ADASO’DA YEŞİL DÖNÜŞÜM TOPLANTISINA SANAYİCİLERDEN YOĞUN İLGİ

TOROS (Haber Merkezi) - İklim Değişikliği Başkanlığı ve Adana Sanayi Odası (ADASO) koordinasyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve...

ADASO’DA YEŞİL DÖNÜŞÜM TOPLANTISINA SANAYİCİLERDEN YOĞUN İLGİ
Yayınlama: 20.04.2024
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – İklim Değişikliği Başkanlığı ve Adana Sanayi Odası (ADASO) koordinasyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş. Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı düzenlendi. ADASO’da düzenlenen toplantıya sanayiciler yoğun ilgi gösterdi.

Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Yeşil Dönüşüm sürecinin 01 Ocak 2026 tarihinden itibaren mali yükümlülüklerin uygulanmaya başlayacağını hatırlatarak, sanayicilerin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Birçok sektörün bu sürece hazırlandığını belirten Başkan Kıvanç, “İhracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını Avrupa’ya yapan ülkemiz için Avrupa Yeşil Mutabakatı ve onun getirdiği yükümlülükler, kurallar, standartlar ve mekanizmalara uymak ihracatçı veya ihracat yapmak isteyen tüm şirketler için hayati öneme sahip. Ekonominin yüzde 99’unu oluşturan küçük ve orta ölçekli şirketlerimizin, karbon salımında AB standartlarını karşılamak için gereken dönüşümü sağlayacak adımları yakından takip etmeleri gerekiyor. Bu süreçten kaçabilme şansımız yok. Ya bu vergileri ödeyip rekabet etmeye çalışacağız. Ya da bu kurallara uyacağız. Rakiplerimize karşı vergi avantajı elde etmiş olacağız. Bunlara uyum sağlayamazsak, küresel rekabette geri kalır ve pazarlarımızı kaptırırız. Yeşil dönüşüm, bazıları için bir tehdit olabilir, ancak Türk sanayicileri için büyük bir fırsattır.” dedi.

 

Günümüzde iklim değişikliği, ülkemizde ve dünya genelinde ciddi bir sorun haline geldiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, “Günümüzde iklim değişikliği, ülkemizde ve dünya genelinde ciddi bir sorun haline gelmiştir. Ülke olarak iklim değişikliğinin en fazla hissedildiği Akdeniz kuşağında yer alıyoruz. Buna bağlı olarak yaşanan afetlerde çevresel, ekonomik ve sosyal kayıplarla karşı karşıya kalıyoruz. Yeşil dönüşüm iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi adına tüm sektörlerde kapsamlı bir değişim ve dönüşümü beraberinde getiriyor. Sanayi sektörü bu süreçte kritik bir role sahip. Bu sürecin bilincinde ülke olarak önemli politik adımlar atarak yeşil sönüşüm sürecini başlattık” dedi.

İki oturum şeklinde düzenlenen toplantının ilk bölümünde İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan Polat moderatörlüğünde, Ticaret Bakanlığı AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Dairesi Başkanlığı Ticaret Uzmanı Özge Öktem tarafından “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Genel Bilgilendirme”, İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Okan Uğurlu tarafından “ETS ve SKDM İlişkisi” Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün tarafından “Karbon Ayak İzi Hesaplama Standartları” ve Dairesi Başkanı Volkan Polat tarafından “Ülkemiz Sera Gazı Emisyonları İzleme, Raporlama ve Doğrulama Sistemi” konularında bilgilendirme sunumları yaptı.

Toplantının ikinci bölümünde ise İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak moderatörlüğünde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız, İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Finansmanı ve Teşvikler Dairesi Başkanlığı çalışanı Uzman Hakan Acar’ın ve ÇŞİDB Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimya Mühendisi Meryem Arslan panelist olarak katılım yaptığı “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Paneli” gerçekleştirildi.

Panel esnasında ve sonrasında ise katılımcılardan gelen sorular uzmanlar ve panelistler tarafından cevaplandırılarak bilgilendirme ve istişare toplantısı sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.