinci