Yumurtalık’ta kadın cinayetlerine Karşı Protesto Gerçekleştirildi

Geçtiğimiz Günlerde Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, boşanmak üzere olan Ayşe D. eşi tarafından öldürülmüştü. Dolayısıyla CHP Yumurtalık İlçe Başkanlığı kadın cinayetlerine karşı protesto yürüyüşü düzenledi.

Yumurtalık’ta kadın cinayetlerine Karşı Protesto Gerçekleştirildi
Yayınlama: 03.09.2024
A+
A-

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, boşanma aşamasındaki kocası tarafından öldürülen AyşeD. için protesto düzenlendi. Kadın cinayetlerine tepki göstermek için CHP Yumurtalık İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi. Düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda vatandaş katıldı. CHP Yumurtalık İlçe Başkanlığı ve CHP Adana Milletvekilleri tarafından olay yerine birçok çiçek bırakıldı.

Soylu, “Bu ülkede bir kadın olmak zor”

CHP Yumurtalık İlçe Başkanı Rüştü Soylu, “Geldiğimiz noktada isterdim ki bir düğünü yapalım, küçük kardeşimizin sünnetini yapalım ama maalesef kadın cinayetlerinin hunharca işlendiği bir süreçten geçiyoruz. Hep diyoruz bu ülkede bir kadın olmak zor, bir ağaç olmak zor, bir hayvan olmak zor birde çocuk olmak zor. Burada bu protestoyu yaparken ve cinayet mahallinde bu konuşmaları yaparken amacımız kadın kardeşlerimize değil erkek kardeşlerimize çok net bir mesaj vermek istiyorum. Lütfen o beyinlerinize sokun, kadınlar asla şiddeti hak etmiyor. Kadınlarımız ölümü hak etmiyor” diye ifade etti.

CHP Adana Milletvekili Bilal Bilici, kadın katliamlarının son bulmasının önemli olduğunu şu cümleleri ifade etti; “Bugün Yumurtalık ilçemizde hep beraber sizlerle beraberiz ama kadın katliamlarının son bulması önemli bir durum. Kadın- erkek eşitliği için, kadınlar aynı zamanda bizim baş tacımız. Hem kadınlar bizim annelerimiz, nenelerimiz aynı zamanda kız evlatlarımız. Onları baş tacı yapmamız gerekiyor. Şiddetin hiçbir şekilde ülkemizde, Adana’mızda yeri yoktur.”

Tekin, “Her gün neredeyse bir kadın öldürülüyordur ülkede”

Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin Yumurtalık’ta boşanmak üzere eşi tarafından öldürülen Ayşe için şunları söyledi: “Bu kadar artan şiddet karşısında toplumun her alanında artan şiddet karşısında Yumurtalık’ta bir kadın kardeşimiz, Ayşe kardeşimiz katledildi. Her gün neredeyse bir kadın öldürülüyordur ülkede. Bir kadın neden öldürülür? Hiçbir insanın, hiçbir kadının, hiçbir canlının aslında öldürülmesine bir sebep yoktur. Çünkü biz biliyoruz ki yaşam hakkı en kutsal haktır. Bir kadın neden öldürülür, bir kadın kendine atfedilen görevleri yerine getirmediği için bir erkek tarafından öldürülebilir. Bir kadın kendi yaşamı üzerinde söz sahibi olabilmek, o kararları verebilmek için, vermek istediği için öldürülür. İşte Ayşe kardeşimizde ayrılmak istediği, boşanmak istediği eşinin kendisine şiddet uygulamasına ve katletmesine karşı bugün aramızda bulunmuyor. Kadınların öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Kadınların öldürülmesi, kadınların birinci dereceden şiddete maruz bırakılması aslında toplum içerisinde kadın ve erkeğin eşit görülememesinden. Toplumsal cinsiyet eşitliği dediğimiz ve bizim tüm yaşamamızı adadığımız bu mücadele içerisinde kadınların erkekler tarafından, toplum tarafından eşit görülmediği için kadınlar öldürülüyor ve katlediliyor. Tüm Yumurtalık halkı olarak ve tüm Türkiye halkı olarak eşitlik ve özgürlük mücadelesine devam edelim. Hiçbir kadının öldürülmediği, hiçbir canlının şiddete uğramadığı yarınlar için, demokrasi için mücadele edelim.”
Şevkin, “kadınların adeta soykırıma uğratıldığı bir süreci yaşıyoruz”
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, şiddete uğramak kaderimiz değil diyerek cümlelerine şu şekilde devam etti; “Maalesef bugün bir kadın kız kardeşimizin daha cinayete maruz kaldığı bir ortamda sizlerle bir aradayız. Bu ülkede kadınların cins kırımına uğradığı her gün ortalama neredeyse sokak ortasında, insanları gözü önünde silahla, bıçakla, taş ile kadınların adeta soykırıma uğratıldığı bir süreci yaşıyoruz. Cezaevinde bulunan bir erkeğin kadını takip ederek, kadın hayatını kurtarmak üzere kendi ilçesinden kaçıp buraya sığınmıştır. İkametgâhını da belirtmemiştir. Ayşe kız kardeşimiz ne yazık ki sığındığı alanda dahi hayatını koruyamıyor. Bu çok acı bir durum. Şiddete uğramakta kaderimiz değil, öldürülmekte kaderimiz değil. Kadın cinayetleri son bulsun. Cins kırımına son verilsin. Bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Kadınların her alanda eşit, hayatın her alanında eşit olmasının önü açılacak, kadın cinayetleri son bulacak.”

Kaya, “küçük şehirlerde daha birçok kadın cinayeti ulusal habere, yerel basına dahi düşmüyor”

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Dr. Asu Kaya , “Hepimiz burada bugün Ayşe için birlikteyiz. Sadece Ayşe için değil Adıyanda’da Merve katledildi. Ağustos ayı içerisinde katledilen tüm kadınlar için buradayız. Geçtiğimiz günlerde İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın bir açıklaması oldu. Onun açıklamasına göre 2023 yılında 308 kadın hayatını kaybetti. 248 kadının ölümü şüpheli, 2024’ün ilk 6 ayında 166 kadın hayatını kaybetti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna göre 2024 ilk 6 ayında 205 kadın hayatını kaybetti. 117 Şüpheli ölüm kayıtlara geçti. Biz biliyoruz ki Anadolu’nun, Trakya’nın kırsalında, küçük şehirlerde daha birçok kadın cinayeti ulusal habere, yerel basına dahi düşmüyor. Kadının soy adı ile uğraşıyorsunuz. Buradan iktidara sesleniyorum, kadının soy adı ile uğraşmayı bırakın siz bu kadın cinayetlerini durdurun. ”

Kaynak: Özel Haber- Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.