37. Ahilik Haftası Adana’da törenle kutlandı

Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığınca (ESOB), Ahilik Haftası kapsamında ZiyaPaşa Parkı’nda etkinlik programı düzenlendi.

37. Ahilik Haftası Adana’da törenle kutlandı
Yayınlama: 25.09.2024
A+
A-

Adana’da Büyüksaat civarında bulunan Ziyapaşa Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlik programına Etkinliğe Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, Ak Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, Adana Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göğer, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, Adana İl Müftüsü Mehmet Taşcı, ve kamu ve sivil toplum kuruluşları ile esnaf odalarının temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasından sonra Kuranı Kerim tilaveti ve dualarla başlayan programda, yılın Ahisi İsmail Isınır’a kaftan giydirildi. Halk oyunları gösterisinden sonra stantlar gezildi. Vatandaşlara Ahilik pilavı ve tatlı ikram edildi.

Başkan Göger, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ahilik Haftamızın 37. Sini kutlamamanın gururunu yaşıyoruz”

Birlik Başkanı Niyazi Göger, “ Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ahilik Haftamızın 37. Sini kutlamamanın gururunu yaşıyoruz. Ahilik köklü bir tarihe sahip olan önemli bir kültür mirasımızdır. Ahilik, dürüstlüğü, dayanışmanın, paylaşma ve hoşgörünün yaşayan en önemli örneğidir. Ahi Evran tarafından kurulan ahilik kurulduğu ilkelerinde varlığını sürdürmeye devam ettirmektedir. Ahilik sadece bir ticari oluşum değil aynı zamanda toplumsal yaşama yön veren bir özelliği de sahiptir. Ticari ve sosyal yaşamı düzenleyen kuralların temeline baktığımızda Ahilik’in izlerini görebiliriz” şeklinde konuştu.

Karamık, “Ahilik Türk toplumunun derin köklerinden gelen, çok kadim geçmişe sahip

Ak Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, “Ahilik Türk toplumunun derin köklerinden gelen, çok kadim geçmişe sahip, dürüstlüğü, kardeşliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı merkezine alan bir kültür. Bu kültür iş hayatını düzenleyen kuralları ve sosyal yaşamı şekillendiren ilkeleri ile tarih içinde sadece ticari hayatı değil aynı zamanda toplumsal hayatı da şekillendiren huzurun temelini sağlar. Ahilik teşkilatı meslek ahlakını yerleştirmek, topluma faydalı bireyler yetiştirmek için kurulmuş bir sistem. Esnafın elini harama uzatmaması, kötülükten uzak durması ve dilini haramdan sakınır. Adana tarih boyunca ticaretin, üretimin ve sanayinin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Şehrimizin bu dinamik yapısında esnaf ve sanatkarlarımızın özverili çalışmaları, alın teri ve emeği yatmaktadır” diye ifade etti.

Vali Köşger, “Esnaf dediğimiz şey toplumun orta direği”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Ekonomik koşulların daha iyi bir hale gelmesinin esnafların sayesinde olacağını şu cümleleri ile ifade etti, “Adana’da 60 bini aşkın esnafımız var. Esnaf dediğimiz şey toplumun orta direği. Ahi Evran Veli, esnafların piri bir mekanizma kurmuştur. O sistem ile esnafımızı kalite standartları açısından değil ahlaken dürüst, güvenilir ve zor zamanda da birbiri ile dayanışma içinde olandır. Bunu günümüz koşullarına uydurularak tekrar hayatımızda yer alması gerekiyor. Ekonomik koşulların daha iyi bir hale gelmesi için hep birlikte çalışmak ve ülkeyi daha iyi yaşanabilir hale getirmek için birlikte hareket etmek önemli. Esnaflarımıza bu anlamda çok büyük vazifeler düşüyor. Onu da Adanalı esnaflarımızın en iyi şekilde icra edeceğinden en ufak şüphem yok.”

“60 Yıllık Saat Ustası Yılın Ahisi Seçildi”

Yılın ahisi seçilen İsmail Isınır’a kaftanını Vali Yavuz Selim Köşger ve Birlik Başkanı Niyazi Göger giydirdi. Yılın Ahisi İsmail Isınır başarasının sevincini şu cümlelerle dile getirdi, “çok mutluyum 60 yıllık bu meslekteyim hala devam ediyorum. Emeğimin karşılığını aldığımı düşünüyorum bir daha dünyaya gelsem bu mesleği yaparım.”

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.