Yurdakul, “Haber izlemeyin, kaygı yaratacak durumlardan uzak durun”

Yurdakul, “Haber izlemeyin, kaygı yaratacak durumlardan uzak durun”
Yayınlama: 10.02.2023
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Psikiyatrist – Psikoterapist Dr. Sabri Yurdakul Kahramanmaraş merkezli büyük deprem faciasının ardından, insanların yaşayacakları psikolojik sorunlara dikkat çekerek, “Büyük felaketlerden sonra yaşanan travma sonrası stres bozuklukları normal bir durumdur ve 3-5 gün sonra geçer,” dedi.

Dr. Yurdakul, bu gibi durumlarda yaşanacak psikolojik sorunlar ve alınacak önlemler konusunda şunları söyledi:

“Yaşadığımız korku dolu günler hepimizi çok etkiledi. Kimimiz enkaz altında kalan yakınlarımızın acısını çekerken kimimiz de yaşadıklarımızın etkisiyle ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Çaresizce zorda kalanlara yardım etmeye çalışırken, kendi başımıza gelebileceklerinde korkusunu yaşıyoruz.

Büyük felaketlerde insanlarda ortaya çıkan durum travma sonrası stres bozukluğudur. Bu durumda kişi, sürekli olarak o anı hatırlar, gün içinde kaygı dolu bekleyiş içindedir, geceleri uyku uyuyamaz, gündüzde sürekli olarak yaşadığı anı hatırlar. Bu durumun yaşanması 3-5 günlük sürede normal olarak kabul edilir. Kişi birkaç gün sonra kendisini toparlar, önlem alır. Yaşadığı eve girmemeye çalışır. Ta ki tehlikenin geçtiğini öğrenene kadar. Bu durum insan tepkileri açısından normaldir. Ancak bu durumun devam etmesi, kişinin geçen günlerden sonrada devamlı olarak bu duyguları yaşaması artık travma sonrası stres bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Yapılması gereken en önemli davranış artık bununla ilgili haberleri izlememek, sürekli olarak kaygı yaratacak durumlardan uzak durmak ve yapabildiği kadar bu durumu aşmaya çalışmak, yapamadığı durumda yardım almaktır. Her an olabilecek yeni yıkımlara hazırlıklı olmak, yaşamını dışarda kalmak zorunda kalması durumunda sürdürebilecek eşyaları yanında bulundurmak da kişinin sonraki durumlarda yapması gereken bir davranıştır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.