Adana’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Adana’da 30 Ağustos Zafer Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 30.08.2024 15:39
A+
A-

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıldönümü dolayısıyla Adana Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşundan sonra istiklal Marşı okundu. Atatürk Parkı’ndan sonra tebriklerin kabulü töreni için Eski Adana Kız Lisesi Adana Valiliği Taş Köprü Binasına geçildi. Daha sonra etkinliklere Uğur Mumcu Meydanı’nda devam edildi.

Adana Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Adana protokolünün etkinliklere katılımıyla etkinlik programı başladı. 30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın Zafer Bayramı’na ithafen kutlama mesajı okundu. Günün anlam ve önemi konuşmasını Hava Savunma Binbaşı Serkan Kahraman yaptı. Ardından şiir ve halk oyunları gösterilerinden sonra 6. Kolordu Garnizon Komutanlığı geçit töreni yapılmasıyla program Uğur Mumcu Meydanında son buldu. Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle akşam 20.00 de düzenlenecek olan Yaşar Konseri ve Meşaleli yürüyüş ile birlikte bayrama coşku katacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Büyük Zaferin 102. Yıldönümünü Coşkuyla kutluyoruz”

30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yıldönümünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu mesajıyla kutladı:

“kıymetli misafirlerimiz, sizlere en kalbi duygularımla saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bugün büyük zaferin 102. Yıldönümünü hep beraber coşku heyecan ve gururla kutluyoruz. Tarihimizin kritik eşiklerinden olan bu önemli günde aziz milletimizin Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin ve dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtı olarak tanımladığı büyük zafer milletimizin Anadolu topraklarındaki varlığını ebediyen tescil etmiştir. 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi’yle işgal orduları kesin bir yenilgiye uğratılmış, emperyalizmin mihveri parçalanmış ve Cumhuriyet’in ilanına giden yolun kapıları ardına kadar açılmıştır.”

“Tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan , “Büyük Zafer’le Türk Milleti esareti kabul etmeyeceğini, iradesine zincir vurdurmayacağını, öz yurdunda bağımsız olarak yaşamaktan asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Şehitlerimizin kahramanlığı, gazilerimizin kanı ve milletimizin fedakârlığı sayesinde kazanılan Büyük Zafer, bugün de bizlere rehberlik etmektedir. Türkiye Yüzyılı hedeflerimize doğru kararlılıkla yürürken, büyük ve güçlü Türkiye idealimizi de adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz. Gazze başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında süren çatışma, zulüm ve katliamları durdurmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Kimliğine ve inancına bakmadan, maddi hiçbir menfaat beklemeden ezilenlerin yanında dimdik duruyoruz” Diyerek cümlelerine devam etti.

“Yarın çok daha güçlü olacağız”

Yarın çok daha güçlü olacağız diyerek cümlelerine devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cümlelerini şu şekilde tamamladı:

“Bizimle aynı ideale gönül vermiş dost ve kardeşlerimizle birlikte herkesin adaletle temsil edildiği bir küresel nizamı mutlaka tesis edeceğiz.
İstiklal Harbi’yle mazlum milletlere ilham veren Türkiye, barışın, adaletin ve huzurun hâkim olduğu bir dünyanın da mihmandarlığını yapacaktır.

Bu düşüncelerle Büyük Zafer’in başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını minnetle yâd ediyor, istiklalimizin ebedi muhafızları olan şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla anıyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.”

Binbaşı Kahraman, “Eşine Tarihte Az Rastlanır bir zafer kazanmıştır”

Günün anlam ve öneminin konuşmasını yapan, Hava Savunma Binbaşı Serkan Kahraman konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“ Sayın Valim, Sayın Komutanım, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, sevgili Adanalılar, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını temel teşkil eden, 30 Ağustos 1922’de kazandığımız büyük zaferin 102 yılının ilk kutlamanın haklı ve heyecanını yaşıyoruz. Asil Türk Milletinin Kahraman Türk ordusuyla birlikte varlığına ve vatanına kast edenlere karşı yüz iki yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden bilinerek topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine talip ve az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz yurda ve bağımsızlığına işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. Bin dokuz yüzlü yılların Başlarında meydana gelen büyük levrekler arasında çıkan çatışmaları dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda 1. Dünya Savaşı çıkmış müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Hareketi imzalanmıştır. Antlaşma ile bin yıldır üzerine kan dökülerek, can vererek yurt edildiği bu Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşları tarafından işgal edilmiş. Üzerimizde kara bulutları dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Atatürk’e onun dava arkadaşları, bağımsızlık meşalesini yakarak ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolasıyla aydınlığı aralamıştır.”

“Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik şekilde düşmanı aldatmayı başarmıştır”

Binbaşı Kahraman, “Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığı altında Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik şekilde düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların beş, altı ayda geçilemez dediği Afyon mevzilerini üç günde geçerek otuz Ağustos’a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etmiş, büyük zafer ile düşmana son darbede vurmuş, ardından icra edilen takip harekatıyla dokuz Eylül’de düşman İzmir’de denize dökülmüştür” diyerek ifade etti.

Töreninin sonlarına doğru şiir okunmasından sonra Halk Oyunları ile devam eden 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri 6.Kolordu Garnizon Komutanlığı geçit töreni ile son buldu.

 

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.