SADECE 20 GÜNLÜK ÖMRÜ VAR
Soğuk iklimlerde yetişen Fritillaria imperialis veya Ters lale isimli çiçeği duydunuz mu? Sizlere bugün uzak uzak diyarlarda yetişen ters lalelerden bahsedeceğim adeta Türkiye’nin güzellik abidesi…
Türkiye’de koparılması yasak olan doğal bir şekilde yılın mayıs ayında açan bu güzellikler Tunceli, Afşin, Şırnak, Erzurum, Adıyaman ve Hakkâri’de yetişebilmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu’dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar’da yetişir. Çok soğuk havalarda yaprakları donabilir. Ancak bu yapraklar güneşi görmesiyle birlikte yeniden gelişmeye ve büyümeye devam ederler. Türkiye’de ağlayan gelin olarak da adlandırılan bu bitkinin çiçeği değişik renklerde ve lalenin tersine yere doğru bakarlar. Değişik renk seçeneklerinin bulunması bitkiye estetik bir görünüm katar. Yabani formları ise genellikle turuncu veya kırmızı renklerdedir. Yere doğru bakan çiçeklerin üzerinde, bitkinin taç şeklinde yaprakları bulunur. Doğada yetişen türleri, fare ve köstebek gibi hayvanların bulunduğu, toprağı bol havalandırılmış olan yerlerde daha sıklıkla görülür.
Çoğunlukla her dalında altı adet çiçeği bulunmaktadır. Çiçekleri oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösterir. Bitkinin boyu genellikle 60 ila 80 cm. arasında değişiklik göstermektedir. Dayanıklı bir tür olan bitki, çiçeklerinin ters durması nedeniyle ünlenmiştir.
Yılda 20 gün yaşayabilen bu bitki türünü koparmak yüksek maliyete neden oluyor. Koparırsanız eğer 244 bini aşkın cezası mevcut. Her bitki dalında güzel diyerek korumaya devam edelim.
Kaynak: wikipedia