Adana’da Yangın ve Hava Kirliliği Tedirgin Etti
Adana’nın Seyhan ilçesi Küçükdikili Mahallesi’nde pazar günü çıkan geri dönüşüm tesisi yangını, 1 gün sonra kontrol altına alınabildi. Dumanların tüm kentten görüldüğü yangın, havada ciddi bir kirlilik oluşturdu. Bu durum, vatandaşlarda büyük tedirginlik yarattı.
“Asıl Katil Hava Kirliliği”
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rozelin Aydın, İHA’ya yaptığı açıklamada hava kirliliğine dikkat çekti:
“Hava kalitemiz her geçen gün kötüye gidiyor. Her yıl yüzde 14 oranında bir bozulma yaşanıyor. Trafik kazalarındaki ölümlerden çok üzülüyoruz ama asıl katil hava kirliliği. Ülkemizin yüzde 92’si kirli havayı soluyor.”
Aydın, 2015-2025 yılları arasında yaklaşık 500 yangın çıktığını ve fosil yakıtların çevresel etkilerinin hava kirliliğini artırdığını vurguladı.
Erken Ölümler ve Sağlık Sorunları
Doç. Dr. Aydın, hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerine de değindi:
-
KOAH, akciğer ve solunum yolu hastalıkları yaygınlaşıyor.
-
Yaşlılar, çocuklar ve hamileler daha fazla risk altında.
-
PM 2.5 gibi küçük partiküller burunda tutulamıyor ve doğrudan solunuyor.
-
Bu durum erken ölümlere yol açıyor.
Meme Kanseriyle Bağlantı
Aydın, hava kirliliği ve meme kanseri arasında yapılan araştırmalara dikkat çekti:
“Meme kanseriyle hava kirliliği arasında doğrudan ilişki var. Yangınlarda açığa çıkan ağır metaller suya ve toprağa karışıyor. Tek kullanımlık plastikleri azaltmamız gerekiyor. Caydırıcı cezalar şart.”
Çözüm Önerileri
-
Tek kullanımlık plastiklerin sınırlandırılması
-
Geri dönüşüm sürecinde çevresel risklerin azaltılması
-
Daha etkin ölçüm ve denetim sistemleri
-
Caydırıcı cezaların uygulanması