6 Şubat Depremlerinde Hayatını Kaybeden Canlar Çukurova Üniversitesinde Anıldı
TOROS (Haber Merkezi) - Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden 47 Çukurova Üniversitesi öğrencisi, personeli ve tüm deprem şehitleri anısına Üniversite Rektörlüğü tarafından anma töreni düzenlendi.
Rektör...
TOROS (Haber Merkezi) – Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden 47 Çukurova Üniversitesi öğrencisi, personeli ve tüm deprem şehitleri anısına Üniversite Rektörlüğü tarafından anma töreni düzenlendi.
Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Çukurova Üniversitesi ailesi olarak da, her biri paha biçilmez bir değer olan genç evlatlarımızı yaşadığımız bu yıkıcı afette kaybettik. Acımız tarifsiz. Sevgili öğrencilerimiz kalbimizde daima yaşayacak” dedi.
Çukurova Üniversitesindeki anma programı çerçevesinde ilk olarak, Kuran-i Kerim tilavetinin ardından depremde hayatını kaybeden Çukurova Üniversitesi öğrencileri ve personeli adına fidan dikimi gerçekleştirildi. Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Faruk Aytek ile Çukurova Üniversitelilerin yoğun katılımıyla Kongre Merkezi yanında bulunan alanda çınar fidanları toprakla buluşturuldu.
Hayatını Kaybeden Öğrenciler Adına Temsili Yoklama Yapıldı
6 Şubat Depremi Anma Programının diğer kısmı ise Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk olarak, depremlerde hayatını kaybeden Çukurova Üniversiteli öğrencilerin yer aldığı video izlendi. Deprem şehidi 47 Çukurova Üniversiteli öğrencilerin tek tek isimleri okunarak temsili yoklama yapılması ve salonda bulunan öğrencilerin hep bir ağızdan ‘burada’ diyerek yoklamaya katılması duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu; gözyaşları sel oldu aktı…
Program Çukurova Üniversitesinin 6 Şubat depremlerinin ilk saatlerinden itibaren yaptığı çalışmaların yer aldığı video ile devam etti.
Prof. Dr. Tuncel: “Acımız Tarifsiz…”
Törenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, hayatının en zor konuşmasını yaptığını dile getirerek, başta kaybettikleri öğrencileri ve personelleri olmak üzere depremde yaşamını yitiren tüm canları rahmet ve özlemle andıklarını söyledi.
Prof. Dr. Tuncel şunları söyledi;
“Bundan tam bir yıl önce 6 Şubat sabahı kara bir güne açtık gözlerimizi… Ülkece çok büyük bir felaketi, korkunç bir yıkımı yaşadık… Her geçen dakika, her geçen saatte boğazımızda düğümler çoğaldı, gözlerimizde yaşlar sel oldu… Çukurova Üniversitesi ailesi olarak da, her biri paha biçilmez bir değer olan genç evlatlarımızı yaşadığımız bu yıkıcı afette kaybettik. Acımız tarifsiz… Sevgili öğrencilerimiz kalbimizde daima yaşayacak. Bu felakette kaybettiğimiz tüm canlarımıza tekrar Allahtan rahmet diliyorum.
6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi sarsan büyük deprem felaketi bize, dayanışma, sevgi ve umut ile her zorluğun üstesinden gelebileceğimizi de öğretti… Ve bizler vakit kaybetmeden umuda, umut olmaya yöneldik. Yaraları sarmak için son hızla birçok alanda çalışmalara başladık. Özellikle de çocuklarımızı yaşama tekrar hazırlamak, onlara umut olmak istedik. Bu amaçla Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü önderliğinde, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Çukurova Üniversite Sanayi İş Birliği Vakfı ve Amerika’daki Türk Dernekleri Birliği iş birliği… Ve Hüsnü Özyeğin Vakfı, Fiba Grubu, Bridge to Türkiye Fund, Turkish Philanthropy Funds ve Türkiye Bankalar Birliği’nin destekleriyle depremde uzuvlarının kaybeden evlatlarımız için bir Çocuk İyilik Merkezi (ÇOİM) kurma fikrini hayata geçirdik.”
“ÇOİM, Toplumsal Dayanışmanın En Güzel Örneklerinden Biri”
Prof. Dr. Tuncel, Çocuk İyilik Merkezi’nin toplumun birlik ve dayanışması ile mümkün olacağını belirterek,” Çocuk İyilik Merkezi, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında yaşanan felaketlerin etkilerini hafifletmek ve çocuklarımıza bilimin ışığında yardım etmek amacıyla gerçekleştirilen büyük bir çabanın ürünüdür ve çocuklarımızın iyiliği için atılan son derece önemli bir adımdır… Bu merkez, toplumumuzun en savunmasız üyeleri olan çocuklarımıza, yaşadıkları zorlu süreçlerde destek olup onların sağlıklı, mutlu ve bağımsız bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmaktadır. Şu ana kadar merkezimizin hizmetlerinden faydalanan depremde uzuvlarını kaybetmiş 142 evladımız bulunuyor. Bu iyilik projesinin, isimlerini bu gün burada tek tek sayamayacağım kadar çok kahramanı var. Tüm kahramanlarımıza huzurlarınızda tekrar teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
ÇOİM Yararına Yapılan “Yarım Kalmasın” Sergisi Gezildi
Anma konuşmasının ardından, depremde göçük altında kaldığı için ya da tedavi sürecinde tedavinin bir parçası olarak bazı uzuvlarını kaybeden çocuklara umut olan Çocuk İyilik Merkezi’nin tanıtım filmi izlenime sunuldu. ÇOİM’de tedavi gören çocuklar da Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’e çiçek vererek teşekkür etti.
Anma törenine katılan Ampute Futbol Milli Takımı Baş Antrenörü İsmail Temiz, Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Şahin ve sporcular ÇOİM’de tedavi gören çocuklara hediyeler takdim ederken, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel de Çocuk İyilik Merkezi yararına yapılan sergiye katkı sağlayan destekçilere plaket ve çiçek verdi.
Tören, sanatçı Sema Akbel’in atık metal parçalardan ileri dönüşüm ile yaptığı ve gelirini ÇOİM’e bağışlandığı “Yarım Kalmasın” isimli serginin gezilmesiyle son buldu.