13. Yüzyılda Anadolu’da Görülmeye Başlandı

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- Ahilik, 13.Yüzyılda kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine...

13. Yüzyılda Anadolu’da Görülmeye Başlandı
Yayınlama: 23.09.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- Ahilik, 13.Yüzyılda kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyan ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Günümüzde varlığını sürdüren esnaf odaları ile benzer nitelikler taşır. Kültürümüz açısından son derece önemlidir.

Ahilik Teşkilatının Amacı Nedir?

Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Oğuz Türkleri, Selçuklu egemenliği altına girerek Orta Anadolu kırsalına yerleşti. Göçebe Türkmenlerin İslâmlaşma sürecini hızlandırmak, Anadolu’yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rum ve Ermeni tacirleriyle rekabet edebilmek amacıyla ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle Ahi Teşkilâtı Anadolu’da kuruldu. Teşkilatın amacı Anadolu’daki Türk ve Müslüman zanaatkarları ayakta tutmaktır. Teşkilatın en önemli unsuru dayanışma ve kardeşliktir. Hiçbir zanaatkar yalnızca kendi kazancını düşünmez. Herkes kardeşlik duygusuyla birbirinin canını ve malını gözetir.

Adana’da Yılın Ahisi seçilen ayakkabı ustası Ali Süme;

“Beni yılın ahisi olmaya layık gören dostlarıma ve yetkililere hepsine teşekkür ediyorum. Bu benim için büyük bir onurdur 60 yıllık mesleğimde benim için en büyük kazanç bu diyebilirim. Bizden sonraki nesillere diyebileceğim şu ki mesleklerine sahip çıksınlar, iyi bir esnaf iyi bir sanatkar olmaya çalışsınlar. Sonunda muhakkak kazanacaklardır” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.